Opsjednuti pro-life trudnički centri u Massachusettsu okupljaju se u glavnom gradu države
Europa

Opsjednuti pro-life trudnički centri u Massachusettsu okupljaju se u glavnom gradu države

Boston, Massachusetts, 27. lipnja 2024. / 14:50

“Izbjegavajte centre protiv pobačaja. Pokušavaju vam ograničiti mogućnosti ako ste trudni”, stoji u jednom od oglasa namijenjenih stanovnicima Massachusettsa na društvenim mrežama, jumbo plakatima i u javnom prijevozu.

Ta je poruka dio agresivne reklamne kampanje prve u zemlji vrijedne milijun dolara koja je pokrenuta ovog mjeseca protiv lokalnih pro-life centara za trudnoću u Massachusettsu.

Kao odgovor na to, 24. lipnja, na godišnjicu poništenja slučaja Roe protiv Wadea, čelnici klinika u državi sastali su se u utorak u glavnom gradu države u Bostonu kako bi se borili protiv negativne reklamne kampanje i educirali zakonodavce o svom radu i misiji.

Događaj je uključivao molitvu i pozive na suprotstavljanje zakonodavstvu koje je neprijateljsko prema centrima za trudnoću koji podržavaju život. Voditelji klinika i žene kojima su pomogli pro-life centri za trudnoću svjedočili su o različitim načinima na koje su im ti resursi pomogli.

Naveli su pristup poništenju tableta za pobačaj, savjetovanje nakon pobačaja te emocionalnu i financijsku potporu koju su primili.

“Tijekom mog prvog tromjesečja [when I couldn’t find a doctor]te su žene bile uz mene,” rekla je jedna žena kojoj je u jednoj klinici uspješno pomogla metoda preokreta pilule za pobačaj.

“Podržali su me ultrazvukom, pomogli su mi u prenatalnoj skrbi, bili su na rođenju mog sina. Te žene stalno podržavaju nas i moju obitelj. Njihova vjera u mene nikada se nije promijenila i potpuno sam zahvalna što imam ne samo njihovu podršku, već i proširenu obitelj za cijeli život,” rekla je pred masom od oko 200 prisutnih.

Događaj “Proslava Dana života”, koji se održava gotovo točno dvije godine nakon poništenja slučaja Roe protiv Wadea, organizirao je Pregnancy Care Alliance, grupa centara za trudnoću koji surađuju pod pokroviteljstvom Massachusetts Citizens for Life.

Na kraju događaja, sudionici i govornici marširali su prema uredu demokratske guvernerke Maure Healey kako bi isporučili hrpu od preko 4000 potpisanih peticija kojima se od vlade zahtijeva da odustane od napada na centre za trudnice.

“Pozivamo guvernera Healeyja, glavnog državnog odvjetnika Andrea Campbella, svakog državnog senatora i zastupnika, kao i Robbieja Goldsteina, MD, PhD, povjerenika, Odjel za javno zdravstvo Massachusettsa, da povuku sve pokušaje osujećivanja rada naših PRC-a [pregnancy resource centers]. S poštovanjem tražimo od ovih čelnika da javno priznaju da PRC nudi izbor kakav žene zaslužuju”, stoji u peticiji.

Na događaju su sudionici pozvani da se suprotstave agresivnom zakonu o pobačaju koji se probija kroz zakonodavno tijelo, HB1599, “Zakon koji poboljšava pristup skrbi o pobačaju”.

Ako je prošao, račun bi ograničio tko može legalno izvoditi ultrazvuk i prisilio prigovarače savjesti da izvrše pobačaj ako je “pobačaj potreban za očuvanje života trudne osobe, a nijedno medicinsko osoblje osim prigovarača nije dostupno za izvođenje ili podršku izvođenju pobačaja.”

Prijedlog zakona također bi spriječio bilo kakve zakone koji zahtijevaju da klinike za pobačaj budu povezane s bolnicom ili da njihovo osoblje ima povlastice prijema u bolnicu, uklonio bi potreban pristanak roditelja za djevojčice mlađe od 16 godina i naložio da nije potrebno razdoblje čekanja između potpisivanja obrazac za pristanak i pobačaj.

Zakon bi zahtijevao od odjela za javno zdravstvo da pokrene reklamnu kampanju protiv pro-life centara za trudnoću, što odjel već radi. Također se proširuje definicija o tome tko može izvršiti pobačaj na “ovlaštenog zdravstvenog djelatnika koji, djelujući u okviru svog djelokruga rada, može zakonito izvršiti pobačaj ili pružiti skrb vezanu uz pobačaj.”

Teresa Larkin, supredsjednica Pregnancy Care Alliance, rekla je za CNA na događaju da su reklame za napad na državu pune “lažnih optužbi” i “osmišljene da zaplaše ljude”.

“Stvarno je osmišljen kako bi se spriječilo da žene koje bi zaista tražile naše usluge budu zastrašene ili uplašene da dođu jer misle da neće dobiti usluge koje reklamiramo”, rekao je Larkin, koji također vodi centar za trudnoću u državi.

Larkin je korištenje sredstava poreznih obveznika za napad na centre za trudnice nazvao “nesretnim”.

“Mislim na sve stvari koje bismo mogli učiniti za ljude u ovoj državi naspram kampanje koja je osmišljena da lažno optuži centre koji samo žele pomoći ženama”, rekla je.

Larkin je rekao da je proslava Dana života bila godišnji događaj prije pandemije COVID-19, ali je ove godine planirana, bez predznanja, tjednima nakon državne reklamne kampanje.

“Vrijeme je savršeno kao odgovor na kampanju vrijednu milijune dolara koja je osmišljena da stvarno napadne centre jer stvarno ne pružaju pobačaje,” rekla je. “Ovdje smo da slavimo život, dobar rad koji centri za skrb o trudnoći rade kako bi pružili podršku ženama i obiteljima diljem Commonwealtha.”

Na događaju, Pregnancy Care Alliance podijelio je letke s istaknutim podacima od sedam svojih članova koji pokazuju 4.084 opslužena klijenta; obavljen 1371 ultrazvuk; Provedeno 1725 testova na trudnoću; i preko 500.000 dolara donirane hrane, pelena, odjeće i potrepština.

Oglasna kampanja

Oglasi državne kampanje, najavljeni ranije ovog mjeseca, su pokrenuti 10. lipnja na engleskom i španjolskom diljem Massachusettsa u obliku sadržaja društvenih medija, jumbo plakata, radija i prijevoza.

Sredstva od milijun dolara za reklamnu kampanju dodijelila je državna legislatura 2023. godine kao dio svog proračuna, a njima upravljaju državni odjel za javno zdravstvo i zaklada Reproductive Equity Now Foundation koja se zalaže za pobačaj.

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

Na naslovnoj stranici Zaklade Reproductive Equity Now, grupa kaže da je njezina misija: “Zahtijevati, zaštititi i proširiti pristup reproduktivnoj pravednosti i pobačaju diljem Nove Engleske.”

U vrijeme pokretanja kampanje, Healey je rekao da je Massachusetts “posvećen” proširenju pristupa pobačaju, koji je već legalan tijekom sva tri tromjesečja.

Healey je kampanju nazvao “važnim načinom pružanja točnih informacija kako bi stanovnici mogli donositi informirane odluke o reproduktivnoj skrbi koja im odgovara.”

Oglasi prate niz vandalskih djela počinjenih protiv pro-life trudničkih centara diljem zemlje i u Massachusettsu od svibnja 2022. Napadi su započeli u iščekivanju i nakon poništenja Roe protiv Wadea u lipnju 2022.

Healey je ‘tako licemjeran’

Članovi osoblja koji su predstavljali dva zakonodavna ureda bili su nazočni događaju, republikanskog državnog senatora F. Jaya Barrowsa i republikanskog državnog zastupnika Stevena Howitta.

Jedna republikanska kandidatkinja za državni Senat također je bila prisutna i rekla je CNA-u o svojim pro-life uvjerenjima.

“Mislim da kada imate guvernerku Healey koja kaže da trebamo imati izbor žena, a onda ona dođe i napadne organizacije koje pokušavaju prigrliti izbor žena i dati im drugu opciju da je to tako licemjerno”, Kari MacRae iz Bournea , Massachusetts, rekao je CNA na događaju.

“A ovo je razlog zašto sam danas ovdje, da podržim ljude i kažem im da ću, kada budem izabran, biti njihov glas. Neću se sakriti gore. Ustat ću, progovoriti i reći, ‘Unesimo malo zdravog razuma u to. Zato sam ovdje’, dodala je.

Državni demokrati trenutačno imaju većinu i u Zastupničkom domu i u Senatu te kontroliraju i ured guvernera.

Myrna Maloney Flynn, predsjednica Massachusetts Citizens for Life, rekla je za CNA da je zadovoljna gomilom ljudi koji su samo stajali na događaju, s obzirom na to da se očekivalo mnogo manje.

Larkina je također ohrabrila veličina gomile.

“Čini se više angažmana nego što smo vidjeli u prošlosti. Mislim da je uzbudljivo napuniti državnu kuću,” rekla je.

“I također jedna od uzbudljivih stvari za mene je vidjeti sve različite generacije predstavljene ovdje. Lijepo je vidjeti mlade ljude i obitelji”, rekla je. “Ali vrlo je uzbudljivo što vidimo zastupljenost više generacija.”

Joe Bukuras

Josip Bukuras novinar je Katoličke novinske agencije. Joe ima prethodno iskustvo rada u državnoj i saveznoj vladi, u neprofitnim organizacijama i katoličkom obrazovanju. Pridonio je nizu publikacija, a njegovo izvješćivanje citirali su vodeći izvori vijesti, uključujući New York Times i Washington Post. Diplomirao je političke znanosti na Katoličkom sveučilištu u Americi. Nalazi se izvan područja Bostona.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

13-godišnja Filipinka koja je voljela euharistiju službeno je na putu sveca

Katoličke vijesti

Kako bi izgledalo putovanje s Isusom i Marijom? Ovi mladi katolici otkrivaju

Katoličke vijesti

Meksički biskupi čestitali izabranom predsjedniku zemlje

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti