Kruna vraćena na marijanski kip u župi u Michiganu nakon što je nestala 44 godine
Europa

Kruna vraćena na marijanski kip u župi u Michiganu nakon što je nestala 44 godine

Detroit, Mich., 12. svibnja 2024. / 07:00 ujutro

Susan Kraus se naježila kada je u podrumu župe St. Hyacinth u Detroitu otkrila ukrasnu krunu ukrašenu s 12 zvijezda.

Dragocjeni dio povijesti lokalne Crkve u istočnoj detroitskoj župi nekoć se smatrao davno izgubljenim župnim predanjima, oglavljem za župni kip Immaculata, zaboravljenim draguljem iz burnog vremena.

“To je izvorno pokrivalo za glavu iz vremena kada je bila na glavnom oltaru u crkvi Bezgrešnog začeća [in Detroit]“, rekao je Kraus, sakristan u St. Hyacinthu, za Detroit Catholic. “Bez njega je bila 40 godina i bilo je krajnje vrijeme da ga vrati.”

Kruna je vraćena na svoje pravo mjesto na vrhu kipa i otkrivena je župljanima nakon svibanjske krunidbe župe 5. svibnja.

Statui Immaculata u župi St. Hyacinth u Detroitu, Michigan, porijeklom iz župe Bezgrešnog začeća, vraćeno je oglavlje 5. svibnja nakon svibanjske ceremonije krunidbe župe.  Kruna potječe iz vremena kada se kip nalazio u glavnom oltaru župe Bezgrešnog začeća i nestao je nakon što je kip premješten u Sv. Hijacint nakon zatvaranja župe Bezgrešnog začeća.  Zasluge: Daniel Meloy |  Detroitski katolik
Statui Immaculata u župi St. Hyacinth u Detroitu, Michigan, porijeklom iz župe Bezgrešnog začeća, vraćeno je oglavlje 5. svibnja nakon svibanjske ceremonije krunidbe župe. Kruna potječe iz vremena kada se kip nalazio u glavnom oltaru župe Bezgrešnog začeća i nestao je nakon što je kip premješten u Sv. Hijacint nakon zatvaranja župe Bezgrešnog začeća. Zasluge: Daniel Meloy | Detroitski katolik

Kip Immaculate sagradio je 1920. godine Paul Landowski, koji je također stvorio poznati kip Krista Otkupitelja od 98 stopa u Rio de Janeiru, Brazil. Kip je krasio glavni oltar Bezgrješnog začeća sve dok župa nije srušena 1981. kako bi se napravilo mjesta za tvornicu General Motors Detroit-Hamtramck.

Bilo je to napeto vrijeme za zajednicu Poletowna, s prosvjedima, pa čak i sjedećim protestima na Immaculate Conception, ali su župljani na kraju popustili – iako ne prije nego što je župni slavni kip Immaculate spašen i premješten u susjedni St. Hyacinth.

Kip je postavljen u nišu u crkvi gdje je nekada bila ispovjedaonica, zajedno sa štandovima s novinskim člancima koji govore o povijesti Bezgrešnog začeća, podsjetnicima na ono što je izgubljeno i što je spašeno.

“Kip je puno značio župljanima koji su došli ovamo i usvojili sv. Hijacintu kao svoj novi dom nakon što je Bezgrešno začeće srušeno”, rekao je Kraus. “Samo iz poštenja i poštovanja prema njima vraćamo joj njezinu izvornu ljepotu.”

Susan Kraus, sakristanka u župi sv. Hijacinta čita opis Marije iz Otkrivenja 12, koji opisuje Blaženu Majku kako stoji na mjesecu, noseći krunu s 12 zvijezda.  Svibanj 2024. Zasluge: Daniel Meloy |  Detroitski katolik
Susan Kraus, sakristanka u župi sv. Hijacinta čita opis Marije iz Otkrivenja 12, koji opisuje Blaženu Majku kako stoji na mjesecu, noseći krunu s 12 zvijezda. Svibanj 2024. Zasluge: Daniel Meloy | Detroitski katolik

Ali originalna kruna, referenca na Otkrivenje 12, koja opisuje ženu koja nosi krunu s 12 zvijezda, kako stoji na Mjesecu, nestala je, naizgled izgubljena u povijesti.

Izgubljen sve dok Kraus nije malo pretražio podrum Sv. Hijacinta, naišavši na druga blaga koja su sada uključena u svakodnevnu upotrebu u župi.

“Kruna je pronađena na području koje je ostalo pokraj puta”, rekao je Kraus. “Razumijem da je bila bez krune kad su stigli kipovi. Ne znam tko je stavio krunu gdje sam je našao, ali zadnjih nekoliko mjeseci sam pronalazio stvari u podrumu. Nedavno smo pronašli ambrij, kutiju u kojoj čuvate svoja sveta ulja, koja je nedavno postavljena neposredno iza tabernakula.”

Župljani su ostali nakon mise kako bi fotografirali kip Immaculate, sada ukrašen njezinom krunom, razmišljajući o povijesti Bezgrešnog začeća, sv. Hijacinte i drugih priča i blaga koji povijest Poletowna čine jedinstvenom.

“Ljudima to puno znači, ali postavljam pitanje zašto to nije učinjeno prije 40 godina”, rekao je Kraus. „Nov sam u ovdašnjoj crkvi — prije šest ili sedam godina došao sam iz općine Shelby — ali znam što pripada crkvi i pravilan bonton za crkvene artefakte. Tako nam je drago što je kruna vraćena tamo gdje pripada.”

Ovaj je članak bio izvorno objavljen u Detroit Catholic i ovdje je ponovno tiskan uz dopuštenje.

Daniel Meloy

Daniel Meloy je reporter za Detroit Catholic.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Katolici u Chicagu rade na očuvanju povijesne stoljetne župe

Katoličke vijesti

Pogled na nedavni posjet biskupa Hong Konga kontinentalnoj Kini

Katoličke vijesti

Natjecanje za pjesmu Eurovizije 2024.: Pratite uživo

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti