Sinodu salezijanske mladeži kako bi razlučili svoju i budućnost Crkve
Europa

Sinodu salezijanske mladeži kako bi razlučili svoju i budućnost Crkve

Osoblje ACI Prensa, 6. lipnja 2024. / 16:15

U sklopu obilježavanja 200. obljetnice prvog proročkog sna sv. Ivana Bosca, Salezijanski pastoral mladih pozvao je gotovo 300 mladih iz cijeloga svijeta na sudjelovanje na Sinodi salezijanske mladeži koja će se održati u mjestima gdje je zaštitnik sv. mladosti živio.

The Salezijanska novinska agencija (ANS) objavio je u članku da će manifestacija započeti 11. kolovoza i završiti 16. kolovoza – na rođendan sv. Ivana Bosca. Aktivnosti će se odvijati u Italiji u Valdoccu, gdje je svetac započeo svoje djelovanje, te u Colle Don Bosco gdje je rođen.

To je proces koji je započeo u salezijanskim provincijama gdje su „mladi pozvani da zajedno putuju, slušaju, govore i mole s ciljem zajedničkog razlučivanja svoje i budućnosti Crkve“, objasnili su salezijanci.

Prema ANS-u, “metodologija Salezijanske sinode mladih osmišljena je tako da daje vrijednost aktivnoj ulozi mladih ljudi, a ne odgojitelja odraslih.” Osnovana je središnja skupina, Tajništvo Sinode, koju čine 14 mladih ljudi. Od 373 sudionika pravo glasa imat će samo 293 mladih, uključujući i one iz uže skupine i 22 prednovaka koji se pripremaju za novicijat.

10. nasljednik Don Bosca, kardinal Fernández Artime; 41 salezijanac; 18 Kćeri Marije Pomoćnice; 15 glazbenika; a pet laika tehničkog osoblja neće moći glasovati.

Sudionici će, kao što je dogovoreno na Biskupskoj sinodi u Vatikanu, biti grupirani u male jezične krugove kako bi mladi mogli slobodno izražavati svoje mišljenje i konsenzus. Svaka grupa će imati moderatora koji će voditi raspravu i sugovornika koji će sažeti ono što je rečeno.

The Instrumentum Laborisodnosno radni dokument, koji je temelj za sinodalnu raspravu, pripremio je svećenici, redovnici i laici salezijanske obiteljiuz priloge koje su poslale provincije.

Sudionici, od kojih je 187 žena i 185 muškaraca, dolaze iz 83 zemlje. Među jezicima koji se govore su engleski, španjolski, talijanski, francuski, portugalski, hindi, arapski, kantonski, bjeloruski i nepalski.

Otac Miguel Angel García Morcuende, generalni vijećnik salezijanskog pastorala mladih, naglasio je da je „osobna priprema kroz molitvu vrlo važna“ i da sudionici trebaju dopustiti „da ih izazove konkretna situacija salezijanskih kuća, mladih i svijeta danas. ; i, misleći na budućnost, otvoreni i sigurni u Gospodinovo djelovanje, svjesni da nas on vodi i podupire.”

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Abel Camasca

Abel Camasca je novinar ACI Prensa. Rođen je u Piscu u Peruu, a studirao je komunikacije na Sveučilištu u Limi. Nekoliko godina bio je producent TV programa EWTN Noticias na španjolskom i odgovoran za radio emisiju Más que noticias na Radio Católica Mundial. Član je Salezijanske obitelji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Na konvenciji Društva katoličkih znanstvenika 2024.: umjetna inteligencija, evolucija i priroda vjere

Katoličke vijesti

Prijeti izopćenje za odmetničku skupinu klarisa u Španjolskoj

Katoličke vijesti

EU poziva Gruziju da ne donosi zakon o ‘stranom utjecaju’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti