Papa poziva na ‘čvrsto savezništvo’ između roditelja i škola – Vatican News
Papa

Papa poziva na ‘čvrsto savezništvo’ između roditelja i škola – Vatican News

Papa Franjo šalje poruku Udruzi roditelja za besplatno obrazovanje (Association des Parents d’Élèves de l’Enseignement Libre), rekavši da su roditelji primarni odgojitelji djece, podsjećajući ih da „ova zadaća zahtijeva pomoć cijeloga društva, počevši od škole.”

Autor: Christopher Wells

Roditelji su “doista protagonisti i primarni arhitekti [their] obrazovanje djece”, rekao je Papa članovima Francuza Udruga roditelja d’Élèves de l’Enseignement Libre (Udruga Roditelji za besplatno školovanje), pritom podsjećajući na potrebu suradnje s cijelim društvom.

“Snažan savez između škola i obitelji omogućuje prenošenje znanja u isto vrijeme kao i ljudske i duhovne vrijednosti”, napisao je u Poruka povodom obilježavanja 23. gruperd Nacionalni kongres.

Otkrivanje Božjeg plana

Papa Franjo objasnio je da je cilj ovog saveza “pomoći mladima otkriti Božji plan za svakoga od njih”. Odnos između roditelja i odgajatelja daje život “zajednici koja, s raznolikošću uloga, ali konvergencijom ciljeva, poprima obilježja kršćanske i ljudske zajednice zacementirane ljubavlju”.

Naglasio je značajke savezništva, susreta i suradnje, ali inzistirao na tome da je uloga roditelja bitna – tema koju je razradio kao jedan od stupova Globalnog obrazovnog pakta koji promiče Vatikan.

U tom je pogledu papa Franjo inzistirao na važnosti “religioznih uvjerenja o svetom smislu ljudskog života” kao doprinosa prepoznavanju “temeljnih vrijednosti naše zajedničke ljudskosti”.

Izazov umjetne inteligencije

Na kraju, Sveti je Otac istaknuo važnost vremena, priznajući da obrazovanje ne prestaje u učionici. Upozorio je na “izazove” umjetne inteligencije, koji utječu “ne samo na način na koji učimo, već i na način na koji razmišljamo svojom glavom”.

Uvjeravao je roditelje da je “Crkva na vašoj strani” u suočavanju s tim izazovima, podsjećajući ih da je potrebno razlučivanje, u razgovoru s Crkvom i s “cijelom obrazovnom zajednicom”.

Težak svijet, obasjan nadom

Papa Franjo zaključio je svoju poruku s nadom da bi kongres, s temom „Obrazovanje za život“, mogao učiniti „školsku zajednicu istinskom školom života“, omogućujući vašoj djeci svijet koji je težak, „ali obasjan nadom, nada utemeljena na obećanju Krista koji ne razočarava.”

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa o ratu u Svetoj zemlji: Bez dviju država pravi mir je daleko

Katoličke vijesti

Papa ohrabruje zatvorenice na početku svog posjeta Veneciji – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa Franjo slavi 70. obljetnicu Fellinijeve “La Strade”

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti