Plodovi Duha Svetoga, prema Akvinskom
Pitanja i odgovori o kršćanstvu

Plodovi Duha Svetoga, prema Akvinskom

Plodovi nisu samo naša dobra djela, već kreposne karakterne osobine koje cvjetaju u nama dok Sveti Duh djeluje u našim srcima.

Katolički život trebao bi biti pustolovno putovanje rasta u svetosti – putovanje potpomognuto Duhom Svetim. Sveti Toma Akvinski, u svom monumentalu Summa Theologicabaca svjetlo na ključni aspekt ovog rasta: plodovi Duha Svetoga.

Ovi plodovi, kako ih navodi sv Galaćanima 5,22-23devet je: ljubav, radost, mir, strpljivost, ljubaznost, dobrota, vjernost, blagost i samokontrola.

Sada, ovdje se postavlja prvo pitanje. Biblijski tekst kaže “plod” Duha Svetoga, a ne “plodove”. Doista, grčki glasi karpòs – u jednini; ne dopustite da vas završno “s” zavara da mislite da je riječ o množini.

Augustinov komentar o tome objašnjava to apostol “nije imao namjeru poučavati nas koliko ima; već pokazati kako treba izbjegavati djela tijela, a težiti onima Duha.”

Ali što su oni točno – ili to?

Akvinski pojašnjava da plodovi nisu samo naša dobra djela, ali rađe čestite karakterne osobine koje cvjetaju u nama dok Duh Sveti djeluje u našim srcima.

Ne akcije, nego znakovi

Zamislite voćku. Očigledno je da sam plod nije cijelo stablo. Ali to je proizvod rasta stabla. Na isti način, naši postupci nisu sami plodovi, već vanjski znakovi unutarnje preobrazbe koja se odvija Božjom milošću. Ova preobrazba proizvodi žetvu dobrih navika koje nama (i onima oko nas) donose istinsku radost.

Kako se onda razvija ovo voće?

Akvinski objašnjava da one potječu iz naša suradnja s Sveti Duh. Baš kao što biljka treba plodno tlo i sunčevu svjetlost da bi cvjetala, naše duše trebaju biti otvorene Božjem djelu u nama. Molitva, pohađanje mise i sudjelovanje u sakramentima su ključni. Dok ostajemo ukorijenjeni u Kristu, Duh Sveti nas osnažuje da razvijemo ove prekrasne plodove.

Netko bi se mogao zapitati, kao što to čini Akvinski, ako su ti plodovi onda različiti od vrlina.

Akvinski priznaje da neki od plodova, kao što su milosrđe (ljubav) i vjera, dijeli imena s vrlinama. Pa ipak, oni nisu posve ista stvar. The Summa objašnjava da se plodovi više odnose na ugodne radnje bez napora koje proizlaze iz ovih vrlina. Na primjer, osoba s vrlinom strpljenja mogla bi se naći kako se smireno nosi s teškom situacijom, tako doživljavajući i dijeleći plod te vrline. To je, ako hoćete, kao vožnja bicikla. Plod bi bio sposobnost vožnje bicikla. Vrlina je sam čin jahanja bez napora.

Ovo razumijevanje plodova Duha Svetoga prekrasan je podsjetnik da naš kršćanski život nije samo slijeđenje pravila, već i postajanje sličnijim Kristu – to je, besplatno.

Dok njegujemo te plodove kroz molitvu, sakramente i dobra djela, dopuštamo Duhu Svetom da nas preobrazi u ljude kakvima nas Bog poziva da budemo.

Čovjek-sjećanje
Jovem estudando e concentrado
PLOD DUHA

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Je li nebo fizičko mjesto gdje Bog živi?

Katoličke vijesti

Koja je najosnovnija kršćanska molitva u Bibliji?

Katoličke vijesti

Je li moguće moliti Oče naš nemehanički?

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti