Sveti Toma Akvinski o tome kako izbjeći zavist na društvenim mrežama
Kršćanski život

Sveti Toma Akvinski o tome kako izbjeći zavist na društvenim mrežama

Umjesto da podlegnemo zamci usporedbe, možemo njegovati duh zahvalnosti i slaviti dobro u sebi i drugima.

Potreba za isključivanjem, odbacivanjem doslovno beskonačnog pomicanja i algoritamski odabranih feedova, sve je veći fenomen. Nije pretjerano reći mnogi se odlučuju za digitalnu detoksikaciju, svjestan prekid od neprestanog brujanja društvenih medija – ili čak potpuno povlačenje iz njega. Ovo nije samo hir, poput čišćenja sokovima ili povremenog posta; to je zdrav odgovor na stalni pritisak online savršenstva. Platforme društvenih medija, iako nude povezanost, također mogu njegovati osjećaj zavisti. Ali što kada bi postojao način za snalaženje u ovom digitalnom krajoliku bez podlijeganja ovom poroku?

Unesi Sveti Toma Akvinski, poznati srednjovjekovni filozof i teolog. Njegovi bezvremenski uvidi iznenađujuće su relevantni kada je u pitanju razmišljanje o našim suvremenim borbama. Dok Akvinski nije mogao predvidjeti uspon društvenih medija, njegova razmišljanja o zavisti pružaju snažan okvir za snalaženje u zamci usporedbe koje te platforme mogu stvoriti.

Što je zavist i zašto je destruktivna?

Prema Akvinskom, zavist je “tuga tuđeg dobra”. To nije samo ljubomora, koja je strah od gubitka nečega što posjedujete. Zavist je podmuklija emocija, gorčina koja tinja kad vidimo tuđu sreću. U doba društvenih medija, ova sreća može poprimiti mnoge oblike – prijateljeve savršene fotografije s odmora, kolegina nemilosrdna promaknuća na poslu, pažljivo osmišljena slika života koji se čini sretnim bez napora.

Akvinski nas na to podsjeća zavist je destruktivna sila. To ne samo da izjeda našu vlastitu radost, već također sprječava našu sposobnost da cijenimo dobre stvari u vlastitom životu. Akvinski dalje tvrdi da prava sreća ne dolazi od uspoređivanja s drugimaveć od kreposnog života prema Božjem planu.

Dakle, kako možemo primijeniti mudrost Akvinskog na svoje navike društvenih medija? Evo nekoliko strategija:

1
Vodite računa o tome što konzumirate

Uredite svoje feedove društvenih medija tako da budu poticajni i inspirativni. Prestanite pratiti račune koji stalno izazivaju zavist ili negativnost.

2
Vježbajte zahvalnost

Prebacite fokus s onoga što vam nedostaje na ono što imate. Svaki dan odvojite vrijeme za razmišljanje o blagoslovima u svom životu, velikima i malima.

3
Slavite tuđi uspjeh

Prava radost zbog tuđe sreće raspršuje zavist. Koristite društvene medije da čestitate i ohrabrite druge.

4
Sjetite se “priređene stvarnosti”

Društveni mediji su vrhunac, a ne stvarni život. Svatko se suočava s izazovima, čak i oni s naizgled savršenim online osobama.

5
Usredotočite se na vlastiti život

Uspoređivanje je kradljivac radosti. Postavite sebi ciljeve i težnje, neovisno o tome što drugi rade.

Društveni mediji mogu biti vrijedan alat za povezivanje i informacije – to je neporecivo. Ali primjenom bezvremenske mudrosti Akvinca na zavist, možemo koristiti ovaj digitalni prostor s većom sviješću i unutarnjim mirom. Umjesto da podlegnemo zamci usporedbe, možemo njegovati duh zahvalnosti i slaviti dobro u sebi i drugima. Usredotočujući se na svoj život, možemo pronaći istinsku sreću izvan filtrirane leće društvenih medija.

djeca-šuma-priroda
Osobni razvoj

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Duh Sveti čini kršćane blagima, a ne ‘prepotentnima’, kaže papa

Katoličke vijesti

Sinodalnost Crkve zahtjev povijesnog trenutaka » Tekstovi

Katoličke vijesti

Otvorene prijave na ljetni kamp za ministrante

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti