Papa imenuje izabranog nadbiskupa Turturra za apostolskog nuncija u Paragvaju
Papa

Papa imenuje izabranog nadbiskupa Turturra za apostolskog nuncija u Paragvaju

Papa Franjo imenovao je izabranog nadbiskupa Vincenza Turturra, koji trenutno služi u Državnom tajništvu, apostolskim nuncijem u Paragvaju, nasljeđujući nadbiskupa Elisea Antonija Ariottija, koji je otišao u mirovinu nakon što je napunio starosnu dob.

Piše Vatican News

Monsinjor Vincenzo Turturro, rođen u Bisceglieu u pokrajini Bari, odlazi iz Vatikana kako bi služio u Paragvaju kao novi apostolski nuncij.

Monsinjor Turturro je radio u Državnom tajništvu u Odjelu za odnose s državama i međunarodnim organizacijama i kao posebni tajnik Državnog tajnika, kardinala Pietra Parolina, koji je i objavio imenovanje.

Papa Franjo imenovao je u petak mons. Turturroa koji će zamijeniti nadbiskupa Elisea Antonija Ariottija, koji je dosegao starosnu granicu. Istodobno je Sveti Otac uzdigao novog nuncija na stolicu u Ravellu, s dostojanstvom nadbiskupa.

Izabrani nadbiskup Turturro zaređen je za svećenika 31. listopada 2003. u biskupiji Molfetta-Ruvo-Giovinazzo-Terlizzi.

U petak ujutro biskup ove biskupije Domenico Cornacchia sazvao je mjesnu crkvenu zajednicu u katedrali Santa Maria Assunta u Molfetti kako bi objavio imenovanje, u nazočnosti roditelja novog nuncija.

Godine 2006. Turturro je stekao licencijat iz dogmatske teologije (specijalizacija iz teološke antropologije) na Teološkom fakultetu u Apuliji. Godine 2006. započeo je studij u Rimu, na Papinskoj crkvenoj akademiji.

Godine 2009. stekao je doktorat iz dogmatske teologije (specijalizacija iz ekleziologije) na Papinskom lateranskom sveučilištu s tezom o zajedništvu i sinodalnosti u Crkvi. Na istom je Sveučilištu 2011. stekao licencijat kanonskog prava.

Od 2009. do 2012. bio je na službi u Apostolskoj nuncijaturi u Zimbabveu. U ožujku 2012. premješten je u Apostolsku nuncijaturu u Nikaragvi. Godine 2014. dodijeljen mu je naslov kapelana Njegove Svetosti, a 2023. naslov počasnog prelata Njegove Svetosti.

U srpnju 2015. premješten je u Apostolsku nuncijaturu u Argentini. U siječnju 2019. dodijeljen je Odjelu za odnose s državama Državnog tajništva i međunarodnim organizacijama, a od 1. kolovoza 2019. obnaša službu posebnog tajnika kardinala Državnog tajnika Pietra Parolina.

Izabrani nadbiskup Turturro tečno govori engleski, talijanski i španjolski.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa poziva na molitvu za Burkinu Faso, Haiti

Katoličke vijesti

Papa uzima vremena da razluči imenovanje novog kardinala vikara

Katoličke vijesti

Papa na audijenciji: Umjerenost nam neće ukrasti radost, već će nas ispuniti srećom – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti