Senatski odbor predvođen demokratima pomno razmatra zakone koji promiču život prije izbora
Europa

Senatski odbor predvođen demokratima pomno razmatra zakone koji promiču život prije izbora

Washington, DC Newsroom, 5. lipnja 2024. / 13:50

Saslušanje u Senatu koje su u utorak organizirali demokratski zastupnici pomno je ispitalo pro-life zakone koji su se pojavili u cijeloj zemlji nakon što je Vrhovni sud Sjedinjenih Država poništio Roe protiv Wadea zbog optužbi republikanaca da je vijeće sazvano imajući na umu izbore u studenom.

Saslušanje Odbora za zdravstvo, obrazovanje i rad, održano 4. lipnja, samo pet mjeseci prije izbora 2024., pozvalo je četiri svjedoka za pobačaj i dva svjedoka za život. Ročište pod nazivom „Napad na ženske slobode”, predsjedala je demokratska senatorka Patty Murray.

“Danas pomno uzimamo u obzir traumu koju republikanci nanose ženama i obiteljima diljem naše zemlje i štetu koju nanose osnovnoj reproduktivnoj zdravstvenoj skrbi svojim užasnim križarskim pohodom protiv pobačaja”, rekao je Murray na saslušanju. “Ovdje je pitanje jednostavno i zadire u srž američkih vrijednosti: slobodu.”

Među svjedocima koji su zagovarali pobačaj bili su Madysyn Anderson, žena koja je otputovala izvan države kako bi izvršila pobačaj koji nije mogla obaviti u Teksasu, i Nisha Verma, stručnjakinja za pobačaj koja radi kao suradnica u Liječnicima za reproduktivno zdravlje.

Budući da je veći dio saslušanja u odboru bio usredotočen na anegdotske primjere žena koje su pokušavale izvršiti pobačaj u pro-life državama, republikanski senator Bill Cassidy, visoko rangirani član odbora, okarakterizirao je sastanak kao “stranačku politiku koja se izvodi u saslušanju u odboru”. ”

“Ovo je izborna godina u kojoj demokratski aktualni predsjednik [Joe Biden] trči iza”, rekao je Cassidy. “Dakle, donesena je odluka da se pobačaj podigne na visoku razinu, da se promijeni okruženje, da se pozove mnogo ljudi, da nas se stavi na TV.”

Cassidy, koji je pokazao dijagram koji prikazuje razvoj prerođene bebe od 10. tjedna trudnoće do 41. tjedna, optužio je demokrate za pokušaj “normaliziranja odluke o pobačaju djeteta”, što je postupak “u kojem je namjera okončati život.”

“Ja sam liječnik”, rekao je Cassidy tijekom saslušanja. “Vidim da se moraš brinuti za tu mamu… ali moraš prepoznati da tamo postoji i drugi život. Ovo nije samo skup stanica. Ovo je dijete koje će, ako se rodi, živjeti, a možda i ovo, pa i ono. Pa vodimo nacionalni dijalog.”

Melissa Ohden, žena koja je preživjela postupak pobačaja u kasnom terminu kada joj je majka imala 19 godina i bila je trudna, bila je jedna od pro-life panelistica pozvanih da svjedoči na saslušanju. Ohden je rekao: “Noćna mora ovdje nisu zabrane pobačaja”, već je “noćna mora to što se pobačaj i dalje agresivno promovira tako da se na njega gleda kao na jedinu opciju.”

“Razmotrite koliko su različiti životi žena i djece, obitelji, [and] naše bi društvo moglo biti kad bi se isto toliko novca potrošilo na pružanje financijske pomoći, stanovanja, obrazovanja i potpore pri zapošljavanju, brige o djeci, medicinske i mentalne skrbi,” nastavio je Ohden. “To bi dovelo do nove ere osnaživanja žena koje bi okončalo generacijsku traumu pobačaja.”

Tijekom saslušanja, zakonodavci i panelisti su se ukratko osvrnuli na sigurnost i učinkovitost tableta za pobačaj, kao i lijeka za poništavanje tableta za pobačaj. Vrhovni sud trenutno čuje tužba kojom se osporava odobrenje i deregulacija mifepristona, koji se obično koristi u kemijskim pobačajima.

Lijek za poništavanje pobačaja, koji je namijenjen suzbijanju učinaka mifepristona, došao je pod lupu demokrata, uključujući državnu tužiteljicu New Yorka Letitiu James, koji je podnio tužbu koja optužuje pro-life centre za trudnoću da iznose pogrešne tvrdnje o lijeku.

Budući da abortus ostaje tema koja izaziva podjele i polarizira u američkoj politici, neki republikanski zastupnici pokušavaju se okrenuti politikama koje podržavaju život s ciljem promicanja života koji nije povezan s abortusom pred izbore 2024. godine. Prošlog su tjedna senatorice Marsha Blackburn i senatorica Katie Britt predstavile Zakon o više mogućnosti za uspjeh mama (MOMS), kojim bi se nastojalo podržati žene tijekom i nakon trudnoće.

Prijedlog bi povećao pristup resursima i pomoći za prenatalni, postporođajni i rani razvoj djeteta, prema priopćenju za javnost.

Tyler Arnold

Tyler Arnold je zaposlenik izvjestitelja za Katoličku novinsku agenciju, sa sjedištem u uredu EWTN News u Washingtonu. Prethodno je radio za The Center Square i objavljivao je u raznim novinama, uključujući The Associated Press, National Review, The American Conservative i The Federalist.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Međunarodni summit o klimatskim promjenama koji će u Vatikan dovesti guvernere Kalifornije i New Yorka

Katoličke vijesti

Bivši anglikanski vikar postaje prvi biskup britanskog ordinarijata

Katoličke vijesti

Zelenskyy upozorava na rusko napredovanje dok raste broj žrtava u štrajku u Harkovu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti