Kanadske katoličke škole usmjeravaju tužbu protiv divova društvenih medija
Svijet

Kanadske katoličke škole usmjeravaju tužbu protiv divova društvenih medija

Tužba je usmjerena na “svojstva ovisnosti” platformi društvenih medija, tvrdeći da uzrokuju probleme s učenjem, ponašanjem i mentalnim zdravljem kod djece.

Rastuća koalicija katoličkih škola u Ontariju, zajedno s nekoliko sekularnih škola, udružila se kako bi pokrenula tužbu protiv tvrtki društvenih medija. Škole prate neke tehnološke divove u industriji kao što su Meta, TikTok i Snapchat, posebno ciljajući na “svojstva ovisnosti” korištenja društvenih medija za koji škole kažu da je negativno utjecao na obrazovni sustav, kao i na stopu kojom djeca uče.

Prema CTV News Ottawa, bilo je raznih škola koje su se pridružile tužbi, uključujući odbore škola, kako katoličkih tako i svjetovnih. Osim toga, tužbi se pridružilo i nekoliko privatnih katoličkih škola. Valja napomenuti da Kanada dopušta javno financirane vjerske škole. Dok je tužbu pokrenuo The Ottawa Catholic School Board (OCSB), sada postoji 11 škola koje će se pridružiti parnici, i to u urbanim i ruralnim regijama.

Tužba je prva takve vrste i ishod bi mogao biti veliki presedan za slične tužbe diljem Kanade. Odbori su tvrdili da su bili prisiljeni uložiti “značajna sredstva” kako bi se borili sa štetom koju su “svojstva ovisnosti” društvenih medija učinila njihovim učenicima. Škole traže odštetu od 4,5 milijardi kanadskih dolara.

Priopćenje za javnost tvrtke Neinstein LLPtvrtka koja zastupa škole, tvrdi da su platforme društvenih medija “nemarno dizajniran za kompulzivnu upotrebu,” što je zauzvrat “preusmjerilo način na koji djeca razmišljaju, ponašaju se i uče”.

Dalje se napominje da je nastavnicima prepušteno da se nose s posljedicama takvog “ponovnog ožičenja”, što je dovelo do poremećaja u učionici, otežavao je poučavanje i negativno utjecao na mentalno zdravlje učenika.

Sigurnije okruženje društvenih medija

Thomas D’Amico, direktor obrazovanja za OCSB, objasnio je da je cilj svih nastavnika opremiti učenike “alatima za budućnost”:

„Međutim, shvaćamo da proizvodi društvenih medija mogu spriječiti fokus naših učenika i spriječiti razvoj ključnih globalnih kompetencija. Zato smo predani zagovaranju sigurnijih okruženja društvenih medija za naše učenike.”

Iako je TikTok uveo vremensko ograničenje od jednog sata za korisnike mlađe od 18 godina, mnoge društvene mreže dopuštaju maloljetnicima neograničen pristup svojim uslugama. Primijećeno je da 91% kanadskih učenika od niže srednje do srednje škole svakodnevno koristi društvene mreže, s tim da se za 31% njih procjenjuje da svaki dan borave pet ili više sati na platformama društvenih medija.

Tvrdnje će se morati dokazati na sudu, iako je bilo nejasno hoće li tužba morati samo dokazati da su sustavi društvenih medija dizajnirani da stvaraju ovisnost ili moraju dokazati da su te tvrtke stvorile ove značajke sa zlom namjerom. Iako Kanada ima planove za zabranu korištenja društvenih medija u školama, ipak je moguće povezati njihovu upotrebu izvan škole s problemima učenja, ponašanja i mentalnog zdravlja s kojima su se škole morale boriti posljednjih godina.

Vjernici slikaju selfie s papom Franjom na kraju njegove tjedne opće audijencije na Trgu svetog Petra u Vatikanu
shutterstock_2274180331.jpg

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kardinal iz Québeca, imenovan u tužbi, privremeno će se povući s dužnosti

Katoličke vijesti

Papa Franjo poziva mlade na događaju u Taizéu da se ‘usude graditi drugačiji svijet’

Katoličke vijesti

Na Nacionalnom molitvenom doručku, Biden poziva Amerikance da ‘mole za mir’ usred sukoba

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti