Oklahoma nalaže da se Biblija integrira u nastavu
Europa

Oklahoma nalaže da se Biblija integrira u nastavu

Osoblje CNA, 28. lipnja 2024. / 17:40

Upravitelj škola u Oklahomi dao je upute državnim okrugima da uključe Bibliju u srednjoškolski i srednjoškolski nastavni plan i program u memorandumu od četvrtka, navodeći njezinu povijesnu i kulturnu važnost u pomaganju “kontekstualizaciji” naše današnje nacije.

“Biblija je neizostavan povijesni i kulturni kamen temeljac”, izjavio je državni nadzornik javne nastave Ryan Walters u priopćenju za tisak u četvrtak podijeljenom CNA. “Bez osnovnog znanja o tome, studenti iz Oklahome nisu u stanju pravilno kontekstualizirati temelje naše nacije, zbog čega obrazovni standardi Oklahome predviđaju njegovu poduku.”

“Ovo nije samo obrazovna direktiva, već ključni korak u osiguravanju da naši učenici shvate temeljne vrijednosti i povijesni kontekst naše zemlje”, dodao je.

Politika je odmah stupila na snagu i zahtijeva od svih škola u Oklahomi da uključe Bibliju i Deset zapovijedi kao “nastavnu potporu” nastavnom planu i programu. Direktiva slijedi obrazovne standarde iz svibnja 2019., navodi se u priopćenju.

Ovaj potez dolazi nakon što je guverner Louisiane Jeff Landry, koji je katolik, potpisano zakonodavstvo to zahtijeva da škole i fakulteti K–12 koji primaju javna sredstva prikazuju Deset zapovijedi u svakoj učionici.

“Djeca iz Oklahome će naučiti da su Biblija i Deset zapovijedi temelj zapadne civilizacije. Ljevica je uznemirena, ali ne može se ponovno pisati povijest”, rekao je Walters u a objavite na X.

Odluka je već dobila neke kritike, a neki tvrde da krši odvojenost crkve od države. Neprofitna Zaklada za slobodu od religije (FFRF) zaprijetila je da će “poduzeti mjere” protiv direktive u objavi na X.

Walters tvrdi da će ova inicijativa potaknuti kulturnu i povijesnu pismenost među studentima.

Citirajući naslov 70 obrazovnih standarda Oklahome, Walters je objasnio u videu najava na X da je Biblija “neophodan povijesni dokument za podučavanje naše djece o povijesti ove zemlje, da imaju potpuno razumijevanje zapadne civilizacije, da imaju razumijevanje osnove našeg pravnog sustava, i da je iskreno … jedan od najtemeljnijih dokumenti korišteni za Ustav i rođenje naše zemlje.”

“Biblija je jedna od povijesno najznačajnijih knjiga i kamen temeljac zapadne civilizacije, zajedno s Deset zapovijedi”, stoji u priopćenju za javnost. “Navodit će se kao odgovarajuće proučavanje povijesti, civilizacije, etike, komparativne religije ili slično, kao i zbog njihovog značajnog utjecaja na utemeljitelje naše nacije i temeljna načela našeg ustava.”

Walters je nazvao Bibliju i Deset zapovijedi “temeljnim tekstovima” u predmetu memoranduma od 27. lipnja koji je podijelio s CNA-om. Uputa se odnosi na razrede od 5. do 12., prema dopisu.

U memorandumu se dalje navodi da je “poštivanje ovog mandata obvezno”, uz napomenu da će biti “uskoro” uputa o praćenju i izvješćivanju o provedbi za školsku godinu 2024.-2025.

Kate Quiñones

Kate Quiñones je dopisnica za Catholic News Agency i suradnica College Fixa. Objavljivali su je Wall Street Journal, Denver Catholic Register i CatholicVote, a diplomirala je na koledžu Hillsdale. Živi u Coloradu sa suprugom.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Hodočasnici nade usred krize: Nadbiskup Fisichella o jubileju 2025.

Katoličke vijesti

Sudac blokira referendum za uvrštavanje pobačaja u Ustav New Yorka; država žaliti se

Katoličke vijesti

Španjolska otvara prvo javno groblje kućnih ljubimaca u Malagi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti