Svećenik iz Novog Meksika umro je samoubojstvom usred istrage o seksualnom zlostavljanju djece
Europa

Svećenik iz Novog Meksika umro je samoubojstvom usred istrage o seksualnom zlostavljanju djece

Katedrala Santa Fe Katedralna bazilika svetog Franje Asiškog u Santa Feu, Novi Meksiko. | Zasluge: Nagel Photography/Shutterstock

Osoblje CNA, 28. svibnja 2024. / 12:05

Nadbiskupija Santa Fea, Novi Meksiko, priopćila je prošli tjedan da je bivši svećenik optužen u slučaju seksualnog zlostavljanja djece okončao vlastiti život prije sudskog saslušanja o tom pitanju.

Nadbiskupija stoji u priopćenju za javnost da si je Daniel Balizan “oduzeo život” uoči “ročišta u slučaju seksualnog zlostavljanja djece”. Izvijestili su lokalni mediji da je Balizanovo tijelo pronađeno u petak ujutro u Springeru u Novom Meksiku.

Balizanova “tragična odluka da okonča svoj život naglašava dalekosežne i razorne posljedice zločina zlostavljanja djece — koje pogađaju žrtve, njihove voljene, pa čak i same počinitelje”, rekla je nadbiskupija u svom priopćenju od petka.

Državno odvjetništvo SAD-a za okrug New Mexico Balizanovu optužnicu objavio je u lipnju prošle godine. Optužen je za prisiljavanje i navođenje djeteta mlađeg od 18 godina na spolni odnos. Navodno se zlostavljanje navodno dogodilo između 2012. i 2022. godine.

Tužiteljstvo rekao prošle godine da je Balizan “navodno koristio tekstualne poruke kako bi prisilio i namamio maloljetnu žrtvu … da se upusti u seksualnu aktivnost s njim.”

Nadbiskupija rekao je nakon uhićenja prošle godine da je po primitku optužbi 2022. “odmah prijavila” vlastima, “što je dovelo do trenutnog uklanjanja Balizana s mjesta pastora Santa Maria de la Paz u Santa Feu.”

Tužitelji i branitelji su imali najavljeno početkom svibnja da je Balizan pristao na nagodbu u slučaju. Balizan je zatražio “da mu se dopusti da ostane izvan pritvora do izricanja presude”, stoji u podnesku o priznanju krivnje.

61-godišnjak se suočavao s najmanje 10 godina zatvora po optužbama.

Balizan je zaređen 1989. i prije uhićenja je služio u osam župa u nadbiskupiji Santa Fe.

The Albuquerque Journal prijavio da je bivši svećenik nakon uhićenja pušten na čuvanje bratu.

Tijekom proteklih mjeseci Balizan je “radio knjigovodstvene, kućne poslove i radove na održavanju terena u malom obiteljskom hotelu”, rekao je njegov odvjetnik u podnesku ranije ovog mjeseca.

Bivši svećenik “također posjećuje i pomaže svojoj 89-godišnjoj majci tri dana u tjednu”, rekao je njegov odvjetnik.

Nadbiskupija Santa Fe rekla je u svom priopćenju od petka da “ponovno potvrđuje[ed] svoju nultu toleranciju i nepokolebljivu predanost osiguravanju sigurnosti i dobrobiti svojih članova zajednice, posebno ranjivih.”

Nadbiskupija nadalje “naglašava[s] svoju stalnu predanost transparentnosti, odgovornosti i podršci osobama koje su preživjele zlostavljanje.”

Daniel Payne

Daniel Payne je viši urednik Katoličke novinske agencije. Prethodno je radio za College Fix i Just the News. Živi u Virginiji sa svojom obitelji.

Pretplatite se na naš dnevni bilten

Naša misija je istina. Pridruži nam se!

Vaša mjesečna donacija pomoći će našem timu da nastavi izvještavati o istini, pošteno, pošteno i vjerno Isusu Kristu i njegovoj Crkvi.

U trendu

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Novi podaci pokazuju da više ljudi putuje na pobačaj nakon Dobbsa

Katoličke vijesti

Biden dopušta Ukrajini da upotrijebi američko oružje protiv Rusije za Harkov

Katoličke vijesti

Ovo su zemlje koje su najgore rangirane u svijetu po pitanju vjerskih sloboda

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti