Američki biskupi Kongresu: Financiranje pobačaja je ‘antiteza zdravstvu i pravdi’
Europa

Američki biskupi Kongresu: Financiranje pobačaja je ‘antiteza zdravstvu i pravdi’

Osoblje CNA, 31. svibnja 2024. / 14:20

U nedavnoj pismo Kongresu, Konferencija katoličkih biskupa Sjedinjenih Država (USCCB) osudila je savezno financiranje pobačaja i komodificiranje ljudskih bića putem IVF-a, istovremeno potičući pro-obiteljske politike i restorativnu reproduktivnu medicinu.

Biskup Michael Burbidge, predsjednik Odbora za pro-life aktivnosti i biskup od Arlingtona, istaknuo je u pismu od 16. svibnja da će se USCCB “protiviti svakom prijedlogu zakona koji proširuje financiranje pobačaja od strane poreznih obveznika.

“Zauzimamo ovaj stav jer abortus koji financira vlada ne unapređuje ni zdravstvo ni pravdu; to je antiteza zdravstvu i pravdi,” naveo je u pismu članovima Predstavničkog doma i Senata odbora za izdvajanja.

Kao bitka za pobačaj nastavlja u SAD-u s državama koje predlažu različite glasačke mjere za promicanje ili ograničavanje pobačaja, Burbidge je ponovio potporu USCCB-a Hydeov amandman, koji zabranjuje bilo kakvo federalno financiranje pobačaja.

“Nudeći ‘besplatne’ pobačaje ili omogućavajući pobačaje, vlada učinkovito traži od trudnica u teškim okolnostima da okončaju život svog djeteta, kao jedino ‘rješenje’ za njihove socioekonomske poteškoće u dočeku tog djeteta,” objasnio je.

“Snažno potičemo Kongres da se u procesu izdvajanja također suprotstavi agresivnim i pretjeranim potezima administracije”, nastavio je Burbidge. “Postupci poput pretvaranja veteranskih bolnica i susjednih trgovina u pružatelje usluga pobačaja su nesavjesni i degradiraju dostojanstvo pacijenata i zajednica.”

Burbidge je također iznio zabrinutost oko in vitro oplodnje (IVF). Primijetio je da dok je želja za djetetom dobra stvar, biskupi “odbacuju” IVF jer “komodificira ljudska bića” i “stvara stotine tisuća ili čak milijune prerođene djece koja će biti izgubljena… beskrajno zamrznuta, ili odbačena i ubijen.”

Dok mnogi republikanci a demokrati imaju izrazila podršku IVF-uKatolička crkva uzima a čvrst stav protiv toga iz brojnih razloga uključujući uništavanje ljudskog života koja često proizlazi iz toga, “dominacija” tehnologije nad ljudskim životom i odbacivanje prirodnog prokreativnog čina muža i žene.

“Stoga podržavamo restorativnu reproduktivnu medicinu, koja je često učinkovita, ali zanemarena, za prepoznavanje i liječenje temeljnih uzroka neplodnosti”, primijetio je Burbidge.

Kao alternativu IVF-u, Katolička crkva podržava sredstva za plodnost kao što su NaPro tehnologijačiji je cilj riješiti temeljne razloge neplodnosti i omogućiti paru da prirodnim putem začne dijete.

Proces ponekad može zahtijevati promjenu stila života radi poboljšanja plodnosti, kiruršku intervenciju za liječenje stanja koja uzrokuju neplodnost i lijekove za poticanje ovulacije kod žena ili poboljšanje broja spermija kod muškaraca. Kada se problemi riješe i par ima bolji osjećaj kada je žena plodnija, tretman pomaže paru da prirodnim putem zatrudni dijete kroz bračni čin.

Američki biskupi također potiču javne politike koje roditeljima čine rađanje djece lakšim i praktičnijim. Burbidge je istaknuo potporu USCCB-a za zdravstvenu skrb majki i djece, poreznu olakšicu za djecu i plaćeni roditeljski dopust, kao i federalno financiranje posebnog programa dopunske prehrane za žene, dojenčad i djecu (WIC).

WIC ima za cilj podržati zdravlje žena, dojenčadi i djece s niskim primanjima pružanjem hranjive hrane i promicanjem zdrave prehrane.

“U post-Dobbsovom krajolik, jednako je važno kao i uvijek da prioriteti vlade odgovaraju na autentične načine koji afirmiraju život na potrebe majki i njihovih obitelji”, napisao je Burbidge. “Nastavljamo pozivati ​​na politike koje djecu i obitelj stavljaju na prvo mjesto.”

“Na sve te načine društvo mora olakšati doček i odgoj novog djeteta te promicati život i nadu kako za nerođenu djecu tako i za njihove majke”, zaključio je.

Kate Quiñones

Kate Quiñones je dopisnica za Catholic News Agency i suradnica College Fixa. Objavljivali su je Wall Street Journal, Denver Catholic Register i CatholicVote, a diplomirala je na koledžu Hillsdale. Živi u Coloradu sa suprugom.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vatikan zaustavlja zatvaranje nekih župa u St. Louisu nakon žalbi

Katoličke vijesti

Srbija ponovno stavlja na stol projekt iskopavanja litija Jadar

Katoličke vijesti

Sud je odlučio da kršćanska neprofitna organizacija ne mora pokrivati ​​promjenu spola

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti