Katolici u Chicagu rade na očuvanju povijesne stoljetne župe
Europa

Katolici u Chicagu rade na očuvanju povijesne stoljetne župe

Osoblje CNA, 15. svibnja 2024. / 12:12

Katolici i zaštitnici grada u Chicagu pokušavaju očuvati povijesnu župu na sjevernoj strani grada, onu koja je preživjela stoljeće razvoja grada, uključujući potpuno preseljenje na novu lokaciju nakon što je izgrađena.

Župa Gospe Lurdske održat će svoju posljednju misu u nedjelju, 19. svibnja, prije spajanja župe s obližnjom župom Sv. Marije od Jezera. Konsolidacija je dio tekuće inicijative Čikaške nadbiskupije “Obnovi moju crkvu” koja je zatvorila i spojila desetke župa kako bi se riješili problemi smanjenja proračuna i manjka svećenika.

Nadbiskupija najavio spajanje lurdske župe 2021. Katerina Garcia, predsjednica Društva za očuvanje crkve Gospe Lurdske, rekla je voditeljica “EWTN News Nightly” Tracy Sabol ovaj tjedan da župljani u župi osporavaju razloge nadbiskupije za zatvaranje crkve, posebice tvrdnju da je posjećenost mise tamo stalno opala.

“Ne slažemo se s tom izjavom jer je prije spajanja Crkva Gospe Lurdske imala najveću posjećenost u usporedbi s [other nearby churches]”, rekao je Garcia Sabolu.

“Smanjili su mise koje smo imali. Pa naravno da će to smanjiti posjećenost,” tvrdila je.

Čak i dok se približava posljednja misa u župi, Garcia je rekao da su u tijeku napori da se spasi župa, vjerojatno kupnjom od nadbiskupije. Istaknula je izuzetnu povijest župe, uključujući njezino masovno preseljenje s jedne strane ulice na drugu.

Župa je bila “doslovno preko puta ulice na istočnoj strani avenije Ashland”, rekla je Sabolu. “A Daniel Burnham, koji je bio istaknuti arhitekt i urbanistički programer u Chicagu, želio je proširiti [city streets].”

“Kako bi proširili Ashland Avenue, morali su premjestiti crkvu doslovno preko puta”, rekla je. “Imali su 150 ljudi i konja, a crkvu tešku 10.000 tona postavili su na 400 tračnica i 3.000 valjaka i doslovno je premjestili preko ulice, gurajući je.”

Pogled na povijesno preseljenje župe 1929. Društvo za očuvanje Gospe Lurdske
Pogled na povijesno preseljenje župe 1929. Društvo za očuvanje Gospe Lurdske

Nakon što je zgrada premještena na novu lokaciju, graditelji su je “zakrenuli za 90 stupnjeva”, a zatim “prerezali crkvu na pola i dodali umetak od 30 stopa”, povećavajući kapacitet za otprilike 50%.

“Tada, 1929., to je bilo tako… ne mogu se uopće sjetiti te riječi. To je samo inženjerski pothvat,” rekao je Garcia.

‘Suočava se s neizvjesnom budućnošću’

Na svojoj web stranici Društvo za očuvanje Gospe Lurdske kaže da je njihov cilj “očuvati crkvu Gospe Lurdske kao povijesnu znamenitost, ponovno je otvoriti i oživjeti kao svetište”.

Grupa, nastala 2021. nakon najave spajanja, napisala je na Facebooku da se “ide punom snagom kako bi se osiguralo [the property] je sačuvan kao povijesni orijentir”, a članovi grupe imaju za cilj “vratiti mu staru slavu s novim poretkom na čelu”.

Ward Miller, izvršni direktor neprofitne organizacije Preservation Chicago, rekao je da je njegova grupa radila na tome da zgrada bude označena kao znamenitost Chicaga.

Grupa ima istaknuo je povijesne kvalitete zgrade u prošlosti. Župa je “modelirana u arhitekturi španjolskog renesansnog stila kako bi podsjećala na crkvu u Valladolidu u Španjolskoj”, kaže Preservation Chicago. Među njegovim brojnim značajnim značajkama nalazi se “vjerna replika špilje u Lourdesu, Francuska”, koja je prije mnogo godina postala “vječno mjesto obožavanja” i ostala je “jedina kapela u tom području otvorena 24/7 za bogoslužje.”

Struktura se “suočava s neizvjesnom budućnošću”, rekao je Miller za CNA u srijedu. “Ne znamo prijeti li mu rušenje ili ne.”

Zgrada je ocijenjena “narančastom” u gradskom istraživanju povijesnih resursa, istaknuo je Miller, što ukazuje da “posjeduje potencijalno značajna arhitektonska ili povijesna obilježja”.

Nadbiskupija Chicaga u srijedu nije odgovorila na upit o statusu crkvene zgrade i što će biti s njom nakon posljednje mise ovog tjedna.

U međuvremenu je župna škola – koja je zatvorena 2004. – već prodana, s planovima da se zgrada pretvori u stanove.

Garcia rekao je Block Clubu Chicago ranije ove godine da je pohađala školu i da su joj djeca krštena u župi.

Župa “samo ima puno uspomena”, rekla je za novinski list. “Ja sam zapravo napravio kaligrafiju na znaku pored ulaza u špilju, tako da postoje dijelovi crkve u kojima sam sudjelovao. Toliko je toga povijesti za mene i moju obitelj.”

“Svaki dio te crkve mi je važan”, rekla je.

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

Daniel Payne

Daniel Payne je viši urednik Katoličke novinske agencije. Prethodno je radio za College Fix i Just the News. Živi u Virginiji sa svojom obitelji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Belgijski sud poništio zabranu konzervativne konferencije na kojoj je sudjelovao njemački kardinal

Katoličke vijesti

Upoznajte mlade katoličke hodočasnike koji će ovog ljeta s euharistijom prohodati tisuće kilometara

Katoličke vijesti

Sveti Franjo i priča o prvim jaslicama

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti