Sud kaže da roditelji iz Marylanda nemaju pravo odustati od LGBTQ nastavnog plana i programa
Europa

Sud kaže da roditelji iz Marylanda nemaju pravo odustati od LGBTQ nastavnog plana i programa

Osoblje CNA, 16. svibnja 2024. / 12:49

Savezni prizivni sud u srijedu je presudio da roditelji u Marylandu nemaju pravo biti obaviješteni kada njihova djeca dobivaju upute o LGBTQ materijalima niti da svoju djecu isključe iz te nastave.

Pravna zastupnička skupina Becket Law, koja zastupa roditelje koji se suprotstavljaju Odboru za obrazovanje okruga Montgomery, rekao je u srijedu da je 4. okružni prizivni sud potvrdio presudu nižeg suda.

Tvrtke su priopćile da presuda znači da roditelji djece upisane u javne škole okruga Montgomery “nemaju pravo biti obaviješteni ili isključiti svoju djecu iz” materijala koji podučavaju transrodnost i druge seksualne ideologije.

Becket, koji se specijalizirao za slučajeve vjerskih sloboda, rekao je da su se roditelji usprotivili da njihova djeca budu izložena knjigama koje uključuju materijale koji “podržavaju parade ponosa, promjenu spola i preferencije zamjenica za djecu”.

Druge knjige su navodno tražile od djece da pronađu riječi kao što su “donje rublje” i “koža”, te da istraže teme kao što su “nebinarni” identiteti, u kojima pojedinci vjeruju da nisu ni muškarci ni žene.

Okružni sud SAD-a za okrug Maryland imao je prvotno presudio protiv roditelja u kolovozu prošle godine, djelomično tvrdeći da roditelji “nisu pod pritiskom da krše svoja vjerska uvjerenja kako bi stekli prednosti javnog obrazovanja”.

Prizivni sud je u srijedu na sličan način presudio, u podijeljenoj presudi 2-1, da tužitelji “nisu pokazali svjestan teret” slobodnom ispovijedanju svoje vjere.

Trenutačno nema dokaza da odluka odbora da ne dopusti opt-out prisiljava roditelje ili njihovu djecu da promijene svoja vjerska uvjerenja ili ponašanje, bilo u školi ili negdje drugdje, ustvrdio je sud.

Tužitelji nisu pružili dokaze da se od njih “tražilo da afirmiraju stajališta suprotna svojim stajalištima o spolu ili seksualnosti, da se odreknu stajališta o tim stvarima koje zastupa njihova vjera ili da na drugi način afirmativno djeluju u suprotnosti s njihovim vjerskim uvjerenjima”, stoji u presudi. .

Eric Baxter, potpredsjednik i viši savjetnik u Becketu, rekao je u izjavi nakon presude da je sud “tisućama roditelja u Marylandu rekao da nemaju utjecaja na ono što njihovu djecu uče u javnim školama”.

“To je u suprotnosti s Prvim amandmanom, zakonom Marylanda, vlastitom politikom školskog odbora i osnovnom ljudskom pristojnošću”, ustvrdio je Baxter.

“Roditelji bi trebali imati pravo primiti obavijest i isključiti svoju djecu iz nastave koja krši njihovu vjeru”, rekao je.

Becket će se žaliti na presudu, rekao je Baxter.

Kontroverza je ujedinila široku koaliciju prvenstveno muslimanskih, katoličkih i etiopskih pravoslavnih kršćanskih roditelja protiv politike županijskog odbora za obrazovanje.

Prošlog kolovoza, uoči presude okružnog suda, deseci roditelja različitih vjerskih vjera okupili su se ispred zgrade saveznog suda okruga Montgomery u prilog tužiteljima.

William Haun, viši savjetnik u Becketu, rekao je u to vrijeme za CNA da je “svrha ove tužbe vratiti mogućnost da se roditelji obavijeste i odustanu.” Školski odbor prvotno je ukinuo opciju isključivanja u ožujku 2023.

“Školski odbor je upravo uzeo [the opt out] bez ikakvog javnog objašnjenja”, rekao je Haun. “Prvi amandman štiti od proizvoljne moći i štiti pravo roditelja da usmjeravaju vjerski odgoj svoje djece.”

Daniel Payne

Daniel Payne je viši urednik Katoličke novinske agencije. Prethodno je radio za College Fix i Just the News. Živi u Virginiji sa svojom obitelji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kršćanski vođe u Africi obilježavaju 30 godina od genocida u Ruandi

Katoličke vijesti

Žene su ‘graditeljice čovječanstva’, rekao je papa Franjo u obraćanju na konferenciji

Katoličke vijesti

Katolička olimpijska plivačica nagrađena predsjedničkom medaljom slobode

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti