Svjetski dan komunikacija: Umjetna inteligencija i mudrost srca – Vatikanske vijesti
Svijet

Svjetski dan komunikacija: Umjetna inteligencija i mudrost srca – Vatikanske vijesti

Oluwakemi Akinleye fsp

“Umjetna inteligencija i mudrost srca: prema potpuno ljudskoj komunikaciji” tema je poruke pape Franje za 58. Svjetski dan društvenih komunikacija.

Umjetna inteligencija (AI), jednostavnim riječima opisana kao “tehnologija koja omogućuje računalima i strojevima da simuliraju ljudsku inteligenciju i sposobnosti rješavanja problema”, postala je dio naših života u digitalnoj eri. Različite aplikacije za umjetnu inteligenciju svakodnevno se povećavaju i dar su našoj generaciji koji se mora mudro iskoristiti.

Papa Franjo dijeli našu zbunjenost

U svijetu ispunjenom Božjom dobrotom i stalnim napretkom ljudskih izuma, ne isključujući stvarnost rastućeg nesrazmjera između digitalnih onih koji imaju i onih koji nemaju, umjetna inteligencija dolazi kao neprocjenjiv alat za poboljšanje naših života i bez sumnje, možda, za također stvaraju više nejednakosti. Budući da se mnogi od nas još uvijek bore s pokušajima razumijevanja što je umjetna inteligencija i što ona u potpunosti nudi, papa Franjo dijeli našu zbunjenost, dok nas potiče: „Brzo širenje zadivljujućih inovacija, čije djelovanje i potencijal nadilaze mogućnosti koju većina nas može razumjeti i cijeniti, pokazalo se i uzbudljivim i dezorijentirajućim.”

Kreativno korištenje umjetne inteligencije u raznim područjima kao što su znanost i medicina pokazalo je da može obavljati zadatke, samostalno ili u kombinaciji s drugim tehnologijama poput robotike, senzora i geolokacije, za koje bi inače bila potrebna ljudska inteligencija. Generativni alati umjetne inteligencije, digitalni pomoćnici i GPS navođenje koje sada svakodnevno koristimo neke su od nevjerojatnih inovacija umjetne inteligencije. Ipak, kako kaže papa Franjo, upravo u ovom trenutku u povijesti, koji riskira da postane bogat tehnologijom i siromašan čovječanstvom, “naša razmišljanja moraju započeti s ljudskim srcem”.

Fotografija za ilustraciju

Fotografija za ilustraciju

Naša upotreba umjetne inteligencije zahtijeva mudrost

Zašto nam je potrebna mudrost srca za usmjeravanje naše upotrebe umjetne inteligencije ili strojnog učenja? Papa Franjo nas podsjeća da je „Mudrost srca vrlina koja nam omogućuje integrirati cjelinu i njezine dijelove, naše odluke i njihove posljedice, našu plemenitost i našu ranjivost, našu prošlost i našu budućnost, našu individualnost i naše članstvo unutar veću zajednicu. Činjenica je da su strojevi napravljeni tako da “posjeduju neograničeno veći kapacitet od ljudskih bića za pohranjivanje i korelaciju podataka, ali samo su ljudska bića sposobna shvatiti te podatke”, kaže Papa. Stoga je uvijek potrebna Božja svjetlost i mudrost ljudima za plodonosniju i životvorniju upotrebu tehnologije nego za štetu.

Mediji Korištenje umjetne inteligencije

U odnosu na medije, korištenje umjetne inteligencije može dati veliki pozitivan doprinos radu medijskih profesionalaca, komunikatora i korisnika. To se može postići podržavanjem “vrijednosti profesionalizma komunikacije, čineći svakog komunikatora svjesnijim njegove ili njezine odgovornosti i omogućavajući svim ljudima da budu, kao što bi i trebali, pronicljivi sudionici u komunikacijskom radu.”

Fotografija za ilustraciju

Fotografija za ilustraciju

Slaveći ove godine Svjetski dan komunikacija, sjećamo se i molitvom pratimo sve koji rade s medijima, a posebno one koji rade u teškim uvjetima i one koji su izgubili živote na dužnostima zbog ratova, nesigurnosti i prirodnih katastrofa. Neka njihov trud i žrtve urode plodom nade i mira.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Potpuna pomrčina Sunca koja ulijeva strahopoštovanje nudi priliku za razmišljanje o Božjoj veličini

Katoličke vijesti

Papa se moli za humanitarne radnike, uključujući najmanje jednog katolika, ubijenog u izraelskom napadu na Pojas Gaze

Katoličke vijesti

Haiti: Šest otetih časnih sestara oslobođeno u Port-au-Princeu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti