Sudac iz Oklahome kaže da se parnica oko prve katoličke čarter škole u zemlji može nastaviti
Europa

Sudac iz Oklahome kaže da se parnica oko prve katoličke čarter škole u zemlji može nastaviti

Osoblje CNA, 6. lipnja 2024. / 17:52

Sudac iz Oklahome ovaj je tjedan rekao da se tužba kojom se osporava prva vjerska čarter škola u zemlji može nastaviti, što je pobjeda protivnika koji žele zaustaviti javno financiranje katoličke institucije.

Okružni sudac okruga Oklahoma Richard Ogden dopustit će da se tužba protiv Oklahoma Statewide Virtual Charter School Board pokrene gotovo u cijelosti, Amerikanci ujedinjeni za odvajanje Crkve i države (AU) stoji u priopćenju za javnost.

U listopadu 2023. državni odbor odobrio ugovor o najmu za virtualnu katoličku školu St. Isidore of Seville, čime je škola krenula na put da postane prva vjerski povezana čarter škola u Sjedinjenim Državama.

Čarter škola je ustanova pod privatnom upravom koja prima javna sredstva kao i standardne javne škole. Tužitelji u tužbi u Oklahomi – koje zastupaju AU, Američka unija za građanske slobode i Zaklada za slobodu od religije – tvrde da državno financiranje vjerske škole krši zakonski i ustavni zakon Oklahome.

U presudi ovog tjedna, sudac je dopustio nastavak gotovo svih tužbenih zahtjeva protiv škole, izbacivši samo jednu tužbu protiv škole u kojoj se navodi da se nije obvezala da će slijediti pravila o nediskriminaciji.

Ogdenova odluka bila je da “ne donosi nikakvu odluku u vezi sa suštinskim argumentima” u slučaju, rekao je sudac u izdavanju naloga.

Sljedeće ročište za slučaj zakazano je za 24. srpnja. Tužba je u konačnici usmjerena na “spriječavanje St. Isidorea da prima državna sredstva ili da radi kao javna čarter škola”, rekao je AU u svom priopćenju.

Vrhovni sud Oklahome ranije ove godine saslušao odvojeni slučaj protiv školeovaj koji je podnio republikanski državni odvjetnik Oklahome Gentner Drummond, koji se također protivi davanju školi pristupa dolarima poreznih obveznika.

Drummond je u svojoj tužbi tvrdio da bi financiranje škole javnim novcem rezultiralo “štetom vjerskoj slobodi”, što bi predstavljalo presedan koji bi mogao zahtijevati od države da financira “javnu čarter školu koja podučava šerijatsko pravo”.

Katolička škola nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar presude u četvrtak.

Prelati koji trenutno vode dvije biskupije Oklahome – nadbiskup Oklahoma Cityja Paul Coakley i biskup Tulse David Konderla – služe kao škola dva korporativna člana.

Škola reklamira samu sebe kao “puno radno vrijeme, K–12, besplatna, online katolička čarter škola u državi Oklahoma.” Njegov prvi dan škole zakazan je za 12. kolovoza.

Daniel Payne

Daniel Payne je viši urednik Katoličke novinske agencije. Prethodno je radio za College Fix i Just the News. Živi u Virginiji sa svojom obitelji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo prihvatio ostavku peruanskog nadbiskupa

Katoličke vijesti

Dok se supruga pridružuje Katoličkoj crkvi, Jordan Peterson kaže da je Uskrs ‘ključna priča čovječanstva’

Katoličke vijesti

Mary Rice Hasson imenovana gostujućom suradnicom za Veritas Center franjevačkog sveučilišta

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti