Svećenik iz Missourija priznao je krivicu za krađu 300.000 dolara iz župe
Europa

Svećenik iz Missourija priznao je krivicu za krađu 300.000 dolara iz župe

Osoblje CNA, 11. srpnja 2024. / 12:30

Svećenik u Missouriju ovaj se tjedan izjasnio krivim za krađu 300.000 dolara iz crkve u kojoj je bio pastor gotovo desetljeće.

Otac Ignazio Medina priznao je da je “prijevozio ukradenu imovinu preko državnih granica” nakon federalne istrage, priopćilo je američko državno odvjetništvo za zapadni okrug Missourija. priopćenje za javnost ovog tjedna.

Medina je bio pastor u Katoličkoj crkvi svetog Stanislava u Wardsvilleu, Missouri, od 2013. do 2021. Službenici su otkrili “financijske nepravilnosti” u župi 2018., nakon čega je otkriven “bankovni račun koji nije prethodno prijavljen” u financijskim dokumentima župe.

Svećenik je počeo uključivati ​​račun u godišnja župna izvješća, a do 2020. sadržavao je gotovo 360.000 dolara.

Župnik je 2021. premješten u novu župu, priopćio je odvjetnički ured, nakon čega je “otkriveno da je ispraznio taj bankovni račun”. Medina je poslao ček od 100.000 dolara jednoj sestri u Tucsonu, Arizona, a za sebe je napisao ček od 200.000 dolara.

Medina je “tvrdio da je bankovni račun financiran donacijama koje nisu bile namijenjene samoj župi, već su bile namijenjene za njegovu vlastitu diskrecijsku uporabu”, prema uredu tužitelja.

Župljani su se suprotstavili toj tvrdnji, tvrdeći da su njihove donacije župi “bile namijenjene za potrebe župe, a ne za Medininu vlastitu diskrecijsku uporabu” i da “nikada nisu vodili bilo kakve razgovore s Medinom o odobrenju drugačijeg korištenja sredstava”.

Svećenik je nadalje naveo da je “vraćao donacije” s računa i da je njegova sestra u Tucsonu “bila jedna od donatora”. Sestra je, međutim, rekla istražiteljima da nije donirala nikakav novac i da je ček od 100.000 dolara bio za brigu o njezinoj majci.

Svećeniku prijeti kazna do 10 godina zatvora, priopćilo je tužiteljstvo.

Osim kaznene presude, Medina se suočava s crkvenim sankcijama zbog financijskih malverzacija, kao i zasebnog prekršaja koji uključuje seksualno nagovaranje.

Biskupija Jefferson City, Missouri, najavljen prošle godine da je Medina proglašena krivom za “zlouporabu crkvene moći” koja proizlazi iz lošeg financijskog upravljanja. Svećenik je izvršio “potpuni povrat nestalih sredstava”, rekla je biskupija u to vrijeme, a također mu je naređeno da plati više od 25.000 dolara za pokrivanje biskupijskih revizijskih i pravnih troškova.

U međuvremenu, u siječnju ove godine Medina je proglašen krivim za spolno navođenje odrasle osobe tijekom ispovijedi i trajno mu je zabranjeno obnašati bilo kakvu službu u Crkvi ili ispovijedati.

Također mu je zabranjeno slaviti misu bez izričitog dopuštenja biskupa.

„Želim biti jasan da je seksualno nagovaranje tijekom ispovijedi svetogrđe, zločin u našoj Crkvi i teški oblik zlostavljanja; to se ne može tolerirati,” rekao je tada biskup Jefferson Cityja W. Shawn McKnight.

Daniel Payne

Daniel Payne je viši urednik Katoličke novinske agencije. Prethodno je radio za College Fix i Just the News. Živi u Virginiji sa svojom obitelji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Filipinska katolička crkva predstavlja službeni portret 13-godišnje djevojčice koja se smatra svetom

Katoličke vijesti

Kalifornijski biskup hvali okružnog tužitelja zbog traženja promjene smrtnih kazni

Katoličke vijesti

Meksički predsjednički kandidati potpisuju inicijativu Katoličke crkve ‘Obveza za mir’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti