Papa: Sveta Stolica spremna omogućiti razmjenu ruskih i ukrajinskih ratnih zarobljenika
Papa

Papa: Sveta Stolica spremna omogućiti razmjenu ruskih i ukrajinskih ratnih zarobljenika

Papa Franjo ponovno poziva na razmjenu ruskih i ukrajinskih ratnih zarobljenika, jamčeći spremnost Svete Stolice da olakša napore u tom pogledu.

Autor: Linda Bordoni

Papa Franjo ponovno je apelirao na “opću razmjenu svih zatvorenika između Rusije i Ukrajine”.

Govoreći tijekom Regina Caeli na nedjelju Uzašašća, Papa je istaknuo da njegov apel pada na svetkovinu Uzašašća uskrslog Gospodina “koji želi da budemo slobodni i koji nas oslobađa”.

Potom je zajamčio svim uključenim stranama da je Sveta Stolica i dalje spremna pomoći u svim naporima u tom smislu, osobito za one koji su teško ranjeni i bolesni.”

I obnovio je svoj stalni apel za molitvu za mir: „Nastavimo moliti za mir, u Ukrajini, u Palestini, u Izraelu, u Mjanmaru…molimo se za mir!“ On je rekao.

Prošle razmjene zarobljenika

Do sada su Rusija i Ukrajina od početka rata izvršile preko 50 razmjena zarobljenika, u kojima je sudjelovalo nekoliko tisuća zarobljenika koje su obje strane oslobodile.

Prošlog siječnja ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky spomenuo je da je oko 3000 ukrajinskih vojnika oslobođeno nakon ovih sporazuma.

Papinski apeli

Kako je sam papa Franjo rekao, on je u mnogim i raznim prilikama upućivao na to.

Tijekom svog govora “Urbi et Orbi” ovog Uskrsa, 31. ožujka: ” Moje misli su posebno žrtve mnogih sukoba diljem svijeta, počevši od onih u Izraelu i Palestini, te u Ukrajini. Neka uskrsli Krist otvori put mira za ratom razorene narode tih regija. Pozivajući na poštivanje načela međunarodnog prava, izražavam nadu u opću razmjenu svih zarobljenika između Rusije i Ukrajine: sve za dobrobit svih”!

Samo prošlog mjeseca tijekom njegove opće audijencije 17. travnjathrekao je: ” A naše misli, u ovom trenutku, [the thoughts] od svih nas idi narodima u ratu. Pomislimo na Svetu zemlju, na Palestinu, na Izrael. Mislimo na Ukrajinu, mučeničku Ukrajinu. Pomislimo na ratne zarobljenike… Neka Gospodin pokrene volju da svi budu oslobođeni. A kad smo već kod zatvorenika, padaju na pamet oni koji su mučeni. Mučenje zatvorenika je užasna stvar. To nije ljudski. Pomislimo na tolika mučenja koja ranjava dostojanstvo osobe i na tolike mučene ljude… Neka Gospodin svima pomogne i svakoga blagoslovi.“

Stalna obveza

A tijekom susreta s isusovcima u rujnu 2022., kada je putovao u Kazahstan, Sveti je Otac govorio o svom zalaganju za oslobađanje zatvorenika rekavši: „Došli su mi neki ukrajinski izaslanici. Među njima, prorektor Katoličkog sveučilišta u Ukrajini. , u pratnji savjetnika za vjerska pitanja predsjednika, evangelista, dolazio je i vojni vođa koji se bavi razmjenom zarobljenika, ovaj put su mi donijeli popis od preko 300 Zamolili su me da učinim nešto da olakšam razmjenu, odmah sam nazvao ruskog veleposlanika da vidim može li se nešto učiniti, može li se ubrzati razmjena zarobljenika.

Papa Franjo također je povjerio kardinalu Matteu Zuppiju poduzimanje humanitarnih misija u ratom razorenim nacijama i zadužio ga, između ostalih odgovornosti, da se usredotoči na razmjenu zarobljenika i repatrijaciju ukrajinske djece iz Rusije.

Bula Indikta Jubileja

Upravo proglašena bula indikcije jubileja 2025. sadrži hitan poziv da se pruži nada onima koji žive u teškim uvjetima: “Tijekom Svete godine pozvani smo biti opipljivi znakovi nade za onu našu braću i sestre koji doživljavaju teškoće bilo koje vrste zatvorenici koji, lišeni slobode, svakodnevno osjećaju težinu pritvora i njegova ograničenja, nedostatak ljubavi i, u više od nekoliko slučajeva, nedostatak poštovanja prema vlastitoj osobi. Predlažem da u ovoj Jubilarnoj godini vlade poduzmu inicijative usmjerene na vraćanje nade; oblicima amnestije ili oprosta (…) U svakom dijelu svijeta vjernici, a posebno njihovi dušobrižnici, trebaju biti jedinstveni u traženju dostojnih uvjeta za zatvorenike, poštivanje njihovih ljudskih prava…“

Apel poglavara Ukrajinske grkokatoličke crkve

U svojoj poruci za Uskrs po julijanskom kalendaru, koji se slavi 5. svibnja, Njegovo Blaženstvo Svjatoslav Ševčuk, poglavar Ukrajinske grkokatoličke crkve, ponovio je papin apel: “Riječi pape Franje o razmjeni svih za sve, izrečene tijekom Uskrs latinskog obreda, ostavio je dubok trag u srcima kršćana kako u Ukrajini tako iu Rusiji Danas, više nego ikad, ne samo da želimo čuti riječi i apel pape Franje, nego želimo njegove riječi na ‘svi za sve’ razmjena da nam postane imperativ, poziv na konkretne akcije.”

Konkretno, vrhovni nadbiskup Kijeva-galicije zatražio je oslobađanje triju kategorija ratnih zarobljenika: vojnih žena, zdravstvenih djelatnika, a također i zarobljenih svećenika. Podsjetio je da je trenutno u Rusiji zatočeno oko osam tisuća vojnog osoblja i oko 1600 ukrajinskih civila.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Glavni direktor IOM-a: Papa Franjo nudi rječit glas o migraciji – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa moli za žrtve terorističkog napada u Moskvi

Katoličke vijesti

Papa na audijenciji: Živite vjeru, nadu i ljubav kako biste zaslužili vječni život – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti