Tennessee zabranjuje ‘trgovinu pobačajem’ maloljetnih djevojčica
Europa

Tennessee zabranjuje ‘trgovinu pobačajem’ maloljetnih djevojčica

Osoblje CNA, 31. svibnja 2024. / 14:30

Odrasla osoba koja pomogne maloljetnoj djevojci da izvrši kirurški ili kemijski pobačaj u Tennesseeju bit će podložna kaznenom progonu i građanskoj tužbi za nezakonitu smrt počevši od 1. srpnja ako novi zakon donesen ovaj tjedan stupi na snagu.

Novi zločin klase C, nazvao “trgovanje maloljetnicom pobačajem”, odnosi se na odraslu osobu koja “novači, skriva ili prevozi” trudnu djevojku od 17 godina ili mlađu unutar države u svrhu nabavljanja pobačaja. Ne odnosi se na roditelje ili zakonske skrbnike maloljetne djevojčice.

A Zločin klase C u Tennesseeju nosi zatvorsku kaznu između tri i 15 godina i može nositi novčanu kaznu do 10.000 dolara.

Pobačaj je već protuzakonit u Tennesseeju, osim radi očuvanja života majke ili “spriječavanja ozbiljnog rizika od značajnog i nepovratnog oštećenja glavne tjelesne funkcije trudnice”, prema statut donesen u travnju 2023. Tennessee je jedna od 14 država koje su donijele gotovo potpunu zabranu pobačaja otkako je Vrhovni sud SAD-a poništio Roe protiv Wadea u lipnju 2022. i vratio zakon o pobačaju zakonodavnim tijelima i državnim referendumima.

Guverner Tennesseeja Bill Lee potpisala zakon o trgovini ljudima o pobačaju stupa na snagu u utorak, 28. svibnja.

Zakonodavno tijelo Tennesseeja kojim dominiraju republikanci usvojilo je zakon velikim marginama u travnju — 25-4 u državnom Senatu i 74-24 u državnom Zastupničkom domu.

Pristaše ove mjere kažu da je ona potrebna kako bi se djevojčice zaštitile od osjećaja pritiska da pobačaju od strane odraslih kojima možda nije u srcu njihov najbolji interes.

“Roditelji imaju pravo biti uključeni u dobrobit svojih kćeri. Industrija pobačaja nema pravo držati roditelje u neznanju u trenutku kada su njihove kćeri tako ranjive i mogu biti u opasnosti”, rekla je Stacy Dunn, predsjednica Tennessee Right to Life, u pisanoj izjavi do koje je došao CNA.

“Ovaj zakon će uvelike pomoći u zaštiti mladih djevojaka od grabežljivaca koji žele prikriti svoje zločine i od industrije pobačaja koja iskorištava mlade djevojke za zaradu”, rekao je lobist prava na život Tennesseeja Will Brewer u pisanoj izjavi.

Protivnici ove mjere kažu da je to štetno ograničenje onoga što oni smatraju pravom na pobačaj.

Američka unija za građanske slobode iz Tennesseeja, koja podržava legalni pobačaj, novi zakon naziva “zabranom putovanja u slučaju pobačaja”.

“Apsurdno je i okrutno prisiljavati trudnu mladu osobu da upravlja zakonima i sustavima koji su osmišljeni kako bi je lišili vlastite tjelesne autonomije, dok istovremeno oduzimaju mogućnost odraslim osobama od povjerenja da pruže smjernice i podršku kada im je najpotrebnija”, navodi 29. travnja pismo od direktora politike organizacije, Bryana Davidsona, koji je pozvao guvernera da stavi veto na zakon.

Sličan zakon o pobačaju u Idahu u neizvjesnosti

Tennessee je nakon toga druga savezna država u zemlji koja je zabranila trgovinu pobačajem Idahokoji je donio sličnu mjeru u travnju 2023.

Savezni sudac u studenom 2023 blokirao provedbu statuta Idahaizdajući privremenu zabranu pristupa nakon što su je protivnici, uključujući dvije organizacije koje podupiru pobačaj i odvjetnicu koja pomaže maloljetnim djevojkama da pobace, osporili na sudu.

Protivnici su tvrdili u sudskim dokumentima podnesenim u srpnju 2023. da zakon Idaha protuustavno ograničava putovanja između država i unutar država te da krši Prvi amandman Ustava SAD-a kršenjem prava “na izražavanje ponašanja, uključujući davanje novca i prijevoza ( i druga podrška) za trudne maloljetnice koje putuju unutar i izvan Idaha kako bi pristupile legalnoj skrbi za pobačaj izvan države.”

Također su tvrdili da neke maloljetne djevojke traže pobačaj jer su bile seksualno zlostavljane od strane roditelja ili skrbnika ili zato što su žrtve trgovine ljudima radi seksa, te se stoga savjetuju s “odraslim osobama od povjerenja koje podržavaju njihov stav”.

U prilog statutu Idaha, državno odvjetništvo tvrdilo je u sudskim dokumentima u rujnu 2023. da Ustav SAD-a “štiti prava roditelja da ne samo donose te medicinske odluke za svoju djecu” već i da budu uz svoju djecu kada su dobivanje liječničke pomoći. Ured državnog odvjetnika također je tvrdio da bi Idaho trebao imati imunitet od tužbe na federalnom sudu zbog državnog statuta prema 11. amandmanu saveznog ustava, koji ograničava mogućnost tužbe protiv država saveznim sudovima.

Američka sutkinja Debora Grasham u svojoj je odluci kojom blokira provedbu zakona nazvala statut Idaha “neustavnim nejasnim” i rekla da krši slobodu govora.

“Država može, a Idaho to i čini, kriminalizirati određena ponašanja koja se događaju unutar njezinih granica kao što su pobačaj, otmica i trgovina ljudima. Ono što država ne može učiniti je izraditi statut koji će ugušiti govor i izražajne aktivnosti određenog stajališta s kojim se država ne slaže pod krinkom roditeljskih prava,” napisao je Grasham u odluci od 8. studenog.

Savezni suci za prekršaje su imenovani suci saveznog okružnog suda na četverogodišnje ili osmogodišnje mandate. Pomažu s brojem predmeta.

Ured državnog odvjetnika Idaha uložio je žalbu na odluku. Slučaj je u tijeku.

Matt McDonald

Matt McDonald je zaposlenik izvjestitelja za National Catholic Register i urednik New Boston Posta.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Američki biskupi ispričavaju se autohtonim katolicima, obećavaju da će se pozabaviti ‘jedinstvenim kulturnim potrebama’

Katoličke vijesti

Hoće li Harvard Crkvi vratiti navodnu relikviju svetog Sebastijana iz trećeg stoljeća?

Katoličke vijesti

Ortodoksni rabini u Jeruzalemu pozivaju Židove da se suprotstave pljuvanju kršćana

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti