Majčin dan 2024.: 12 katoličkih citata o ljepoti majčinstva
Europa

Majčin dan 2024.: 12 katoličkih citata o ljepoti majčinstva

Washington DC, 12. svibnja 2024. / 04:00 ujutro

Na Majčin dan katolici odaju priznanje majkama u našim životima kao i Mariji, Majci Božjoj. U slavlju svega što majke rade, evo 12 citata svetaca i drugih katoličkih ličnosti o ljepoti i značaju majčinstva:

Sveta Terezija iz Lisieuxa:

“Najljepše remek-djelo Božjeg srca je srce majke.”

Sveta Terezija Benedicta (Edith Stein):

“Biti majka znači njegovati i štititi istinsko čovječanstvo i dovesti ga do razvoja.”

Papa Franjo:

„Društvo bez majki bilo bi dehumanizirano društvo, jer majke su uvijek, čak i u najgorim trenucima, svjedoci nježnosti, predanosti i moralne snage. … Najdraže majke, hvala vam, hvala vam za ono što ste u svojoj obitelji i za ono što dajete Crkvi i svijetu.”

Sveti Ivan Pavao II.:

“Hvala vam, žene koje ste majke! Zaklonili ste ljudska bića u sebi u jedinstvenom iskustvu radosti i muke. Ovo iskustvo čini da postanete Božji osmijeh novorođenom djetetu, onaj koji vodi prve korake vašeg djeteta, koji mu pomaže da raste i koji je sidro na djetetovom putu kroz život.”

Časni nadbiskup Fulton Sheen:

“Majčinstvo tada postaje neka vrsta svećeništva. Ona donosi Boga čovjeku pripremajući tijelo u koje će biti usađena duša; ona dovodi čovjeka Bogu nudeći dijete ponovno Stvoritelju… ona je stalni izazov prirode smrti, nositeljica kozmičkog obilja, vjesnik vječnih stvarnosti, veliki Božji suradnik.”

Sveta Terezija iz Kalkute:

„Ta posebna moć ljubavi koja pripada ženi najjasnije se vidi kada postane majka. Majčinstvo je Božji dar ženama. Kako moramo biti zahvalni Bogu za ovaj divan dar koji donosi takvu radost cijelom svijetu, ženama i muškarcima!”

Sveta Zélie Guérin Martin, majka svete Terezije iz Lisieuxa:

„Iznad svega, tijekom mjeseci koji neposredno prethode rođenju djeteta, majka treba biti blizu Boga, čija je slika, djelo ruku, dar i dijete, kojega dijete nosi u sebi. Ona bi za svoje potomstvo trebala biti, tako reći, hram, svetište, oltar, šator. Ukratko, njezin život trebao bi biti, da tako kažemo, život živog sakramenta, sakramenta u djelu, ukopavši se u krilo onoga Boga koji ju je tako istinski ustanovio i posvetio, kako bi ondje mogla crpiti tu energiju , tu prosvjetljujuću, tu prirodnu i nadnaravnu ljepotu koju on želi, i želi upravo pomoću nje, prenijeti djetetu koje nosi i koje će se od nje roditi.”

Sveta Gianna Beretta Molla:

“Pogledajte majke koje istinski vole svoju djecu: koliko se žrtvuju za njih. Spremni su na sve, čak i dati vlastitu krv kako bi im bebe rasle dobre, zdrave i snažne.”

Sveti Augustin, sin svete Monike:

“I sada si ‘ispružio svoju ruku odozgo’ i izvukao si moju dušu iz te duboke tame [of Manicheism] jer ti je moja majka, tvoja vjerna, plakala u moje ime više nego što su majke navikle plakati zbog tjelesne smrti svoje djece… I uslišao si je, Gospodine.”

Kardinal József Mindszenty:

“Najvažnija osoba na svijetu je majka. Ona ne može zahtijevati čast da je izgradila katedralu Notre Dame. Ona ne treba. Sagradila je nešto veličanstvenije od bilo koje katedrale – stan za besmrtnu dušu, sićušno savršenstvo tijela svoje bebe. … Anđeli nisu bili blagoslovljeni takvom milošću. Oni ne mogu sudjelovati u Božjem stvaralačkom čudu da dovede nove svece na nebo. To može samo ljudska majka. Majke su Bogu Stvoritelju bliže nego bilo koje drugo stvorenje; Bog udružuje snage s majkama u izvođenju ovog čina stvaranja… Što je na Božjoj dobroj zemlji veličanstvenije od ovoga; biti majka?”

Alice von Hildebrand:

„Žena je po samoj svojoj prirodi majčinska — jer svaka je žena, udana ili neudana, pozvana biti biološka, ​​psihološka ili duhovna majka — ona intuitivno zna da treba davati, njegovati, brinuti se za druge, trpjeti s njima i za njih – jer majčinstvo podrazumijeva patnju – neizmjerno je vrjednije u Božjim očima nego osvojiti nacije i letjeti na Mjesec.”

Gospa od Guadalupe, svetom Juanu Diegu:

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

“Nemojte se uznemiriti ili opterećeni tugom. Ne bojte se nikakve bolesti ili uznemirenosti, tjeskobe ili boli. Nisam li ja ovdje koja sam tvoja Majka? Zar nisi pod mojom sjenom i zaštitom? Nisam li ja tvoj izvor života? Zar nisi u naborima mog plašta? U prekriženim rukama? Trebate li još nešto?”

Ovo je izvorno objavljeno 9. svibnja 2021. i ažurirano je.

Katie Yoder

Bivša dopisnica iz Washingtona, Katie Yoder, pokrivala je pro-life pitanja, američke katoličke biskupe, javnu politiku i Kongres za Katoličku novinsku agenciju. Prethodno je radila za Townhall.com, National Review i Media Research Center.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo: Poniznost je ‘izvor mira u svijetu i u Crkvi’

Katoličke vijesti

Vatikan je odobrio otvaranje kauze za kanonizaciju filipinske djevojčice

Katoličke vijesti

Anonimni kardinal ‘Demos II’ predlaže dnevni red za sljedećeg papu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti