Otkriveno: budućnost raspuštene zajednice oca Rupnika
Europa

Otkriveno: budućnost raspuštene zajednice oca Rupnika

Djelatnici ACI Prensa, 22. prosinca 2023. / 16:50

Daniele Libanori, pomoćni rimski biskup i povjerenik Zajednice Loyola koju je utemeljio pater Marko Rupnik, a koju je Vatikan nedavno raspustio, otkrio je da će se sve redovnice te zajednice vratiti u laičko stanje.

Osim toga, Libanori je rekao da će se osnovati fond za pomoć ženama koje su pripadale bivšoj zajednici u vrijeme njezina raspada.

Zajednica Loyola, koju su 1980-ih u Sloveniji suosnivali sestra Ivanka Hosta i Rupnik, optužen da je desetljećima počinio ozbiljno seksualno, duhovno i psihičko zlostavljanje sestara, bila je raspustio Vatikan u listopadu “zbog ozbiljnih “problema koji se odnose na vršenje vlasti i način života zajednice”.

Dekret o razrješenju izdao je Dikasterij za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života nakon istrage koju je Libanori proveo u Rimskoj biskupiji.

Budućnost bivših sestara

U izjavi za ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku, Libanori je rekao da su nakon raspuštanja zajednice, oni koji su bili dio nje “u isto vrijeme razriješeni svojih vjerskih zavjeta i vratili se u laičko stanje”.

Prelat je dodao da su se sestre koje su činile zajednicu “vratile na svoj status laika i nalaze se pod istim uvjetima kao i svi laici”.

Detalji dekreta izdanog iz Vatikana nisu objavljeni, iako treba napomenuti da raspuštanje vjerskog entiteta ne znači automatski odricanje od redovničkih zavjeta.

Predstojeća kompenzacija

Pomoćni biskup pojasnio je da članovima raspuštene zajednice nije isplaćena odšteta jer “treba razlikovati raspuštanje Zavoda od zlouporaba koje se pripisuju Marku Rupniku”.

Libanori je također rekao da ne zna “o bilo kakvoj odšteti” navodnim žrtvama.

“Ali sumnjam, jer do danas nisam upoznat sa suđenjima, kaznama i osudama”, naglasio je.

Međutim, rekao je za ACI Prensa da će se “imovina u ime Zajednice Loyola koristiti za stvaranje fonda za pomoć svim sestrama koje su bile inkardinirane u zajednici u vrijeme potiskivanja”.

Uloga Družbe Isusove

U tom smislu, talijanski biskup je precizirao da se “Družbi Isusovoj ne može pripisati nikakva izravna ili neizravna odgovornost, osim možda što je uvijek vjerovala pateru Rupniku, kao i svi drugi, sve dok optužbe nisu izašle na vidjelo”.

“Koliko ja znam”, nastavio je, “zgode koje su uključivale sestre Zajednice Loyola svaka je od njih držala u tajnosti svoje savjesti sve do trenutka optužbi. Ne znam ni da su sestre o tome razgovarale među sobom.”

Otac Johan Verschueren, delegat za Međuprovincijske kuće i djela u Rimu i bivši Rupnikov poglavar, rekao je za ACI Prensa da u Družbi Isusovoj “on nije imao glasa” u raspuštanju Zajednice Loyola.

“Nismo igrali nikakvu ulogu u raspuštanju (‘votum’ nije zatražen, niti je dat) … Nije bilo i nema nikakve veze sa Zajednicom Loyola od 1993. godine,” izjavio je.

Istraživanje zajednice u 2019

The Ljubljanska nadbiskupija u Sloveniji izvijestio je da je, povodom 25. obljetnice odobrenja konstitucija Zajednice Loyola 2019., Zajednicu Loyola posjetio ljubljanski nadbiskup Stanislav Zore. Na kraju posjeta, u veljači 2020., izvijestio je o rezultatima vatikanski Dikasterij za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života.

Međutim, budući da je Zajednica Loyola imala svoju generalnu kuću u Rimu, dikasterij je predmet uputio Rimskoj biskupiji.

Za daljnji rad imenovana je povjerenica, Libanori, koja je „nakon nekoliko razgovora sa svim sestrama sastavila konačno izvješće koje je u rujnu 2022. preko apostolske nuncijature poslano dikasteriju“. Zbog toga je 20. listopada ove godine donesena odluka o raspuštanju.

Papa Franjo ukinuo je zastaru

Papa Franjo zatražio je u rujnu od Dikasterija za nauk vjere da preispita slučaj isusovačkog svećenika i svjetski poznatog umjetnika te je odlučio ukinuti zastaru kako bi se omogućilo održavanje suđenja.

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

Sveti Otac donio ovu odluku nakon što ga je Papinsko povjerenstvo za zaštitu maloljetnika izvijestilo o ozbiljnim problemima u načinu na koji se vodio svećenikov slučaj i nedostatku pažnje prema žrtvama.

Rupnik bio inkardiniran kolovoza u Koparskoj biskupiji u Sloveniji, samo dva mjeseca nakon što je 15. lipnja isključen iz Družbe Isusove.

Mjesni biskup prihvatio je svećenikov zahtjev za prijem u biskupiju “na temelju dekreta o Rupnikovu otpustu iz isusovačkog reda” i “činjenice da protiv Rupnika nije donesena nikakva sudska presuda”, što bi se moglo promijeniti u budućnost s kanonskim suđenjem.

Loyola Community Foundation i Aletti Center

Bivši isusovac i svjetski poznati umjetnik osnovao je Zajednicu Loyola zajedno sa sestrom Hostom 1980-ih.

Rupnik je bio kapelan te zajednice sve dok u rujnu 1993. nije dramatično prekinuo sve odnose s tom vjerskom institucijom nakon što je navodno počinio zloporabe dok je bio na čelu vjerske zajednice.

S Rupnikom je zajednicu napustilo nekoliko sestara koje su ga pratile u Rim, gdje je kasnije otvorio svoju umjetničku i teološku školu, Centar Aletti. Svećenik je također optužen za seksualne odnose s posvećenim ženama u ovom centru.

Hosta, koji je od 1994. služio kao generalni poglavar Zajednice Loyola, tiho je uklonjen lipnja ove godine iz uprave ustanove te joj je tri godine zabranjeno kontaktirati sa sadašnjim ili bivšim sestrama. Također joj je naređeno da mjesečno hodočasti na molitvu za Rupnikove žrtve.

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Almudena Martínez-Bordiú

Almudena Martínez-Bordiú je dopisnica iz Rima za ACI Prensa i EWTN.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

9 stvari koje treba znati i podijeliti o Fátimi

Katoličke vijesti

Papa Franjo: Krist Dobri Pastir ‘traži nas dok nas ne nađe’ kad smo izgubljeni

Katoličke vijesti

Teksaški svećenik uhićen zbog optužbi za neprikladni kontakt s maloljetnicima

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti