Praktični koraci za Mjesec vjernosti
Kršćanski život

Praktični koraci za Mjesec vjernosti

Proslavimo lipanj kao mjesec vjernosti — mjesec koji nas podsjeća na vrijednosti koje smo zaboravili.

Lipanj 2024. je “take two” od inicijative profesora Roberta Georgea s Princetona da lipanj postane “Mjesec vjernosti”. Prvi Mjesec vjernosti održan je u lipnju 2023. Georgeovo nastojanje je ponovno naglasiti važnost vjernosti u tri područja: Bogu, obitelji i zajednici.

Mjesec vjernosti nije osmišljen da bude – i nije – nacionalno koordinirano i vođeno poduzeće. U tom smislu, to nije dobro podmazan, razvaljen PR napor drugih lipanjskih lobija. To nije lose.

Nije loše jer vjernost, u konačnici, nije nešto što se može nametnuti ili usvojiti po volji. Vjernost je vrlina, a vrline su učinkovite samo za jednu osobu u isto vrijeme. Vjernost se ne postiže tiskovnom konferencijom ili proglasom, već odlukom pojedinca biti vjeran.

George je proizveo a kratki video o tome što bi trebao značiti Mjesec vjernosti i kako se može slaviti. Neke od njegovih ključnih točaka (i moji komentari):

Prvo, vjernost inherentno zahtijeva biti društven. Biti vjeran zahtijeva vjeran odnos prema nekome ili nečem drugom. U tom smislu, vjernost je protuteža izoliranom individualizmu koji muči našu zemlju, čiji se učinci kreću od “samog kuglanja” do pandemije usamljenosti koja se očituje u smanjenju životnog vijeka, pa čak i skokovima u samoubojstvu tinejdžera. Biti vjeran znači izaći iz sebe. Bez sumnje, neki će inzistirati na tome da prvo moramo biti vjerni sebi: “Budi vjeran samom sebi!” Ali i tu vjernost sebi znači priznati istinu o sebi, a ta je istina da čovjek nije stvoren da bude sam. Veza nije ljudski izborni dodatak: osoba koja ostaje izolirana jedinka, u vjeri je nevjerna sama sebi.

Drugo, vjernost počinje u vašoj glavi, ali ne završava tamo. Morate odlučiti da je vjernost važna, da je to vrijednost kojoj vrijedi težiti. Dok barem ne pristanete pokušati, mi smo na nultoj točki. Ali također ostajemo na nultoj točki ako to ostaje odluka. Nije dovoljno misliti “trebao bih biti vjerniji.” Razmišljanje zahtijeva djelovanje, izlazak iz glave i prelazak na akciju.

Treće, počnite s vjernošću Bogu. Bog često prima najmanje vjernosti jer je i za to potrebna vjera, pa smo skloni “varati” tu vjernost. Georgeove preporuke za ljudsku vjernost vis-à-vis Bogu nisu raketna znanost. moliš li se Ako ne, počnite. Ako jeste, pokušajte bolje moliti. Idete li u crkvu, sinagogu ili džamiju? Ako ne, počnite. Ako to činite, budite vjerniji: statistike o sudjelovanju u bogoslužju općenito pokazuju ekumensko i međureligijsko jedinstvo u nevjeri. Ali prepoznavanje da postoji Netko veći od vas samih, prepoznavanje usred vaše nepredviđenosti da postoji Netko kome dugujete samo svoje biće, trebalo bi intuitivno postaviti svijest o potrebi za odnosom – vjernijim odnosom – s tim Nekim. Zašto ne početi sada?

Četvrto, prijeđite na obitelj. George proširuje ideju “vjernosti”. Naravno, vjerojatno ne varate svog supružnika (iako se čini da je preljub u porastu). Ali kako se taj odnos može obogatiti? Isto s djecom. Kako te veze mogu biti bliže? Nemojte podleći “iskušenju kvalitetnog vremena”. Život ima tendenciju da bude prekratak. Ne treba vam “kvalitetno” vrijeme za bacanje lopte. Samo vam treba “vrijeme”. “Cat’s in the Cradle” Harryja Chapina bilježi tu napetost kada odgađa zahtjev svog 10-godišnjaka da se igra s njim koristeći loptu koju mu je poklonio za rođendan. Tek kasnije shvaća koliko je toga odgađano kada njegov sin – nominalno s dobrim namjerama – nema vremena posjetiti starca. “Moj dječak je odrastao poput mene.” Je li to vjerno dijete koje želite roditi?

Peto, prijeđite na zajednicu. Vjerojatno je u ovom trenutku obavezno citirati Alexisa de Tocquevillea, ali istina je da su Amerikanci nekoć mnogo više cijenili djelovanje zajednice nego sada. Opet, George jasno kaže da vjernost zajednici nije neki herkulovski uzlet. glasate li Pojaviti se je pola uspjeha. Ako vam je stalo do vaše zajednice, što još radite? Postoji li kandidat u kojeg dovoljno vjerujete da zalijepite naljepnicu na branik ili postavite dvorišni znak? Jeste li ikada razmišljali o odlasku na sastanak školskog odbora? Ubaciti nekoliko dolara u kampanju? Vjernost zajednici znači brigu o toj zajednici, uzvraćanje kao i uzimanje od nje.

Nijedna od ovih ideja nije raketna znanost. Oni su nekoć bili dio uvjerenja koja su držala vjeru, obitelj i građanske zajednice zajedno. George se ne zalaže za neke velike geste. On samo želi ponovno primijeniti nešto od tog starog ljepila – i to je nešto što se mora učiniti, crkva po crkva, sinagoga po sinagoga, obitelj po obitelj, grad po grad. “Mjesec vjernosti” podsjeća nas na one stvari koje smo, na našu štetu, bili skloni zaboraviti. Iskoristimo lipanj kao priliku za sjećanje.

Za više informacija pogledajte “Mjesec vjernosti” javnu grupu na Facebooku ili pogledajte ovaj video:

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

BISKUP BENZONI – BOSONOGI PROPOVJEDNIK » Tekstovi

Katoličke vijesti

Put u Rim: diplomatske veze SAD-a i Vatikana i dalje su vitalne nakon 40 godina

Katoličke vijesti

Božja Riječ i živa predaja Crkve » Tekstovi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti