Županijsko stručno vijeće za vjeroučitelje – Dubrovačka biskupija
Dubrovačka biskupija

Županijsko stručno vijeće za vjeroučitelje – Dubrovačka biskupija

Treće i posljednje županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Dubrovačke biskupije za ovu školsku godinu održano je u subotu 25. svibnja u dvorani sv. Ivana Pavla II. u bivšem samostanu sv. Klare u Dubrovniku.

Stručno vijeće na temu „Pred izazovima napretka: suvremena genetska manipulacija i moralno-teološka stajališta” organiziralo je Županijsko stručno vijeće osnovnih i srednjih škola te Katehetski ured Dubrovačke biskupije u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje – podružnica Split. Susret je započeo molitvom, koju je predvodila vjeroučiteljica Osnovne škole Ivana Gundulića Petra Herco Previšić. U uvodnom dijelu pozdrav je uputio pročelnik Katehetskog ureda Dubrovačke biskupije don Marinko Šljivić te predstavio plan rada Županijskog stručnog vijeća.

Pročelnik je pozdravio vjeroučitelje u svoje, ali i u ime dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića koji zbog već preuzetih obaveza nije mogao sudjelovati na vijeću vjeroučitelja. Zahvalio je voditeljici Županijskog stručnog vijeća s. Katarini Mihić na organizaciji ovog skupa te predstavio predavača doc. dr. sc. don Damira Šehića, profesora moralne teologije i bioetike na Teološko – katehetskom odjelu Sveučilišta u Zadru.

Radni dio vijeća sastojao se od predavanja i radione te tematske rasprave. Predavač Šehić održao je predavanje tematizirajući suvremene izazove: transhumanizam u odnosu na kršćansku antropologiju te genetske manipulacije i moralno-teološka stajališta. Prvo je naglasio kako si pitanja o ovim temama postavljamo jer u nama možda izazivaju sumnju ili strah, a istovremeno smo svjesni da smo pozvani „autentično obrazložiti razloge nade koja je u nama’  te uspostaviti teološki dijalog sa suvremenim svijetom.

Definirajući transhumanizam, predavač je istaknuo kako je to pokret koji teži poboljšanju čovjeka na svim razinama s ciljem nadvladavanja svih ograničenosti (morfoloških, psiho-mentalnih, ograničenja povezanih sa starenjem i umiranjem…). „U transhumanističkoj antropologiji potpomognutoj tehnološkom medicinom, tijelo ne uživa više ‘sakralnu’ dimenziju kao što je slučaj u kršćanskoj antropologiji. Tijelo nije više podložno samo terapijama njege, ozdravljenja i ‘popravka’, već povećanju performansa (kroz razne sportske dopinge, npr. erythropoietin – EPO) i fizioloških sposobnosti s rizikom radikalnih identitetskih promjena“, istaknuo je profesor Šehić. Pojasnio je kako rastanak s tijelom i tehnološki bijeg od tijela koje zagovaraju transhumanisti ima nekoliko faza: vladavina nano-robota, zamjena svih bioloških organa tako da organi više neće imati smisla sve do svojevrsnog nestanka tijela.

Predavač Šehić je istaknuo kako suvremena tema genetskog inženjeringa dotiče svakog vjeroučitelja ne samo u formiranju vjeronaučne građe, nego i u formiranju vlastitih kršćanskih uvjerenja. Taj termin podrazumijeva svaku tehniku primijenjenu na DNK, a zahvati genetske modifikacije mogu imati dijagnostičke ciljeve, terapijske, produktivne ili cilj preinačenja. „Čovjek sudjelujući u genetskoj manipulaciji ili transhumanističkoj kreaciji, sudjeluje  u transformaciji vlastite ljudske naravi pod izlikom nadilaženja nekih ljudskih granica te se pred nama sučeljuju dvije stvarnosti Čovjek kao slika Božja – Homo imago Dei i Čovjek kao onaj koji se samokreira – Homo Deus“, naglasio je predavač.

Nakon predavanja uslijedila je radionica vjeroučitelja po skupinama u kojoj su komentirali i dijelili izazove s kojima se susreću dotičući se ovih tema i u životnim pitanjima i u pitanjima poučavanja Katoličkog vjeronauka. Predstavljajući rad skupina i iznoseći zaključke s radionice, vjeroučitelji su sudjelovali u tematskoj raspravi s predavačem Šehićem gdje su još dodatno dotaknuli i druga aktualna bioetička pitanja.

Stručno vijeće vjeroučitelja zaključeno je planom rada Katehetskoga ureda do kraja godine i ostalim obavijestima. Susret je završio molitvom koju je predmolio pročelnik Šljivić.

Tea Kuzek Marević/Katehetski ured

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Misa u svetištu bl. Marije Propetog na 21. obljetnicu proglašenja blaženom – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

Dubrovačka biskupija objavila Financijsko izvješće za 2021. i 2022. godinu – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

Slavlja Prve pričesti – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti