Drevna 40-satna pobožnost ‘Quarantore’ nastavlja blagoslivljati Rim
Svijet

Drevna 40-satna pobožnost ‘Quarantore’ nastavlja blagoslivljati Rim

Vijesti iz Rima, 14. veljače 2024. / 10:50

U crkvi Santissima Trinità dei Pellegrini, koja se nalazi u rimskoj četvrti Rione Regola, tradicija koja datira iz 16. stoljeća i dalje živi kao način pomoći vjernicima da se pripreme za vrijeme korizme.

“Quarant’Ore” ili “Quarantore” (“40 sati”) je izlaganje i stalna pobožnost pred Presvetim gdje crkva ostaje otvorena danju i noću kako bi vjernici mogli provesti vrijeme u molitvi i osobnom razmatranju.

Svečanost je ove godine započela slavljem svečane velike mise u nedjelju 11. veljače u 23 sata. Nakon podjele svete pričesti Presveto je izloženo u monstranci i položeno u euharistijsko prijestolje smješteno iznad glavnog oltara, Oltarna pala Guida Renija, koja datira iz 1625., bila je prekrivena tapiserijom od crvenog baršuna.

Uslijedila je procesija oko unutrašnjosti crkve i zajednička sveta ura. Pobožnost je završila u utorak navečer u 19 sati misom in “coram sanctissimo” ili pred Presvetim.

Proslava quarantorea u Santissimi Trinità dei Pellegrini.  Zasluge: Jacob Stein
Proslava quarantorea u Santissimi Trinità dei Pellegrini. Zasluge: Jacob Stein

„Na vratima svetog korizmenog posta stoga rado osiguravamo i provodimo ovu pobožnu praksu molitve i ozdravljenja, u znak poštovanja prema primjeru koji su nam ostavila naša prijašnja braća i sugrađani, i u sigurnoj nadi jednoga dana. klanjajući se istom besprijekornom Jaganjcu na nebu”, napisala je župa u objavi na Instagramu.

Iako postoje različiti izvještaji o povijesnom razvoju ove pobožnosti, postoji široki konsenzus među povjesničarima i liturgičarima da se ona prvi put razvila u Milanu pod svetim Antunom Zaccariom i svetim Filipom Nerijem oko 1530. godine.

Do 1550. tradicija je bila popularna u Rimu, zahvaljujući naporima svetog Filipa Nerija — utemeljitelja oratorijanskih otaca koji je također poznat kao “Drugi apostol Rima” — i sveti Ignacije Loyolski, jedan od suosnivača isusovaca.

Proslava quarantorea u Santissimi Trinità dei Pellegrini.  Zasluge: Jacob Stein
Proslava quarantorea u Santissimi Trinità dei Pellegrini. Zasluge: Jacob Stein

Kako bi nastavio svoje djelovanje za sirotinju Rima i pružio primjer vjere i milosrđa, sveti Filip Neri je osnovao Bratovštinu Presvetog Trojstva, kojoj je papa Pavao III. dao kanonski status 1548. Ususret Svetoj godini 1550. , Papa je predložio da se bratovština brine o hodočasnicima, što je postala jedna od njezinih glavnih dužnosti.

Papa Pio IV u svom pismu iz 1562 lllius, Qui Pro Dominici Salvatoris Gregis službeno priznao društvo kao nadbratovštinu. Aktivna je i danas i jedan je od glavnih stupova života zajednice u crkvi Santissima Trinità dei Pellegrini.

Dok su njezine dužnosti uključivale prihvat hodočasnika koji su dolazili u Rim i skrb za rekonvalescente, sveti Filip Neri dodatno je zadužio društvo da vrši mjesečnu pobožnost od 40 sati.

“U duhu svetoga Filipa, glavno poslanje članova naše nadbratovštine bilo je euharistijsko klanjanje”, napisao je 10. veljače o. Brice Meissonnier, župnik Santissima Trinità dei Pellegrini, članovima nadbratovstva. Trenutačno više nemamo mogućnosti brinuti se za hodočasnike i rekonvalescente, ali imamo priliku, barem svake godine, ispuniti jednu svoju obvezu klanjajući se Presvetom u ovih četrdeset sati.”

Proslava quarantorea u Santissimi Trinità dei Pellegrini.  Zasluge: Jacob Stein
Proslava quarantorea u Santissimi Trinità dei Pellegrini. Zasluge: Jacob Stein

Izgrađena 1614. godine na mjestu starije crkve posvećene svetom Benediktu, Santissima Trinità dei Pellegrini osobna je župa bratstva svetog Petra (zajednica Ecclesia Dei posvećena slavlju tradicionalne latinske mise).

Agnese Bazzucchi, koja je članica Nadbratovstva od 2016. i trenutno služi kao tajnica ženskih članica, razgovarala je u utorak s CNA kako bi razmislila o duhovnom učinku pobožnosti kako za bratstvo tako i za širu Crkvu.

“Od tog trenutka [St. Philip Neri] uspostavio je ovu praksu u crkvi Santissima Trinità dei Pellegrini, postala je poznatija u Rimu i na kraju se proširila po cijeloj Italiji — a onda, naravno, i po svijetu,” rekao je Bazzucchi za CNA.

“I tako, sada, klanjanje od 40 sati počinje u nedjelju prije Čiste srijede”, rekla je. „To je najbolji način da započnemo naše korizmeno vrijeme, jer je to način da odvojimo vrijeme za razmišljanje i da budemo u prisutnosti našega Gospodina. Dakle, za mene, kao i za sve naše konferencije, ovo je nevjerojatna prilika za rast u vjeri.”

Matthew Santucci

Matthew Santucci je dopisnik CNA iz Rima sa sjedištem u uredu EWTN-a u Vatikanu. Odrastao je u Connecticutu, a od 2020. živi u Rimu. Diplomirao je povijest na Fordhamu i magistrirao međunarodne odnose na Luissu Guidu Carliju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Katolici slave misu u prvoj kršćanskoj bogomolji u Kataru

Katoličke vijesti

Papa Franjo: Korizma je vrijeme ‘susreta sa divljim zvijerima i anđelima’

Katoličke vijesti

Razmatranje dana Gospodnjeg: ‘Preobraženi u Presvetom Trojstvu’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti