Sveti Justin obrani euharistije u 2. stoljeću
Pitanja i odgovori o kršćanstvu

Sveti Justin obrani euharistije u 2. stoljeću

Kad je bio izazvan da objasni svoja uvjerenja, sveti Justin Mučenik je jasno pisao o Euharistiji riječima koje opisuju nepromjenjivi nauk Crkve.

Katolička Crkva čvrsto vjeruje da je Euharistija Sam Isus skriven pod obličjima kruha i vina. Vjerujemo, kao Katekizam navodi da „u presvetom sakramentu euharistije ‘tijelo i krv, zajedno s dušom i božanstvom, Gospodina našega Isusa Krista i, prema tome, cijeli Krist je istinski, stvarno i supstancijalno sadržan’” (KKC 1374).

Ovo učenje nije se mijenjalo kroz stoljeća i podučavalo se od početka kršćanstva.

Na primjer, sveti Justin mučenik napisao je svoju poznatu Prva isprika u 2. st., u kojem je on brani ranokršćansko vjerovanje u euharistiju.

Sveti Justin živio je između 100. i 165. godine i bio je filozof i kršćanski apologet. Silno je želio podijeliti svoju novootkrivenu kršćansku vjeru i objasniti je na način koji bi razumjeli pogani Rimskog Carstva.

Nastavio je podnijeti izvještaj o kršćanskom bogoslužju rimskom caru kako bi razjasnio mnoge pogrešne predodžbe.

U svoju je obranu sveti Justin jasno pisao o Euharistiji i pazio da ona jest ne običan kruh:

I ova hrana se kod nas zove Εὐχαριστία [the Eucharist]od kojih nitko ne smije sudjelovati osim čovjeka koji vjeruje da su stvari koje naučavamo istinite, i koji je opran pranjem koje služi za oproštenje grijeha i za ponovno rođenje, i koji tako živi kao Krist je zapovjedio.

Za ne kao običan kruh i obično piće primamo li ove; ali na isti način kao što je Isus Krist, naš Spasitelj, utjelovljen Riječju Božjom, imao i tijelo i krv za naše spasenje, tako smo i mi poučeni da hrana koja je blagoslovljena molitvom Njegove riječi i iz koje se naša krv i tijelo transmutacijom hrane, tijelo je i krv onoga Isusa koji je postao tijelom.

On nastavlja svoju obranu prateći vjerovanje prve Crkve do Evanđelja:

Jer apostoli, u memoarima koje su sami sastavili, a koji se nazivaju evanđeljima, tako su nam dostavili ono što im je naređeno; da je Isus uzeo kruh i, zahvalivši, rekao: “Ovo činite meni na spomen, ovo je tijelo moje”; i da je, na isti način, uzevši čašu i zahvalivši, rekao: “Ovo je moja krv”; i dao im je sam.

Dok se vjerovanje Crkve u euharistiju ponekad može činiti poput srednjovjekovne izmišljotine, ono ima svoje korijene u evanđeljima i vjerovanjima ranih kršćana.

EUHARISTIJA
WEB3 MISA KRŠĆANSKA EUHARISTIJA Isus Cervantes shutterstock_615596474

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Jeste li znali da je 4. svibnja blagdan Torinskog platna?

Katoličke vijesti

Kako naši zemaljski očevi utječu na našu sliku Boga

Katoličke vijesti

Što je Plava armija i kako je povezana s Fatimom?

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti