Nacionalni euharistijski hodočasnici ‘oslanjaju se na Božju milost’ dok nose Isusa stotinama milja
Europa

Nacionalni euharistijski hodočasnici ‘oslanjaju se na Božju milost’ dok nose Isusa stotinama milja

Osoblje CNA, 6. lipnja 2024. / 17:22

Usred 17 milja duge šetnje kroz sparne gradske ulice New Jerseyja, Dominic Carstens je bio razumljivo umoran i pomalo mrzovoljan prema vlastitom priznanju. Ali onda je podigao pogled prema zlatnoj monstranci koju je skupina nosila, a koja je sadržavala euharistiju, i njegov pogled se promijenio.

Sjećajući se Isusovog bolnog trzanja do smrti na Kalvariji, “moj stav o onome što sam radio potpuno se promijenio”, rekao je Carstens, student koji hoda istočnom Seton Routeom, tijekom konferencije za novinare 5. lipnja.

“Bio je to prekrasan podsjetnik, uz Isusovu prisutnost, na ono što je Isus učinio za nas.”

Vječni hodočasnik, Dominic Carstens, govori školskoj djeci o stvarnoj prisutnosti Isusa u Euharistiji u crkvi St. Mary of the Pines, Manahawkin, New Jersey, 29. svibnja 2024. Zasluge: Jeffrey Bruno
Vječni hodočasnik, Dominic Carstens, govori školskoj djeci o stvarnoj prisutnosti Isusa u Euharistiji u crkvi St. Mary of the Pines, Manahawkin, New Jersey, 29. svibnja 2024. Autor: Jeffrey Bruno

Carstens je jedan od Vječni hodočasnici prateći Isusa u Euharistiji cijelim putem. Zajedno, mladi hodočasnici – čiji su redovi nedavno narasli na 30 uz dodatak nekoliko sjemeništaraca – prohodat će više od 6500 milja preko četiri rute kao dio tekuće Nacionalno euharistijsko hodočašće.

Budući da je početak hodočašća Sredinom svibnja hodočasnici su pozvali tisuće ljudi, mladih i starih, da im se pridruže na putu kao javno svjedočanstvo crkvenog nauka da je Euharistija uistinu tijelo Isusa Krista. Četiri hodočasničke skupine sastat će se u Indianapolisu za Nacionalni euharistijski kongres 17. srpnja–21.

Od 6. lipnja god. zapadni Serra Route ulazi u područje Denvera; karavana sjevernog Marijanskog puta uskoro će izaći iz Minnesote i ući u Wisconsin; Seton Route je blizu Baltimorea; a južni Juan Diego Route približava se New Orleansu.

Hodočasnici koji su na konferenciji za novinare 5. lipnja prenijeli svoja dosadašnja iskustva govorili su o tome kako su vidjeli kako Kristova prisutnost u Euharistiji utječe na one koji ih vide u prolazu.

Carstens je ispričao kako je Seton Route prolazio kroz Kensington, područje u Philadelphiji poznato po visokoj raširenosti upotrebe droga. Tijekom ove dionice, lokalna srednjoškolska mladež pomagala je u procesiji noseći predmete poput svijeća i baldahina, rekao je, a ova i druge izazovne dionice rute natjerale su sudionike da se “u velikoj mjeri oslanjaju na Božju milost”. Također je rekao da je za njega bilo snažno shvatiti da Isus “progoni” tolike ljude koji su se susreli s hodočašćima izravno u mjestima gdje žive.

“Moramo dovesti Isusa siromasima, gdje on stvarno voli biti”, rekao je Carstens. “Krist je uvijek volio biti sa siromasima.”

Nacionalno euharistijsko hodočašće prolazi kroz Philadelphiju.  Zasluge: Jeffrey Bruno
Nacionalno euharistijsko hodočašće prolazi kroz Philadelphiju. Zasluge: Jeffrey Bruno

Mason Bailey i Blase Gebes, obojica sjemeništarci i hodači Marijanskog puta, rekli su da je dosadašnje iskustvo gledanja “ljudi koji hrle k Isusu” “oživjelo” njihova zvanja i dalo im obilje priča i iskustava za korištenje u budućim homilijama ako Bog nastavi pozvati ih u svećeništvo.

“Takve male stvari mogu doista puno doprinijeti tome da muškarci ponovno počnu razmišljati o svećeništvu”, rekao je Bailey, komentirajući uključenost mnogih mladića iz skupina mladih duž ruta.

„Ne može biti euharistijskog oživljavanja bez oživljavanja svećeništva. Mislim da ćemo plodove vidjeti godinama koje dolaze.”

Shayla Elm, hodočasnica Rute Juan Diega, govorila je o mnogim primjerima “djetinje” vjere kojima je svjedočila. Jedno dijete u jednoj župi poljubilo je vlastitu ruku i dotaknulo monstrancu kad je saznala da je to Isus, ispričao je Elm. Također je rekla da jedna žena koju su susreli tvrdi da je izliječena od koljena nakon sudjelovanja u hodočašću.

Potiču se katolici diljem SAD-a registrirajte se za pridruživanje hodočasnici u pješačenju kratkih dijelova hodočašća i pridruživanje brojne druge posebne događaje stavljaju svoje mjesne biskupije.

Kako biste pročitali mnogo više tekućih vijesti o Nacionalnom euharistijskom hodočašću i Nacionalnom euharistijskom kongresu, posjetiti nacionalni katolički registar.

Jonah McKeown

Jonah McKeown je pisac i producent podcasta za Catholic News Agency. Magistrirao je na Fakultetu novinarstva Sveučilišta Missouri i radio je kao pisac, producent za javni radio i kao snimatelj. Nalazi se u St. Louisu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Svetohranište netaknuto u župi Oklahoma pogođeno snažnim tornadom

Katoličke vijesti

Priča o blagdanu svetog Josipa radnika

Katoličke vijesti

Radnici su otkrili ljudski kostur tijekom iskopavanja Jubilarne građevine u Rimu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti