Vatikan se ispričava nakon Papine pogrdne primjedbe o gay muškarcima u katoličkim sjemeništima
Europa

Vatikan se ispričava nakon Papine pogrdne primjedbe o gay muškarcima u katoličkim sjemeništima

Vijesti iz Rima, 28. svibnja 2024. / 12:35

Vatikan se u utorak ispričao nakon što je papa Franjo upotrijebio uvredljivu riječ na talijanskom jeziku u vezi sa sjemeništarcima koji se identificiraju kao homoseksualci.

Matteo Bruni, glasnogovornik Svete Stolice, rekao je u utorak u izjavi za tisak da je Sveti Otac “upoznat s nedavno objavljenim člancima o razgovoru, iza zatvorenih vrata, s biskupima” Talijanske biskupske konferencije (CEI).

Talijanski mediji izvijestili su da se papa Franjo susreo s CEI-om 20. svibnja u vatikanskoj sinodskoj dvorani. Na tom susretu papu su pitali o primanju deklariranih homoseksualaca u sjemenište.

Govoreći biskupima da homoseksualci ne bi trebali biti primljeni u svećeničku formaciju, papa je ustvrdio da “u sjemeništima ima previše ‘frociaggine'”, klevete prevedene kao “pederčina” ili “pederčina”.

Bruni je rekao novinarima da papa “nikada nije namjeravao uvrijediti ili se izraziti homofobnim izrazima, te se ispričava onima koji su se osjetili uvrijeđenima korištenjem izraza koji su drugi prijavili”.

Ovu je izjavu prvi izvijestio talijanski tabloid Dagospia a kasnije potvrdile i velike talijanske novine La Repubblica i Corriere della Sera.

Citirajući nekoliko neimenovanih biskupa, Corriere della Sera sugerirao je da papa nije razumio težinu izraza na talijanskom jeziku.

Vatikan se prije gotovo dva desetljeća pozabavio temom homoseksualnih muškaraca koji ulaze u katolička sjemeništa. Kongregacija za katolički odgoj izdala je 2005 uputa pod naslovom “O kriterijima za razlučivanje zvanja s obzirom na osobe s homoseksualnim sklonostima s obzirom na njihov prijem u sjemenište i sveti red”.

U dokumentu stoji da je “potrebno jasno reći da Crkva, uz duboko poštovanje dotičnih osoba, ne može primiti u sjemenište ili u sveti red one koji prakticiraju homoseksualnost, imaju duboko ukorijenjene homoseksualne sklonosti ili podržavaju tzv. ‘gay kultura’”

U uputama je dalje istaknuta razlika između onih koji pokazuju “duboko ukorijenjene homoseksualne sklonosti” i onih “koji se bave homoseksualnim sklonostima koje su samo izraz prolaznog problema”.

Papa Franjo potvrdio je odluku 2016. Godine 2018. ponovno je rekao talijanskim biskupima da pažljivo provjeravaju kandidate.

La Repubblica je primijetila da su talijanski biskupi tijekom svog sastanka u Asizu prošlog studenog odobrili novi Ratio Formationis Sacerdotalisdokument koji detaljno opisuje kriterije i standarde za prijem muškaraca u talijanska sjemeništa.

Talijanski list dodaje da je dokument “bio na razmatranju u Vatikanskom dikasteriju za kler radi konačnog odobrenja”.

Papinski biograf Austen Ivereigh napisao na X u utorak da je Papa “zabrinut za homoseksualne muškarce koji na svećeništvo gledaju kao na način da žive svoju seksualnost i gay subkulturu u mnogim sjemeništima.”

Papa je povremeno bio hvaljen zbog svog obraćanja LGBT zajednici.

Tijekom konferencije za novinare tijekom leta 2013., Papa je odgovorio na pitanje novinara o svom iskustvu ispovjednika homoseksualnih osoba retoričkim pitanjem: “Tko sam ja da sudim toj osobi?”

Papa proširio na ove primjedbe u intervjuu za knjigu iz 2016. pod naslovom “Ime Božje je milosrđe”, gdje je rekao da “parafrazira napamet” Katekizam Crkve, koji kaže da “s ovim ljudima treba postupati s delikatnošću i ne marginalizirati ih.”

“Drago mi je što govorimo o ‘homoseksualnim osobama’, nastavio je Papa, jer prije svega dolazi pojedinačna osoba, u svojoj cjelovitosti i dostojanstvu.”

U prosincu prošle godine, pak, vatikanski Dikasterij za nauk vjere izdao Fiducia Suplicansdeklaracija koja dopušta neliturgijske blagoslove za parove u “neredovitim” situacijama, uključujući istospolne parove.

Odgovarajući na oštre kritike koje je dokument dobio, papa Franjo rekao je u veljači da je biti “skandaliziran” blagoslovima gay para “licemjerje”.

“Nitko nije sablažnjen ako dam blagoslov poduzetniku koji možda iskorištava ljude: a to je vrlo ozbiljan grijeh”, rekao je papa u intervjuu talijanskom tiskanom tjedniku Credere.

“Dok se skandaliziraju ako ga dam homoseksualcu… Ovo je licemjerje! Moramo svi poštovati jedni druge. Svi”, rekao je Sveti Otac.

Matthew Santucci

Matthew Santucci je dopisnik CNA iz Rima sa sjedištem u uredu EWTN-a u Vatikanu. Odrastao je u Connecticutu, a od 2020. živi u Rimu. Diplomirao je povijest na Fordhamu i magistrirao međunarodne odnose na Luissu Guidu Carliju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo o rekordno niskoj stopi plodnosti: ‘Ljudski život nije problem, on je dar’

Katoličke vijesti

Sjeverna Gaza u ‘punom razmahu’ gladi: visoki dužnosnik UN-a

Katoličke vijesti

Francuski biskupi pozivaju na post i molitvu jer Francuska upisuje abortus u ustav

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti