Američki veleposlanik u Vatikanu Joseph Donnelly podnio ostavku
Svijet

Američki veleposlanik u Vatikanu Joseph Donnelly podnio ostavku

separatorStvoreno pomoću programa Sketch.

AARON P. BERNSTEIN | Getty Images putem AFP-a

Predstavnik Washingtona pri Svetoj Stolici planira se vratiti kući u Indianu.

Američki veleposlanik pri Svetoj Stolici Joseph S. Donnelly odlazi s dužnosti, objavljeno je u četvrtak.

“Veleposlanik Donnelly napustit će svoju dužnost veleposlanika SAD-a pri Svetoj Stolici i vratiti se kući u Indianu 8. srpnja,” objavilo je Veleposlanstvo SAD-a pri Svetoj Stolici na X. “On kaže: ‘Bila mi je čast i privilegija služiti moju zemlju na ovaj jedinstven način.’”

U najavi je navedeno da će Laura Hochla preuzeti ulogu otpravnice poslova.

Veleposlanik Donnelly napustit će svoju dužnost američkog veleposlanika pri Svetoj Stolici i vratiti se kući u Indianu 8. srpnja. Kaže: “Bila mi je čast i privilegija služiti svojoj zemlji na ovaj jedinstven način.” 1/2 pic.twitter.com/gjV7RIMN5t

— SAD u Svetoj Stolici (@USinHolySee) 30. svibnja 2024

Donnelly je ranije rekao da hoće ostati na svom mjestu ove godine usred priča da bivši senator i kongresmen razmišlja o povratku u politiku, kandidirajući se za senat ili guvernera, primijetio je Politico.

Predsjednik Joseph R. Biden imenovao je Donnellyja, člana župe sv. Antuna Padovanskog u South Bendu, Indiana, veleposlanikom 8. listopada 2021. Senat je potvrdio njegovu nominaciju 20. siječnja 2022.

“Demokrat Hoosier i pobožni katolik našao se u središtu napora administracije predsjednika Joea Bidena da upravlja diplomacijom s papom Franjom usred ruskog rata protiv Ukrajine i izraelskog rata u Gazi”, rekao je Politico. “Prošlog srpnja, Donnellyjeva pratnja Kardinal Matteo Zuppi u Washington za a sastanak s Bidenom o pružanju humanitarne pomoći Ukrajini i naporima Vatikana da vrati ukrajinsku djecu u domovinu.”

Alumnus Notre Damea

Donnelly, 68, rođen je u New Yorku i odrastao na Long Islandu. Diplomirao je vladu na Sveučilištu Notre Dame 1977. i tamo diplomirao pravo 1981. Radio je za odvjetničku tvrtku u South Bendu prije nego što je 1996. otvorio tiskaru u obližnjoj Mishawaki. Bio je član državnog izbornog odbora za godine (1988–89), a potom četiri godine u lokalnom školskom odboru (1997–2001).

Upoznao je svoju suprugu Jill [in file photo, above]dok je pohađao Sveučilište Notre Dame; njih dvoje su se vjenčali 1979. Imaju dvoje djece.

Donnelly je služio u Zastupničkom domu američkog Kongresa od 2007. do 2013. i kandidirao se za Senat 2012. Njegova pobjeda ga je učinila prvim demokratom koji je pobijedio u utrci na državnoj razini u Indiani u više od 10 godina. Služio je do 2019.

U ožujku, rekao je Donnelly Katolička služba vijesti da je njegova pošta u Rimu bila “jako drugačija” od tipične ambasade. “Jedinstvena diplomatska misija” Svete Stolice je “ne biti instrument nacionalne države, već promicati moralne i humanitarne vrijednosti i ljudska prava u skladu sa stajalištem Katoličke crkve”.

Crkveni nunciji u raznim nacijama, uključujući SAD, “su biskupi i diplomati, i oni također mogu brzo prijeći na stvar”, rekao je. “I nevjerojatno su talentirani, vrlo, vrlo pametni. I imam nevjerojatno poštovanje prema ljudima koji rade u Vatikanu,” iako se možda ne slažu uvijek oko svega.

Sa svoje strane, američka misija treba raditi s Vatikanom na stvaranju “sigurnog svijeta”, rekao je, kako bi se spasili životi u područjima sukoba, spriječila trgovina ljudima i zaštitio okoliš.

Veleposlanik Joe Donnelly predaje vjerodajnice papi Franji
Počast kardinalu Ercoleu Consalviju u Panteonu u Rimu 24. siječnja 2024.
Božji diplomati: papa Franjo, vatikanska diplomacija i američki Armagedon

Uživate li na Aleteiji?

Članci poput ovih besplatno su sponzorirani za svakog katolika uz potporu velikodušnih čitatelja poput vas.

Pomozite nam da nastavimo donositi evanđelje ljudima posvuda kroz poticajne katoličke vijesti, priče, duhovnost i još mnogo toga.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

11 citata svetaca o ljubavi i odnosima

Katoličke vijesti

Ovdje su 4 katoličke škole u SAD-u koje drže vjeru

Katoličke vijesti

Gana: Iscjeliteljska misija nade fra Andrewa Campbella – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti