Papa svećenicima u Veroni: Ispovijed ne smije biti mučenje, sve oprostite – Vatican News
Papa

Papa svećenicima u Veroni: Ispovijed ne smije biti mučenje, sve oprostite – Vatican News

Papa Franjo započinje svoj pastoralni pohod Veroni susretom s đakonima, svećenicima i redovnicima. Potiče svaku osobu da prigrli svoj poziv i hrabro prihvati svoje poslanje, slaveći gradsko nasljeđe vjere, milosrđa i nade.

Autor: Francesca Merlo

Papa Franjo otputovao je u subotu u Veronu u jednodnevni pastoralni posjet, susrevši se prvo s đakonima, svećenicima i posvećenim muškarcima i ženama tog sjevernotalijanskog grada.

Dok su se okupili u, kako je Papa opisao, jednoj od najljepših romaničkih bazilika u Italiji, bazilici svetog Zenona, papa Franjo je rekao da ga ta arhitektura podsjeća na čamac, te da su zajedno dio lađe Gospodnje „koja plovi mora povijesti za širenje radosti Evanđelja.”

Bazilika svetog Zenona

Bazilika svetog Zenona

Imajući tu sliku na umu, papa Franjo iznio je dva razmišljanja o redovničkom životu.

Pozdravljajući poziv

“Prije svega”, započeo je Papa, “moramo pozdraviti poziv koji smo primili.”

Prisjetio se Isusa na početku Njegove službe u Galileji, dok je “hodao obalom jezera i zagledao se u čamac i dva para braće ribara… Prišao je i pozvao ih da ga slijede.”

Papa je pozvao nazočne da nikada ne zaborave ovu sliku koja pokazuje da je u središtu kršćanskog života susret s Gospodinom koji dolazi “bez obzira na osobne zasluge ili napore”. Na isti način, nastavio je, “u ishodištu posvećenog života” je Gospodinov poziv.

Papa Franjo zamolio je sve okupljene da nastoje “nikad ne izgubiti čudo poziva! Njeguje se sjećanjem na dar primljen po milosti, sjećanjem koje treba uvijek održavati živim u nama.”

“Ovo je prvi temelj našeg posvećenja i naše službe”, naglasio je.

Misija

Sveti se Otac zatim okrenuo svojoj drugoj točki razmišljanja: poslanju. Naglasio je potrebu za odvažnošću u prolasku misije i još jednom se osvrnuo na sliku Isusa dok je susreo svoje učenike na Galilejskom jezeru.

„Odvažnost je dar koji ova Crkva dobro poznaje“, rekao je Papa. „Ako doista postoji jedna značajka svećenika i redovnika Verone, to je upravo ona da su poduzetni, kreativni i sposobni utjeloviti proročanstvo Evanđelja. .”

Veronska ostavština

Papa je nastavio slaviti povijesno naslijeđe veronskih društvenih doprinosa vođenih vjerom.

Opisao je ostavštinu koja se sastoji od brojnih “svjedoka vjere koji su uspjeli ujediniti navještaj Riječi s velikodušnim i suosjećajnim služenjem onima u potrebi”.

Posebno je spomenuo “‘društvenu kreativnost’ koja je dovela do stvaranja škola za obuku, bolnica, staračkih domova, skloništa i mjesta duhovnosti.”

Osvrćući se na učenje svetog Zenona, Papa je okupljene u svojoj bazilici podsjetio na opasnosti normalizacije pohlepe i važnost djelatne ljubavi. Napomenuo je da ste “iz svoje povijesti naslijedili odvažnost vjere u djelatnu ljubav”. Zbog toga je ponovio riječi svetoga Pavla i zamolio vjernike da mu se pridruže u tome: “Ne umorite se čineći dobro.”

“Nemojte se prepustiti malodušju”, nastavio je Papa, dodavši “budite hrabri u poslanju, znajte danas biti Crkva koja se približava, koja liječi rane, koja svjedoči Božje milosrđe”.

Svećenicima

Imajući to na umu, Papa se obratio svećenicima u zajednici, te ih, obraćajući se kao službenicima sakramenta pokore, zamolio “molim vas, sve oprostite, sve oprostite”. Zamolio je da ne ispituju ljude koji dolaze na ispovijed. “Ako u tom trenutku niste sposobni razumjeti, samo naprijed: Gospodin je razumio. Ali molim vas, nemojte mučiti pokornike”.

Usredotočujući se još nekoliko trenutaka na važnost stvari, Papa je objasnio da “Crkvi treba oprost, a vi ste instrumenti za opraštanje”.

Svećenici u prvom redu slušaju papu Franju

Svećenici u prvom redu slušaju papu Franju

Grad ljubavi

Završavajući svoj govor, papa Franjo je potaknuo Veronu i sve nazočne da budu grad ljubavi i da je siju nadahnuti Evanđeljem.

Spominjući “genija Shakespearea”, koji je nadahnut ljepotom grada ispričao priču o muci Romea i Julije, “mi kršćani, nadahnuti Evanđeljem, radimo na sijanju ljubavi koja je jača od mržnje. i smrt”, rekao je Papa.

Sanjajte Veronu na ovaj način, kao grad ljubavi, zaključio je Papa, neka vas Božja ljubav prati i blagoslovi.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa brazilskim katolicima: Bratstvo može izliječiti svaku podjelu

Katoličke vijesti

Papa primio predsjednika Albanije – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa na Angelu Gospodnjem: Budite velikodušni i pouzdani sijači Evanđelja

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti