Biskupija Buffalo planira spajanje jedne trećine svojih župa
Svijet

Biskupija Buffalo planira spajanje jedne trećine svojih župa

Župe će se prvo udružiti kao Obitelji župa, koje će procijeniti svoje posjede i preporuke biskupije za spajanje.

Odmah nakon Nadbiskupija Baltimore objavila je plan restrukturiranja kada će se 61 njezina župa spojiti u 30 mjesta bogoslužja i službe, Biskupija Buffalo se sprema slijediti taj primjer. Biskup Michael W. Fisher, koji vodi biskupiju od osam županija, objavio je namjeru smanjenja broja svojih župa za oko 34%.

Obavijest od 28. svibnja donesena je putem web stranice Biskupije Buffalo, u kojoj objašnjavaju da je bilo mnogo čimbenika koji su doveli do odluke o spajanju župa. Biskup Fisher naveo je manjak svećenika, sve manji broj posjećenosti mise, starenje zajednica i stalne “financijske pritiske” zbog nedavnog stečaja biskupije:

„Ovaj je plan proizašao iz lekcija naučenih kad smo okupili župe u modelu župne obitelji i prilično brzo odlučili da bi nam smanjivanje broja župa najbolje omogućilo da iskoristimo naše ograničene resurse kako bismo pomogli ponovno potaknuti duhovnu obnovu u biskupiji,” biskup – napisao je Fisher u objavi.

U priopćenju se dalje napominje da još nije donesena odluka koje će se pojedine župe zatvoriti. Međutim, objasnio je proces kojim će biskupija identificirati župe koje će zatvoriti. 160 katoličkih župa Buffala bit će podijeljeno u 36 župnih obitelji.

Nakon što se grupiraju, župni čelnici blisko će surađivati ​​kako bi interno pregledali preporuke biskupije za svoju skupinu. Bit će im dana prilika da predstave mogućnosti alternativnog župnog smještaja ako se ne slažu s početnim planom.

Put do obnove

Predložena spajanja nadzirat će odjel Puta obnove biskupije Buffalo, koji nastoji konsolidirati biskupiju kako bi bolje rasporedio svoje ograničene resurse i revitalizirao župni život. Put do obnove pružit će župnim obiteljima podatke i detaljne materijale koji će pomoći tim obiteljima u vođenju internih konzultacija i određivanju najboljih načina spajanja.

Iako biskup nije pogriješio u vezi sa slabom posjećenošću mise, sve manja sredstva – i novac i ljudi – biskupije najvjerojatnije su glavni čimbenik odluke o smanjenju njezine veličine. Prema Orleans Hubu, 59% župa u Buffalu ima deficit59% je prijavilo pad u godišnjem broju krštenja i pad od 24% u katoličkim brakovima između 2020. i 2023. Nadalje, prosječna dob svećenika u biskupiji je 76 godina, s otprilike 2 od 3 svećenika u dobi od 65 godina ili stariji.

“Ove teške promjene povezane s našom obnovom dopuštaju da se ograničena sredstva usmjere na najveće potrebe u našoj zajednici,” dodao je biskup Fisher. “Djelo Duha Svetoga unutar naše biskupije i potpora zajednice zapadnog New Yorka bili su nevjerojatan blagoslov.”

U odjeljku s često postavljanim pitanjima ispod objave, biskupija napominje da će njezine škole biti ocjenjivane na gotovo isti način kao i njezine župe, od strane skupine za strateško planiranje katoličkih škola, koja će blisko surađivati ​​s Putem obnove.

Pročitajte više odgovora na često postavljana pitanja na web stranici Biskupije Buffalo.

St. Mary's, New Haven, CT
Cornerback Buffalo Billsa Damar Hamlin i navijači koji ga podržavaju nakon ozljede

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kako slaviti Valentinovo na Čistu srijedu

Katoličke vijesti

Sv. Vlaho: Biskup koji je živio u spilji, liječio životinje i liječio bolesti grla

Katoličke vijesti

Papa Franjo razgovarao sa Zelenskim o mirovnim naporima u Ukrajini

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti