Kada je počelo euharistijsko klanjanje u Crkvi?
Pitanja i odgovori o kršćanstvu

Kada je počelo euharistijsko klanjanje u Crkvi?

Dok je Crkva od početka vjerovala u Isusovu prisutnost u Euharistiji, kasnije se razvilo klanjanje Presvetom Sakramentu.

Katolička crkva još od vremena apostola vjeruje da je Isus stvarno i bitno prisutan u posvećenoj euharistijskoj hostiji na misi.

Međutim, praksa euharistijskog klanjanja, pri čemu pojedinci s ljubavlju gledaju posvećenu hostijurazvio se tek kasnije.

U početku se većina hostija posvećenih na misi konzumirala odmah ili se dijelila bolesnima i patnicima. Tabernakuli su bili rijetki i obično su polazili od glavne crkve, a nisu bili namijenjeni za individualnu pobožnost.

Sve se to promijenilo u 10. i 11. stoljeću kada jedan arhiđakon u Francuskoj javno je zanijekao Isusovu prisutnost u Euharistiji.

To je potaknulo intervenciju iz Papa Grgur VII a nakon toga se u Francuskoj dogodio tip “euharistijskog probuđenja”.

Fr. John Hardon u knjizi opisuje što se zatim dogodilo Povijest euharistijskog klanjanja:

Ovim ispovijedanjem vjere europske su crkve započele ono što se može opisati samo kao euharistijski preporod. Ustanovljene su procesije s Presvetim Oltarskim Sakramentom; ozakonjeni su propisani čini klanjanja; poticali su se posjeti Kristu u Piksu; ćelije sidrišta imale su prozore napravljene u crkvi kako bi redovnici mogli promatrati i klanjati se ispred tabernakula. Rani ordinarij karmelićana uključivao je riječi “za pobožnost onih u zboru” kada se govorilo o rezervatu vrste.

Uzdizanje hostije na misi

Drugi veliki razvoj koji se dogodio otprilike u isto vrijeme bila je nova praksa uzdizanja hostije nakon riječi posvećenja.

Veći dio povijesti Crkve svećenik je bio naviknut okrenuti prema oltaru u istom smjeru kao i ljudi. To je značilo da kada svećenik moli euharistijsku molitvu, hostija i kalež bili su skriveni od pogleda.

U početku to ljudima nije predstavljalo nikakav problem, ali do 13. stoljeća mnogi su sveci tražili načine za produbljivanje euharistijske vjere naroda.

The Katolička enciklopedijaobjašnjava kako se ovaj razvoj počeo širiti:

U Parizu je ovo uzdizanje postalo stvar sinodalne odredbe, vjerojatno prije 1200. godine. Ubrzo se počelo smatrati vrlo zaslužan čin gledati i pozdravljati Tijelo Gospodnje. Na taj su način, čak i prije sredine trinaestog stoljeća, kružila svakakva izmišljena obećanja o posebnim privilegijama koje je uživao onaj koji je bilo kojeg dana vidio Tijelo svoga Stvoritelja.

Institucija blagdana tijelo Kristovonedugo nakon što su ti događaji učvrstili predanost klanjajući se Isusu u Euharistiji i od tada se nastavlja u rimskom obredu Katoličke crkve.

SVEĆENIK
BOLSENA

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kako svi postajemo misionari Euharistije

Katoličke vijesti

Je li moguće moliti Oče naš nemehanički?

Katoličke vijesti

Zašto bizantski katolici nose zeleno na Pedesetnicu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti