Vojska čini politiku koja omogućuje pobačaje za pripadnike vojske trajnom
Europa

Vojska čini politiku koja omogućuje pobačaje za pripadnike vojske trajnom

Washington, DC Newsroom, 4. ožujka 2024. / 18:00 sati

Američko ministarstvo za pitanja veterana (VA) donosi trajnu politiku kojom se pripadnicima vojske omogućavaju pobačaji u određenim okolnostima, čak i u državama u kojima je pobačaj protuzakonit.

Politika, koja je od god 2022pravomoćna je u a Pravilo objavljeno u federalnom registru u ponedjeljak.

Prema pravilu, VA je ovlaštena izvršiti pobačaj na vojnicima i članovima njihovih obitelji u svojim zdravstvenim ustanovama u slučajevima silovanja, incesta i radi očuvanja života ili zdravlja majke. Pravilo također dopušta ustanovama VA da svojim članovima pruže savjetovanje o pobačaju.

Iako je pravilo već privremeno na snazi, novo će pravilo trajno stupiti na snagu 3. travnja. Odjel prijavio osiguravajući 88 pobačaja prema ovoj politici u prvoj godini njezine primjene.

Ovo je dodatak američkoj vojnoj politici položeno od strane ministra obrane Lloyda Austina u listopadu 2022. kojim se osigurava plaćeni dopust i naknade putnih troškova za pripadnike vojske koji traže pobačaj.

Hoće li VA liječnici biti prisiljeni počiniti pobačaj?

Pravilo je kritizirano jer nema nikakvu zaštitu savjesti za liječnike ili zdravstvene radnike koji se protive pružanju pobačaja.

U svom konačnom pravilu, VA je odgovorio na te optužbe, rekavši da se VA “pridržava svih važećih saveznih zakona koji se odnose na prava i zaštitu zaposlenika, uključujući zaštitu temeljenu na prigovoru zaposlenika na pobačaj na temelju vjerske pripadnosti ili savjesti” te da “ima uspostavljenu politiku za zahtjeve za razumnu prilagodbu, gdje zaposlenici mogu zatražiti izuzeće od pružanja, sudjelovanja ili olakšavanja aspekta kliničke skrbi, uključujući kliničku skrb o reproduktivnom zdravlju odobrenu ovim pravilom.”

VA je rekao da “ako se traži izuzeće, nadređeni bi trebali odobriti privremeno izuzeće za zaposlenike od dužnosti ili obuke u vezi s reproduktivnom zdravstvenom zaštitom dok se zahtjevi obrađuju.”

Iako VA kaže da nadzornici trebao bi odobriti izgovore, ne čini se da nalaže da se prigovori savjesti poštuju.

Je li to legalno?

Američki Senat odbijena rezoluciju republikanskog senatora iz Alabame Tommyja Tubervillea kojom se poništava pravilo VA s 51 prema 48 glasova u svibnju 2023. Međutim, neki smatraju stručnjaci da vojni izdaci za pobačaj krše Hydeov amandman, koji zabranjuje korištenje saveznih poreznih dolara za pobačaj.

Iako je rekao da vjeruje da je pravilo nezakonito, Robert Destro, bivši pomoćnik državnog tajnika za Biro za demokraciju, ljudska prava i rad pod Trumpovom administracijom, rekao je za CNA da ga je vrlo teško poništiti ako pravilo postane trajno.

Prema Destru, poništavanje pravila sada bi vjerojatno zahtijevalo parnicu ili možda akt Kongresa.

Sa svoje strane, VA je u svom pravilu u ponedjeljak izričito rekla da “ne podliježe Hydeovu amandmanu”, za koji kaže da se “adresira na savezna sredstva dostupna ministarstvima rada, zdravstva i socijalnih usluga te obrazovanja u zakonima o godišnjim izdvajanjima ”, a ne vojni izdaci.

Kada je riječ o pružanju pobačaja u državama u kojima je to protuzakonito, VA tvrdi da je pobačaj “medicinski neophodan i prikladan” za zdravlje korisnika VA i da “klauzula o nadmoći Ustava Sjedinjenih Država zabranjuje državama ograničavanje saveznih agencija i njihovih zaposlenici koji djeluju u okviru svojih federalnih ovlasti od pružanja usluga pobačaja.”

Hoće li to utjecati na spremnost američke vojske?

Dok američka vojska prolazi kroz a dramatičan nedostatak regrutazbog čega su neki problem označili nacionalnim “kriza,” Destro je rekao da politika vojske o pobačaju pokazuje da je “više zabrinuta za seks nego za spremnost i oružje”.

“Zagovornici pobačaja misle da će pristup pobačaju koji plaća vlada poboljšati novačenje. Ne čini”, rekao je, dodajući da “hiperseksualizacija” vojske “uništava sposobnost vojske da regrutira”.

Unatoč tome, nova vojna politika pobačaja dobila je pohvale od progresivnih skupina poput Nacionalnog ženskog pravnog centra (NWLC), koji je slavio pravilo kao “kritičnu akciju” u priopćenje za javnost objavljeno u ponedjeljak.

Fatima Goss Graves, predsjednica NWLC-a, ustvrdila je u izjavi da je “pristup pobačaju neophodan za zdravlje i sigurnost veterana – i za sve ljude – kako bi odredili svoju budućnost.”

Nadbiskup Timothy Broglio, voditelj Nadbiskupije za vojne službe, SAD, i predsjednik Konferencije katoličkih biskupa Sjedinjenih Država, prethodno je oštro osudio novu vojnu politiku pobačaja, rekavši u Pismo iz travnja 2023 da su “moralno odbojni” i da “ne uspijevaju uključiti osnovnu zaštitu savjesti” za vojne zapovjednike i zaposlenike VA.

“Poricati život djeteta u maternici znači poricati Utjelovljenje, a time i sam izvor naše nade za spasenje”, napisao je Broglio.

Peter Pinedo

Peter Pinedo je dopisnik DC-a za CNA. Diplomirao je na Franjevačkom sveučilištu, Peter je prethodno radio za Texas Right to Life. On je prvi poručnik u rezervi američke vojske.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Gaza

Katoličke vijesti

Izbor republikanske stranke za potpredsjednika JD Vancea o tome zašto je postao katolik

Katoličke vijesti

Svjetske vijesti – Najnovije epizode, najnovije vijesti i ažuriranja o | Euronews

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti