Dok Jimmy Lai čami u zatvoru, kolege aktivisti osuđeni u Hong Kongu
Europa

Dok Jimmy Lai čami u zatvoru, kolege aktivisti osuđeni u Hong Kongu

Osoblje CNA, 31. svibnja 2024. / 14:00 sati

Četrnaest prodemokratskih aktivista u Hong Kongu osuđeno je za subverziju, dok je preobraćeni milijarder katolički Jimmy Lai (76) i dalje u zatvoru i sudi mu se pod sličnim optužbama.

Njih 14 bilo je među 47 aktivista optuženih za urotu za subverziju kroz neslužbene primarne izbore 2020. prema zakonu o nacionalnoj sigurnosti koji je usvojila Kina nakon prosvjeda protiv vlade te godine. Isti je zakon koji se koristi za krivično gonjenje Laija.

U četvrtak je sud presudio da bi aktivizam disidenata izazvao “ustavnu krizu za Hong Kong”.

Lai, koji je bio zatvorena tri godine, ostaje usred vlastitog suđenja. U siječnju je on izjasnio se nevinim zbog zakona o nacionalnoj sigurnosti koji su protiv njega podignuti.

Frances Hui, koordinatorica politike i zagovaranja Zaklade Odbora za slobodu u Hong Kongu, rekla je voditeljici “EWTN Newsly Nightly” Tracy Sabol da najnovije osude “nisu iznenađujući rezultat”.

Hui je primijetio da je većini aktivista odbijena jamčevina i da su, kao i Lai, u zatvoru više od tri i pol godine tijekom dugotrajnog sudskog procesa.

“Definitivno je apsurdno vidjeti KPK [Chinese Community Party’s] razmjera — koliko će opsežno ići u gušenju slobode i prava ljudi,” nastavio je Hui. “Ovih 47 ljudi, svi su kriminalizirani samo zato što sudjeluju i organiziraju demokratske predizbore za izbor svojih kandidata.”

Šesnaest aktivista izjasnilo se nevinim, dok preostalih 31 koji su se izjasnili krivima “još uvijek čekaju konačnu presudu i kaznu”, dodao je Hui.

“Očekujemo najmanje tri godine zatvora do doživotne kazne za glavne prijestupnike”, nastavila je. “Definitivno će doći još.”

Na pitanje o Laiu, Hui je rekao da očekuje “vrlo teško kazneno gonjenje. On je vjerojatno jedno od najistaknutijih lica[s] za mirne demonstracije”, objasnila je.

“Mislim da s koliko svjedoka tužitelji dovode, čini se da možemo predvidjeti da će biti izrečena prilično nevjerojatna kazna”, objasnio je Hui.

“Postoji potreba da demokratske zemlje, uključujući SAD, nastave govoriti i osigurati njegovo oslobađanje, nastaviti tražiti njegovo oslobađanje od NR Kine [People’s Republic of China] službenici”, zaključio je Hui.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Katolički poduzetnik pokreće program pokretanja poslovanja za tinejdžere

Katoličke vijesti

Katolički svećenik pronašao donora bubrega preko župljana

Katoličke vijesti

Papa Franjo: Izgradnja mira zahtijeva ‘riskiranje’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti