Može li Florida postati prva država koja je odbacila amandman o pobačaju?
Europa

Može li Florida postati prva država koja je odbacila amandman o pobačaju?

Washington, DC Newsroom, 23. travnja 2024. / 06:00 ujutro

Vrhovni sud Floride nedavno je dospio na nacionalne naslovnice kada je donio dvije značajne presude o pobačaju Istog dana.

Jedna presuda otvorila je put za stupanje na snagu zakona koji štiti nerođeni život nakon šest tjedana i kasnije. Drugi je dopustio dalekosežni prijedlog pobačaja, pod nazivom Amandman o ograničenju uplitanja vlade u pobačajkoji će biti stavljen na izborni listić u studenom.

Ako se usvoji, amandman bi izmijenio Ustav Floride kako bi uključio odredbu koja glasi: “Nijedan zakon ne smije zabraniti, kazniti, odgoditi ili ograničiti pobačaj prije nego što je održiv ili kada je to potrebno za zaštitu zdravlja pacijenta, kako odredi pacijentov pružatelj zdravstvene skrbi.”

S amandmanom o pobačaju koji je sada službeno na glasanju na Floridi, mnogi će ovog studenog gledati u državu kako bi vidjeli hoće li prekinuti dugi niz poraza na referendumu za život ili će jednostavno obilježiti još jednu pobjedu u vezi s pobačajem.

Iako se očekuje da će nekoliko drugih država imati slične amandmane o pobačaju na svojim glasačkim listićima, Florida ima posebnu važnost i zbog toga što je treća država po broju stanovnika u zemlji i zbog svoje percipirane uloge vodeće među konzervativnim državama.

“Kritično je važno da osvojimo Floridu”, rekla je za CNA Kelsey Pritchard, direktorica državnih javnih poslova za Susan B. Anthony Pro-Life America.

“Ako pobijedimo na Floridi,” objasnila je, “mislim da to stvarno može preokrenuti plimu u ovim borbama za mjere glasanja.”

Je li abortus pobjednička tema za demokrate?

Do sada je pro-life pokret doživio jedan poraz za porazom kad su u pitanju referendumi o pobačaju. Svaki amandman vezan uz pobačaj koji je došao na opće glasovanje od poništenja Roe protiv Wadea rezultirao je pobjedom pobačaja.

Ni glasovi nisu bili blizu. Unatoč velikom pro-life pokušaju da se to pobije, amandman koji je dodao pobačaj u Ustav Ohija usvojen je 56% do 44% glasovati prošlog listopada. U Michiganu je usvojena još jedna mjera za pobačaj 56% do 43% u studenom 2022. U Kansasu, koji se smatra pouzdano republikanskom i konzervativnom državom, birači su odbili 59% do 41% dodati amandman koji bi zaštitio nerođeni život od pobačaja.

Nekoliko vodećih republikanaca, uključujući bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i senatora s Floride Ricka Scotta, od tada su zauzeli manje zaštitničke stavove za život.

Unatoč tome što je ranije u svojoj kampanji iznio ideju o podršci nacionalnoj zabrani pobačaja, najavio je Trump 8. travnja da neće podržati nikakvu saveznu politiku pobačaja i da je to pitanje “na državama”.

Sa svoje strane, Scott rekao je da bi podržao zamjenu floridskog zakona o šestotjednom pobačaju s popustljivijim ograničenjem pobačaja od 15 tjedana.

Predsjednik Joe Biden je u međuvremenu kritizirao šestotjedni zakon Floride kao “ekstreman” i izrazio svoje uvjerenje da će ga potpora pobačaju dovesti do pobjede na općim izborima 2024.

“Trump se petlja,” rekao je Biden. “Zabrinut je da će ga birači, budući da je on odgovoran za svrgavanje Roea, smatrati odgovornim 2024. Pa, imam vijesti za Donalda: hoće.”

Biden je spreman napraviti a zaustavljanje kampanje u Tampi u utorak, gdje se očekuje da će govoriti o pobačaju i šestotjednom pro-life zakonu.

Može li Florida spriječiti trend?

Uz sve ovo u igri, John White, profesor politike na Američkom katoličkom sveučilištu u Washingtonu, DC, rekao je za CNA da se iz čisto političke perspektive “vrlo malo toga može učiniti da se porazi inicijativa”.

“Šestotjedna zabrana pobačaja na Floridi vrlo će vjerojatno biti poništena glasačkom inicijativom”, rekao je. “U svakoj državi u kojoj se pojavila glasačka inicijativa, pro-life snage su izgubile. Ne mislim da će Florida biti drugačija.”

“Već smo vidjeli nacionalni značaj ovog pitanja i njegovu sposobnost da potakne većinu glasača. Florida će samo dodati tome”, dodao je.

Ipak, Seana Sugrue, profesorica politike na Sveučilištu Ave Maria u jugozapadnoj Floridi, rekla je da je ovaj obračun s pobačajem “različit od ostalih država i proceduralno i sadržajno”.

Istaknula je da dok je za usvajanje amandmana o pobačaju u Ohiu i Michiganu potrebna samo obična većina, amandman za Floridu mora prijeći prag od 60 posto kako bi se dodao u ustav države. To će napraviti veliku razliku, rekla je, predviđajući da će kampu koji se zalaže za pobačaj biti vrlo teško okupiti toliku podršku u državi.

Prema an Anketa koledža Emerson objavljen 11. travnja, 57% glasača na Floridi vjeruje da je šestotjedni pro-life zakon prestrog. Prema Istraživački centar Pew56% odraslih Floride vjeruje da bi pobačaj trebao biti legalan u svim ili većini slučajeva.

Sugrue je rekao da je floridski amandman “mnogo radikalniji” od drugih prijedloga o pobačaju, kao što je onaj u Ohiju i da je “zapravo vrlo, vrlo širok”.

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

Amandmanom se zabranjuju ograničenja pobačaja prije mogućnosti preživljavanja, no pobačaji u kasnom terminu i dalje bi bili dopušteni ako zdravstveni djelatnik utvrdi da su potrebni. Prema Sugrueovoj analizi amandmana, njime bi se dopustio pobačaj do rođenja na Floridi jer ne definira što znači nužno za nečije zdravlje i ne precizira kojoj vrsti zdravstvenih djelatnika je dopušteno donijeti tu odluku.

Što pro-life pokret treba da osvoji na Floridi

Sugrue je rekao da pokret za život treba dati prioritet priopćavanju javnosti istine o radikalnoj prirodi amandmana.

“Poruke će biti vrlo važne”, rekla je, dodajući da će biti potrebna “stalna, vjerna i jasna podrška” Katoličke crkve na Floridi.

Do sada su Konferencija katoličkih biskupa Floride (FCCB) i guverner Ron DeSantis, katolik, kritizirali amandman.

U izjavi koju je 1. travnja podijelio s CNA-om, Michael Sheedy, izvršni direktor FCCB-a, rekao je da će floridski biskupi “naporno raditi na suprotstavljanju ovom okrutnom i opasnom amandmanu i pozvati sve Floriđane da glasaju protiv”.

DeSantis je u međuvremenu nazvao amandman je “vrlo, vrlo ekstreman” i rekao da će ga birači odbaciti kada shvate koliko je radikalan.

Prema Pritchardu, već postoji koalicija skupina koje se zalažu za život kako bi poništile amandman. Rekla je da će “ono što će biti ključ našeg uspjeha volja guvernera DeSantisa da se uključi u ovu borbu.”

“Nadali bismo se da će biti glasan, da će nastaviti biti glasan rano i često, jer je svijest o tome što ova mjera zapravo čini vrlo važna već sada, a ne čekati do posljednjih nekoliko tjedana prije izbora”, rekla je.

No, prema Pritchardu, podjednako je važno da guverner pomaže u prikupljanju sredstava kao i to da bude glasno podržavan. U Ohiju, kampanja u korist amandmana o pobačaju nadjačati pro-life kampanju velikom razlikom.

“Znamo da će druga strana lako uliti milijune i milijune u ovo, od Georgea Sorosa do lobija za pobačaje i industrije pobačaja”, rekao je Pritchard. “Dakle, dolari će biti jednako važni kao i on [DeSantis] biti voljan biti glasan zagovornik.”

Uz pomoć guvernera, Pritchard vjeruje da pokret za život može prekinuti gubitnički pad.

“Florida je država u kojoj se crveni val materijalizirao 2022. Svi smo se nadali, očekivali i molili za crveni val u cijeloj naciji u tim sredinama, ali to se nije dogodilo, osim u Floridi, gdje je Ron DeSantis pobijedio dvoznamenkastog broja i uzeo je oba doma zakonodavnog tijela”, rekla je. “Imamo razloga za nadu u tom pogledu. U isto vrijeme imamo puno posla.”

Peter Pinedo

Peter Pinedo je dopisnik DC-a za CNA. Diplomirao je na Franjevačkom sveučilištu, Peter je prethodno radio za Texas Right to Life. On je prvi poručnik u rezervi američke vojske.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Prsni križ pape Benedikta još uvijek nedostaje jer se lopov suočava sa zatvorskom kaznom

Katoličke vijesti

Ruske snage pogubile su ukrajinske vojnike koji su se predali: izvješće HRW-a

Katoličke vijesti

Papa Franjo putuje u Indoneziju, Singapur, Istočni Timor i Papuu Novu Gvineju

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti