Pogled na nedavni posjet biskupa Hong Konga kontinentalnoj Kini
Europa

Pogled na nedavni posjet biskupa Hong Konga kontinentalnoj Kini

Vijesti iz Rima, 15. svibnja 2024. / 14:17

Kardinal Stephen Chow nedavno je posjetio tri katoličke biskupije u kontinentalnoj Kini, godinu dana nakon prvog povijesnog putovanja biskupa Hong Konga u Peking.

Chow je u travnju predvodio desetočlano izaslanstvo katolika iz Hong Konga u južne kineske gradove Guangzhou, Shantou i Shenzhen u svom drugom službenom posjetu Kini otkako je postao biskup Hong Konga.

“Doveli smo naše ljude na susret… gdje dijelimo zajedničke brige, na primjer, pastoral mladih, katekizam, brak i obitelj”, rekao je Chow u video intervjuu objavljenom 5. svibnja.

Evo pogleda na neke od katoličkih zajednica koje je Chow posjetio:

Katedrala svetog Josipa u Shantouu

Katedrala svetog Josipa u Shantou, Kina.  Zasluge: Kc1446 na kineskoj Wikipediji, CC BY-SA 3.0, putem Wikimedia Commons
Katedrala svetog Josipa u Shantou, Kina. Zasluge: Kc1446 na kineskoj Wikipediji, CC BY-SA 3.0, putem Wikimedia Commons

Stotine kineskih katolika nazočilo je misi u katedrali svetog Josipa u Shantouu u kojoj su koncelebrirali Chow i Biskup Huang Bingzhang Shantoua 24. travnja, prema Sunday Examineru, izdanju biskupije Hong Kong.

Huang je jedan od sedam biskupa koje je imenovala kineska vlada s kojih je papa Franjo ukinuo dekret o ekskomunikaciji kada je prvi put potpisao privremeni sporazum Vatikana s Kinom 2018.

Zamijenio je ostarjelog podzemnog biskupa Shantoua koji je bio lojalan Vatikanu, biskupa Petera Zhuanga Jianjiana, koji je zbog toga zamoljen da odstupi, unatoč osobni apel papi u njegovo ime od strane kardinala Josepha Zena u Rimu.

Ranije ove godine, Huang je govorio na Nacionalnom narodnom kongresu kineske vlade. Prethodno je sudjelovao u Nacionalnom narodnom kongresu 2018. koji je ukinuo ograničenja predsjedničkih mandata, otvorivši put Xi Jinpingu da vlada doživotno. Huang je 2017. rekao da će raditi na aktivnom promicanju prakticiranja katoličkog patriotizma, navodi se na web stranici Kineske patriotske udruge.

Trenutno je u izgradnji nova rezidencija za biskupa, a izaslanstvo Hong Konga je tijekom svog posjeta obišlo gradilište.

Shantou je grad u istočnoj provinciji Guangdong na obali Južnog kineskog mora s populacijom od oko 4,6 milijuna ljudi. Grad je poznat po proizvodnji igračaka. Okrug Chenghai u Shantouu dom je 10.000 tvrtki za proizvodnju igračaka.

Tijekom boravka u gradu hongkonško izaslanstvo posjetilo je i crkvu Svete obitelji te crkvu svetog Roka u Shantouu.

Katedrala Svetog srca u Guangzhou

Katedrala Svetog srca u Guangzhou, Kina.  Zasluge: beibaoke/Shutterstock
Katedrala Svetog srca u Guangzhou, Kina. Zasluge: beibaoke/Shutterstock

Chowova prva stanica u Kini bio je Guangzhou, lučki grad koji se nalazi oko 75 milja sjeverozapadno od Hong Konga s populacijom od više od 15 milijuna ljudi. Gradsku katedralu Svetog Srca srca na obalama Biserne rijeke sagradili su gotovo u potpunosti od granita u gotičkom stilu francuski misionari od 1861. do 1888. uz financijsku potporu Napoleona III.

Nadbiskupa metropolita Guangzhoua Josepha Gan Junqiua imenovao je papa i posvetio u katedrali uz potporu Vatikana 2007. nakon pokušaja opstrukcije od strane kineskih vlasti. U to je vrijeme Gan rekao da nadbiskupija u prosjeku ima oko 100 krštenja godišnje.

Gan je 23. travnja dočekao hongkonško izaslanstvo u katedrali Srca Isusova, gdje su zajedno slavili misu. Otac Joseph Yim Tak-lung, izvršni direktor Caritasa Hong Kong, također je održao prezentaciju o svojoj službi u katedrali.

Huanghuagang mauzolej 72 kineska mučenika

Huanghuagang mauzolej 72 kineska mučenika.  Zasluge: NGCHIYUI/Shutterstock
Huanghuagang mauzolej 72 kineska mučenika. Zasluge: NGCHIYUI/Shutterstock

Nakon mise u katedrali, izaslanstvo Hong Konga posjetilo je i mauzolej Huanghuagang, koji obilježava 72 revolucionara koji su poginuli u ustanku u Guangzhouu 27. travnja 1911. protiv dinastije Qing.

Revolucija 1911. okončala je kinesku carsku dinastiju i dovela do uspostave Republike Kine pod vodstvom njenog prvog privremenog predsjednika, Sun Yat-sena, obraćenika na kršćanstvo poznatog kao oca moderne Kine kojeg danas poštuju i Tajvan i kineska komunistička partija.

Na vrhu mauzoleja Huanghuagang nalazi se malena replika Kipa slobode u New Yorku, koji je uklonjen tijekom Kineske kulturne revolucije i zamijenjen gradom 1981. godine.

Crkva svetog Antuna u Shenzhenu

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

Crkva svetog Antuna u Shenzhenu, Kina.  Zasluge: Huangdan2060, CC0, putem Wikimedia Commons
Crkva svetog Antuna u Shenzhenu, Kina. Zasluge: Huangdan2060, CC0, putem Wikimedia Commons

S populacijom od više od 17 milijuna ljudi, Shenzhen je jedan od kineskih velegradova i poznat je kao “svjetska tvornica”. Shenzhen je doživio brzi rast posljednjih desetljeća kao jedna od posebnih gospodarskih zona Kine. Inc. je 2015. izvijestio da se 90% svjetske elektronike proizvodi u gradu koji se nalazi sjeverno od Hong Konga.

Katoličko stanovništvo u Shenzhenu uključuje mnoge radnike migrante koji su došli iz ruralnijih dijelova Kine i inozemstva kako bi radili u tvornicama.

Katolička crkva svetog Ante u Shenzhenu izgrađena je između 1998. i 2001. U vrijeme otvaranja bila je jedina katolička crkva u Shenzhenu, prema UCA News. Antuna također nudi mise na engleskom za strane katolike koji rade ili putuju u Shenzhen zbog posla. Chow i delegacija Hong Konga posjetili su crkvu 26. travnja.

Crkva Krista Kralja u Shenzhenu

Crkva Krista Kralja u Shenzhenu, Kina.  Zasluge: Huangdan2060, CC0, putem Wikimedia Commons
Crkva Krista Kralja u Shenzhenu, Kina. Zasluge: Huangdan2060, CC0, putem Wikimedia Commons

Temelji za crkvu Krista Kralja u Shenzhenu u okrugu Bao’an u Shenzhenu položeni su 2007., a izgradnja crkve dovršena je u studenom 2010.

Tijekom posjeta Crkvi Krista Kralja hongkonško izaslanstvo razgovaralo je o mogućnosti buduće suradnje kineskih crkvenih dužnosnika i biskupije Hong Kong putem katehetskog centra za formaciju u Kini. Na susretu je sudjelovala Connie Chung To-hing, ravnateljica biskupijskog katehetskog centra u Hong Kongu.

Ostali članovi izaslanstva iz Hong Konga koji su putovali u Kinu bili su otac Peter Choy Wai-man, otac Paul Kam Po-wai i otac Joseph Chan Wing-chiu.

đakon Gabriel Lau Nam-shan, predsjedatelj Biskupijskog povjerenstva za pastoral braka i obitelji; Wong Ka Chun, kardinalov osobni asistent; i Sherman Cheng Ching-man iz Savjetodavnog vijeća za katoličke brakove u Hong Kongu također su se pridružili kardinalu na putovanju.

u video koju je objavila biskupija, biskup Joseph Ha Chi-shing, pomoćni biskup Hong Konga, rekao je da je “prijateljstvo” zapravo u središtu putovanja.

Chow se našalio da su svi u delegaciji “nabacili nekoliko kilograma” zbog svih obroka uključenih u upoznavanje ovih novih prijatelja, dodajući da je to istina za njega čak i kao vegetarijanca.

“Kardinal Stephen također je izrazio svoje uvjerenje da je Crkva u Guangdongu slična Crkvi u Vijetnamu, koju je posjetio ranije u travnju”, izvijestio je Sunday Examiner biskupije Hong Kong. “Obje su ostale pod komunističkom/socijalističkom vlašću dugi niz godina i dobro funkcioniraju, a pojedinci evangeliziraju na kreativan način.”

Courtney Mares

Courtney Mares je dopisnica Katoličke novinske agencije iz Rima. Diplomirala je na Sveučilištu Harvard, izvještavala je iz novinskih ureda na tri kontinenta i dobila je Gardnerovu stipendiju za svoj rad sa sjevernokorejskim izbjeglicama.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo imenuje umirovljenog suca da istraži optužbe za seksualno zlostavljanje protiv kanadskog kardinala

Katoličke vijesti

Biden je očekivao da će naglasiti svoju podršku pobačaju u govoru o stanju Unije

Katoličke vijesti

‘Benedict je vjerovao Franji. Ali bio je gorko razočaran’, kaže biograf u novom intervjuu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti