Papa će obilježiti zaziv za mir u Svetoj zemlji 2014
Papa

Papa će obilježiti zaziv za mir u Svetoj zemlji 2014

Deset godina nakon zaziva na mir od strane pape Franje, ekumenskog patrijarha Carigrada i čelnika Izraela i Palestine, Papa će obilježiti povijesnu obljetnicu i uputiti još jedan apel za mir dok se rat u Svetoj zemlji nastavlja.

Od Deborah Castellano Lubov

Prije deset godina papa Franjo organizirao je povijesni zaziv za mir u Svetoj zemlji u Vatikanskim vrtovima. Deset godina kasnije, dok rat pustoši regiju, on je spreman obnoviti svoj apel značajnom gestom.

Komemoracija će se održati na istom mjestu i na isti datum, međutim, usred potpuno devastiranog i razornog scenarija, potvrdio je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni.

Dana 8. lipnja 2014. papa Franjo, tadašnji predsjednik Države Izrael Shimon Peres, predsjednik Države Palestine Mahmoud Abbas i ekumenski patrijarh Carigrada Bartolomej I. ušli su u povijest u događaju bez presedana u kojem su čelnici su zasadili maslinu za mir i obratili se prisutnima u Vatikanskim vrtovima.

Tom je prigodom papa Franjo podsjetio predsjednike da naš svijet nije samo “naslijeđe koje su nam ostavili prošli naraštaji”, nego je također “posuđen od naše djece: naše djece koja su umorna, iscrpljena sukobima i čežnjom za zoru mira, našu djecu koja nas mole da srušimo zidove neprijateljstva i krenemo putem dijaloga i mira, kako bi ljubav i prijateljstvo prevladali.”

U svom je obraćanju Sveti Otac također potvrdio da mirotvorstvo, “puno više od ratovanja”, zahtijeva hrabrost.

„Poziva na hrabrost da se kaže da susretu i ne sukobu: da dijalogu i ne nasilju; da pregovorima i ne neprijateljstvima; da poštivanju sporazuma i ne činovima provokacije; da iskrenosti i ne dvoličnost. Za sve ovo potrebna je hrabrost, potrebna je snaga i upornost.”

Papa je prije samo nekoliko mjeseci posjetio Svetu Zemlju, gdje je hodočastio 24. i 26. svibnja u povodu 50. obljetnice susreta pape svetog Pavla VI. i tadašnjeg ekumenskog patrijarha Atenagore u Jeruzalemu.

Sada papa Franjo obnavlja svoj apel za mir u Gospodinovoj domovini više nego ikada.

Salvatore Cernuzio pridonio je ovom članku.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa na audijenciji : Čuvajte srce, prepoznajte i odbacite zlo – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa: ‘Mir postignut pregovorima bolji je od beskrajnog rata’ – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa u Regini Coeli: Imajte vjere u uskrsloga Krista – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti