Teolozi održali sastanak iza zatvorenih vrata u Rimu o smjernicama za listopadsku sinodu
Europa

Teolozi održali sastanak iza zatvorenih vrata u Rimu o smjernicama za listopadsku sinodu

Vijesti iz Rima, 5. lipnja 2024. / 11:15

Otprilike 20 teologa boravi u Rimu na 10 dana pripremnog rada koji prethodi izradi smjernica za sljedeću skupštinu Sinode o sinodalnosti.

Od 4. do 13. lipnja zatvoreno okupljanje stručnjaka za teologiju, ekleziologiju i kanonsko pravo održava se u generalnoj isusovačkoj kuriji niz ulicu od Vatikana. Tajništvo Sinode očekuje da će početkom srpnja objaviti dokument o sastanku u lipnju.

Ovaj inicijalni tekst će “pripremiti put” za izradu nacrta dokumenta — nazvanog “Instrumentum Laboris 2” — koji će voditi rad drugog zasjedanja Sinode o sinodalnosti u listopadu, rekao je otac Giacomo Costa, SJ, u Priopćenje za javnost od 5. lipnja.

Costa, posebni tajnik Sinode o sinodalnosti, rekao je da se skupina teologa sastaje kako bi provela “početnu analizu” izvješća lokalnih zajednica i razlučila njihova “pitanja i teološka promišljanja”.

Listopadska sinodska skupština nastavak je višegodišnje Sinode o sinodalnosti koja je započela u listopadu 2021. i uključivala je faze razlučivanja i rasprave na različitim razinama Crkve. Prvo zasjedanje vatikanske skupštine o sinodalnosti održano je u listopadu 2023.

Teolozi i drugi crkveni stručnjaci na lipanjskom susretu čitaju i raspravljaju o novim izvješćima mjesnih Crkava koji se osvrću na 41 stranicu Sintezno izvješće objavljen na kraju okupljanja u listopadu 2023. Sudionici također razmatraju pitanje “Kako biti sinodalna Crkva u misiji”.

Međunarodni stručnjaci također čitaju i razmišljaju o materijalu koji dijele ženski vjerski redovi, sveučilišni fakulteti, vjerske udruge i drugi, kao i izvješća iz sesija slušanja s 300 župnika održan u blizini Rima u gradu Sacrofano od 28. travnja do 2. svibnja.

“Primljeni materijal često dodaje stvarna svjedočanstva o tome kako partikularne Crkve ne samo da shvaćaju sinodalnost, već i kako već provode taj stil u praksi”, rekao je glavni tajnik Sinode kardinal Mario Grech u priopćenju za javnost.

“Ništa ne prepuštamo slučaju”, rekao je Grech. “Svaki dokument treba pažljivo pročitati s ciljem da na kraju ovog sastanka grupa predstavi tekst koji odražava rad, pitanja i uvide dobivene od temelja.”

Susret bogoslova započeo je poludnevnom duhovnom obnovom, a uključuje i dnevnu misu te vrijeme za osobnu molitvu, priopćio je sinodski ured.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Moguće čudo u Lourdesu: Gotovo slijepa žena progleda

Katoličke vijesti

Kardinal Pizzaballa sastaje se s novinarima kako bi razgovarali o posjetu katoličkoj župi u Gazi

Katoličke vijesti

Katolički svećenik pronašao donora bubrega preko župljana

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti