Vatikan zaustavlja zatvaranje nekih župa u St. Louisu nakon žalbi
Europa

Vatikan zaustavlja zatvaranje nekih župa u St. Louisu nakon žalbi

St. Louis, Misuri, 15. svibnja 2024. / 14:47

Dvije župe St. Louisa koje su se žalile Vatikanu nakon što im je nadbiskup Mitchell Rozanski prošle godine naredio da se spoje, Sveta je Stolica prihvatila njihove žalbe, poništavajući prethodnu odluku nadbiskupa.

U sastavu nadbiskupije veliku inicijativu pastoralnog planiranja pod nazivom “Sve novo”, Rozanski je prije godinu dana najavio da će se broj župa smanjiti za gotovo 50 spajanjem i gašenjem župa.

Pod, ispod kanonsko pravo, dijecezanski biskup ima ovlasti mijenjati župe, ali samo iz opravdanog razloga specifičnog za svaku župu. Briga za duše mora biti glavni motiv za promjenu župe.

Usred procesa Sve je novo, brojne župe objavili namjeru slanja apela Vatikanu, stavljajući aspekte spajanja planiranih za župe na čekanje do Dikasterij za svećeničke odluke.

Nakon proučavanja akata slučaja za župu sv. Angele Merici u Florissantu, Missouri, Vatikanski dikasterij za kler nije našao opravdan razlog da se župa spoji u jedinstvenu župu sa župama sv. Norberta i Presvetog Imena Isusova , poručili su iz nadbiskupije izjava od 14. svibnja. Dikasterij stoga nije mogao podnijeti dekret Rozanskoga.

Zadržavši svoj status tri odvojene župne zajednice, župe sv. Angele Merici, sv. Norberta i Presvetog Imena Isusova ostat će pod pastoralnim vodstvom oca Petera Faimega, nastavila je nadbiskupija.

Nadalje, Dikasterij za kler nije našao opravdan razlog da župa sv. Martina iz Toursa u Lemayu, Missouri, bude podređena župi sv. Marka, rekla je nadbiskupija.

Isti dan nadbiskup najavio da je još jedna žalba župe sv. Roka u St. Louisu rezultirala potvrđivanjem dekreta Rozanskog. Sv. Roka trebala je biti pripojena župi Krista Kralja 1. kolovoza 2023., a ovog mjeseca trebala bi se zatvoriti škola.

Nadbiskup Mitchell Rozanski od St.  Zasluge: Jonah McKeown/CNA
Nadbiskup Mitchell Rozanski od St. Zasluge: Jonah McKeown/CNA

Prije nego što je objavila promjene u svibnju 2023., nadbiskupija je održala 350 slušanja, s najmanje jednom u svakoj od 178 sadašnjih župa. Također je uzeo u obzir povratne informacije 70.000 katolika u nadbiskupiji koji su sudjelovali u anketi. Također su zatražene povratne informacije od 18.000 školskih roditelja, osoblja, učitelja, donatora i partnera u zajednici. Nadbiskupija je također održala fokus grupe i razgovarala s civilnim i poslovnim čelnicima.

Rozanski je prvotno odbio opozvati bilo koji od 83 dekreta koje je donio u vezi s konačnim planovima, ostavljajući župe samo Vatikanu. Međutim, suspendirao je svoj dekret u vezi sa svetom Angelom Merici i svetim Martinom iz Toursa prije odluka dikasterija, tako da “nikakve dodatne promjene neće biti potrebne”, rekla je nadbiskupija.

Prema St. Louis Post-Dispatch, dikasterij je ranije ove godine poništio dekret o zatvaranju župe sv. Richarda u blizini Creve Coeur, Missouri, dok je također odbio žalbu zatvorene župe bl. Terezije iz Calcutte u Fergusonu. Najmanje 11 župa u nadbiskupiji St. Louisa još uvijek ima neriješene žalbe u vezi zatvaranja ili spajanja, primijetila je nadbiskupija.

Nadbiskupija je ranije priopćila da je rasprostranjena premještaj 158 nadbiskupijskih svećenika, koji je najavio zajedno s raznim spajanjima, nastavit će se prema planu.

Žalbe župa St. Louisa Vatikanu nisu bez presedana u Sjedinjenim Državama. U biskupijama kao na pr Cleveland, Buffalo, New York, Bostoni Springfield, Massachusettsžupnici su uputili apele Dikasteriju za svećenstvo da spasi svoje župe nakon što su njihovi biskupi naredili da se zatvore.

Jonah McKeown

Jonah McKeown je pisac i producent podcasta za Catholic News Agency. Magistrirao je na Fakultetu novinarstva Sveučilišta Missouri i radio je kao pisac, producent za javni radio i kao snimatelj. Nalazi se u St. Louisu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Najmanje 22 osobe ubijene u Pojasu Gaze, od čega 18 djece

Katoličke vijesti

Republikanci u Zastupničkom domu pozivaju NCAA da zabrani biološke muškarce u ženskim sportovima

Katoličke vijesti

Tisuće ljudi oplakuju ubijenog policajca njujorške policije na katoličkom sprovodu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti