Papa Franjo ističe model sv. Juana Diega za Crkvu u Latinskoj Americi
Europa

Papa Franjo ističe model sv. Juana Diega za Crkvu u Latinskoj Americi

Djelatnici ACI Prensa, 27. lipnja 2024. / 15:45

Papa Franjo primio je 27. lipnja članove i savjetnike Papinskog povjerenstva za Latinsku Ameriku (CAL), kojima je predložio da nasljedujući primjer svetog Juana Diega „grade mostove pomirenja, uključivanja i bratstva“.

U svom pozdravnom govoru Sveti je Otac podsjetio da nas je “Drugi vatikanski koncil pozvao na duboku obnovu”.

Sinodalni stil Crkve u Latinskoj Americi

Citirajući Benedikta XVI., papa je primijetio da je reforma Crkve uvijek “ablatio”: “uklanjanje, tako da ‘nobilis forma’ (plemeniti oblik), lice Zaručnice, a zajedno s njim i Zaručnika, živoga Gospodina, postaje vidljivo.”

Samo na taj način, nastavio je Sveti Otac, „božansko prodire i samo tako nastaje zajednica, skup, susret, pročišćenje, ona čista zajednica za kojom čeznemo: zajednica u kojoj jedno ‘ja’ nije više protiv drugog ‘ja’.”

Sveti je Otac to objasnio apostolskom konstitucijom Praedicate Evangelium želio je upravo surađivati ​​s tim “ablatiom” kako bi obnovio Rimsku kuriju i, između ostalog, učinio CAL “diakoníom” (službom) koja Crkvi u Latinskoj Americi omogućuje da iskusi pastoralnu skrb i ljubav Petrova nasljednika. .

Papa je istaknuo da je CAL trenutno pozvan da bude „aktivan subjekt koji promiče nužnu transformaciju koja nam je svima potrebna, to jest da pomaže diskrecijom, razboritošću i učinkovitošću kako bismo živjeli sinodalnost, hodali zajedno potaknuti Duhom Gospodina u Latinskoj Americi.”

Papa je rekao da na taj način moraju promicati sa svim svojim sugovornicima, kako u Svetoj Stolici tako iu CELAM-u (Biskupska konferencija Latinske Amerike), CEAMA-i (Crkvena konferencija Amazonije), CLAR-u (Konfederacija Latinske Amerike i Kariba Redovnici), biskupske konferencije i sve crkvene organizacije koje izravno ili neizravno služe Crkvi u Latinskoj Americi, “sinodalni stil mišljenja, osjećanja i djelovanja”.

Sveti Juan Diego kao izvor nadahnuća

Da bi to postigao, pozvao je članove i savjetnike Papinskog povjerenstva za Latinsku Ameriku da im sv. Juan Diego bude izvor nadahnuća: „Kao što znamo, on je bio iznimno skroman i jednostavan domorodački čovjek. Djevica ga ne bira zbog njegove erudicije, zbog njegovih organizacijskih sposobnosti ili zbog njegovog odnosa s moći.”

“Naprotiv, Sveta Marija Guadalupska je dirnuta jer zna da je vrlo malen. Svijest o svojoj nesposobnosti, popraćena otkrićem velike ljubavi i blizine koju Djevica Marija gaji prema njemu, dopušta svetom Juanu Diegu da ode potražiti biskupa i pomaže mu da mu s ljubavlju i jasnoćom govori o tome što Gospa s neba traži od njega.”

Papa Franjo istaknuo je da biskup, koji također ima službu koju treba ispuniti, traži znak da mu može vjerovati. “Sv. Juan Diego posluša i na brdu Tepeyec pronađe znak koji je tražen.”

Prema riječima Svetog Oca, u ovim prizorima “možemo jednostavno i duboko vidjeti simultanu sinodalnost i zajedništvo”.

“Vjerni laik naviješta radosnu vijest, temeljno se uzdajući u crkvenu i nadnaravnu dimenziju svoga poslanja, a ne toliko u vlastite snage. Ovo je lijepo iskustvo sinodalnog obraćenja! To mu isto povjerenje također omogućuje da bez komplikacija prihvati odgovornost koju biskup ima unutar zajednice.”

Za papu Franju, rezultat ove vježbe sinodalnosti i zajedništva „nisu samo ruže koje se pojavljuju pred svima, nije to samo čudotvorna slika otisnuta na svečevu tilmu, nego početak procesa bratskog pomirenja među narodima koji su neprijateljski jedni prema drugima.”

“To je nadahnjujući stil”, rekao je Sveti Otac, “koji CAL mora promicati u cijeloj regiji Latinske Amerike, a kada je potrebno, čak i izvan nje. Inspirirajte, nemojte se nametati. Nadahnjuj, motiviraj i rađaj slobodu kako bi svaka crkvena i društvena stvarnost mogla razlučiti vlastiti put, također slijedeći kretanja Duha, u zajedništvu s općom Crkvom.”

“CAL mora graditi mostove pomirenja, uključivanja, bratstva! Mostovi koji omogućuju da ‘zajednički hod’ ne bude puki retorički izraz nego autentično pastoralno iskustvo!” – uzviknuo je pontifeks.

Naposljetku, s obzirom na jubilej 2025. godine, papa Franjo je potaknuo članove povjerenstva da pozovu Božji narod da „hodočaste i naviještaju poruku nade koju je cijelo područje pozvano čuti i ponovno otkriti“.

Neka nas Sveta Marija od Guadalupe podupre i ohrabri da ustrajemo u zajedničkom nastojanju da Crkvu sve više činimo zajednicom u Isusovu stilu, rekao je.

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Almudena Martínez-Bordiú

Almudena Martínez-Bordiú je dopisnica iz Rima za ACI Prensa i EWTN.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Izrael će ‘od Irana tražiti točnu cijenu’, obećao ministar

Katoličke vijesti

Sudac blokira uključivanje ‘rodnog identiteta’ od strane Bidenove administracije u odredbe Naslova IX

Katoličke vijesti

50. beba spašena zahvaljujući ‘sigurnim kutijama’ u SAD-u

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti