Papa se prisjetio žrtava sukoba rekavši da je rat ludilo
Papa

Papa se prisjetio žrtava sukoba rekavši da je rat ludilo

Papa Franjo moli za žrtve oružanih sukoba u Palestini, Izraelu, Ukrajini i progonjenim Rohinjama te ponovno izražava solidarnost sa žrtvama potresa i sudara zrakoplova u Japanu.

Od Thaddeusa Jonesa

Papa Franjo je molio za mir u našem svijetu i olakšanje žrtvama rata, podsjećajući da je “rat ludilo” i uvijek “poraz” za čovječanstvo.

Molitve za žrtve rata

Obraćajući se hodočasnicima na kraju kateheze svoje prve ovogodišnje opće audijencije, papa Franjo je zamolio za molitve za tragediju koja se događa u Palestini i Izraelu, te rat u Ukrajini, koji traje već skoro treću godinu. Istodobno je rekao da se moramo sjećati žrtava rata u mnogim drugim dijelovima svijeta, posebno zamolivši da ne zaboravimo našu braću i sestre Rohingya koji trpe progon.

Otvaranje naših srca

Obraćajući se hodočasnicima iz Poljske, Papa je pozvao vjernike da se sjete ljudi u pokretu zbog rata i siromaštva te je molio da nam Bog “podari srce osjetljivo za potrebe siromašnih, izbjeglica i žrtava rata”.

„Po zagovoru Marije, Majke Božje“, dodao je, „molim Gospodina za dar mira i od srca vas blagoslivljam!

Pomoć žrtvama potresa u Japanu

Papa je nakon kateheze na engleskom jeziku izmolio molitve za žrtve i spasioce onih koji su bili pogođeni potresom u Japanu, prisjetivši se i spasilaca poginulih u sudaru zrakoplova u Tokiju.

Broj poginulih u novogodišnjem potresu popeo se na 64, no stanje je vrlo nestabilno. Japanska meteorološka agencija upozorila je na moguće opasne naknadne potrese. Potres je dosegnuo procijenjenu magnitudu od 7,6 po Richteru pogodivši poluotok Noto na Novu godinu, uzrokujući značajna razaranja.

U utorak se Airbus Japan Airlinesa sudario sa zrakoplovom obalne straže natovarenom robom za hitne slučajeve za područja pogođena potresom, pri čemu je poginulo četvero od pet članova posade obalne straže. Svih 379 putnika i članova posade Japan Airlinesa preživjelo je, brzo i na vrijeme pobjegavši ​​od vatrene nesreće pomoću tobogana za evakuaciju.

Nadbiskup Tarcisius Isao Kikuchi iz Tokija zajamčio je potporu lokalne Crkve onima koji su pogođeni potresom. Crkva je aktivirala svoj tim za pomoć u hitnim slučajevima koji radi zajedno s japanskim Caritasom.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo zalaže se za uključenost i dostojanstvo osoba s invaliditetom

Katoličke vijesti

Papa Franjo: Božji su darovi povjereni našoj skrbi

Katoličke vijesti

Papa Franjo: ‘Znanje mora biti uključivo’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti