Papa Franjo: Slušajte žene, često zanemarene i podcijenjene
Papa

Papa Franjo: Slušajte žene, često zanemarene i podcijenjene

Papa Franjo piše predgovor za knjigu pod naslovom “Žene i službe u Sinodalnoj Crkvi”, čiji su autori dva kardinala i tri teologinje.

Salvatore Cernuzio

Žene, zaređena služba, sinodalnost, tragedija zlostavljanja: sve ove crkveno osjetljive teme prisutne su u predgovoru koji je papa Franjo napisao za novu knjigu pod naslovom “Žene i službe u Sinodalnoj Crkvi”.

Svezak je zajednički trud tri teologinje i dva kardinala.

Teolozi su sestra salezijanka Linda Pocher, profesorica kristologije i mariologije na Auxiliumu u Rimu (koja je napisala i uvod); Jo B. Wells, biskup Engleske crkve i glavni tajnik Anglikanske zajednice; i Giuliva Di Berardino, posvećeni član Ordo Virginum iz Veronske biskupije, liturgičar, učitelj i organizator duhovnih tečajeva i duhovnih vježbi.

Uz njih, nalazimo kardinale Jean-Claudea Hollericha, nadbiskupa Luksemburga i glavnog izvjestitelja Sinode, te Seána Patricka O’Malleya, predsjednika Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika.

Dijalog među autorima

Knjiga je “književni” dijalog između autora, temeljen na stvarnoj raspravi između Pape i Vijeća kardinala tijekom značajnog susreta 5. veljače.

Papa je po prvi put pozvao tri teologinje da sudjeluju na susretu dajući priloge i “provokacije”, kako ih naziva papa Franjo, na temu uloge žena u Crkvi.

Nova knjiga, objavljena 9. srpnja, slijedi raniji rad sestre Linde Pocher i drugih autora pod naslovom “Demasculinizing the Church”, izraz koji je prvi upotrijebio papa Franjo tijekom audijencije kod Međunarodne teološke komisije.

Crkvene službe: važna i osjetljiva tema

U predgovoru, objavljenom danas u cijelosti od L’Osservatore Romanopapa Franjo daje razmišljanje o ovoj temi, polazeći od ključne postavke svog pontifikata: „Stvarnost je važnija od ideja“.

Izražava zadovoljstvo što ovo načelo vodi program sestre Pocher za Vijeće kardinala o temi žena u Crkvi, posebno u vezi s važnom i delikatnom temom službi unutar crkvene zajednice.

Tragedija zlostavljanja

Papa naglašava da je kriza zlostavljanja istaknula potrebu suočavanja s klerikalizmom, koji pogađa ne samo zaređene službenike, već predstavlja i šire pitanje zlouporabe moći unutar Crkve, što utječe i na laike i žene.

„Slušati radosti i patnje žena sigurno je način da se otvorimo stvarnosti“, kaže papa Franjo. “Slušajući ih bez osude i bez predrasuda, shvaćamo da na mnogim mjestima i u mnogim situacijama pate upravo zbog nedostatka priznanja za ono što jesu i što rade, ali i za ono što bi mogli činiti i biti kad bi samo imali su prostora i mogućnosti. Žene koje najviše pate su često one koje su najbliže, one koje su najdostupnije, pripremljene i spremne služiti Bogu i Njegovom Kraljevstvu.”

Žrtvovanje stvarnosti na oltaru ideja

Papa Franjo nas stoga poziva da gledamo na stvarnost, a ne na ideje, kako bismo izbjegli upadanje u „zamku“ u koju je i sama Crkva često upadala tijekom modernog doba – to jest zamku „vjernosti idejama važnijom od pozornost na stvarnost.”

“Stvarnost je, međutim, uvijek veća od ideje, a kada naša teologija upadne u zamku jasnih i jasnih ideja, neizbježno se pretvara u Prokrustovu postelju, žrtvujući stvarnost, ili njezin dio, na oltaru ideje.” naglašava Papa.

Zasluga knjige „Žene i službe u Sinodalnoj Crkvi“ je stoga što „ne polazi od ideje, nego od osluškivanja stvarnosti, od mudrog tumačenja iskustva žena u Crkvi“.

Uloga žene u Instrumentum Laboris

Pitanjem ženskih uloga bavilo se i nedavno objavljeno Instrumentum Laboris za nadolazeće listopadsko zasjedanje Sinode. Dokument naglašava potrebu za većim priznavanjem ženskih darova i poziva, zalažući se za promjenu mentaliteta prema relacijskijem, međuovisnijem i uzajamnom pogledu na muškarce i žene kao na braću i sestre u Kristu, ujedinjene u poslanju Crkve.

Što se tiče ženskog đakonata, kardinal Mario Grech, generalni tajnik Sinode, istaknuo je da se o tome neće govoriti na nadolazećoj skupštini jer je to predmet jedne od studijskih skupina koje je Papa osnovao kako bi dublje zašao u teološko i pastoralno promišljanje o određenim teme.

Papa Franjo je pitanje ženskog đakonata povjerio Dikasteriju za nauk vjere, u širem kontekstu ministrantskih oblika, u suradnji s Generalnim tajništvom Sinode.

Ovo nastojanje, kako je najavljeno u dokumentu o studijskim skupinama objavljenom u ožujku, ima za cilj odgovoriti na želju Sinodalne skupštine za “većim priznavanjem i uvažavanjem doprinosa žena i povećanjem pastoralnih odgovornosti koje su im povjerene u svim područjima život i poslanje Crkve.”

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo: Pjevanje može dirnuti srca i produbiti molitvu

Katoličke vijesti

Papa: Neka se oni koji ratuju obrate u borbu za mir

Katoličke vijesti

Papa moli za žrtve terorističkog napada u Moskvi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti