Mladi će hodočastiti u svetište Krista Kralja za vjersku slobodu u Meksiku
Svijet

Mladi će hodočastiti u svetište Krista Kralja za vjersku slobodu u Meksiku

Djelatnici ACI Prensa, 3. siječnja 2024. / 18:40

S temom “Tražimo sudjelovanje građana, zahtijevamo vjersku slobodu”, tisuće mladih katolika spremaju se 17. siječnja hodočastiti do spomenika Kristu Kralju koji se nalazi na brdu Cubilete visokom 8900 stopa u meksičkoj državi Guanajuato.

Prema riječima Andrea Perea, predsjednika organizatorskog pokreta Svjedok i nada, 42. Nacionalni marš mladih predstavlja se kao manifestacija odanosti i građanskog angažmana.

“Ove godine, osim što je to hodočašće na kojemu Gospodinu prikazujemo plodove našeg rada, želimo da to bude i marš na kojem svoju prisutnost ondje činimo znakom da se katolik također računa”, rekao je Perea za ACI Prensa. CNA-ov partner za vijesti na španjolskom jeziku.

Čelnik katoličkog pokreta istaknuo je kako ovo želi biti “poziv katolicima na njihovu odgovornost pred realnošću u zemlji”.

“Zahtjev [for religious freedom] je zbog ljubavi koju imamo prema svojoj naciji; nastojimo pobuditi povjerenje kod mladih Meksikanaca, podsjećajući ih da i katolici moraju biti odgovorni za svoj okoliš”, dodala je.

Sudionici Nacionalnog hodočašća mladih 2023. do kipa Krista Kralja, koji se nalazi u meksičkoj državi Guanajuato.  Zasluge: Isaacvp, CC BY-SA 4.0, putem Wikimedia Commons
Sudionici Nacionalnog hodočašća mladih 2023. do kipa Krista Kralja, koji se nalazi u meksičkoj državi Guanajuato. Zasluge: Isaacvp, CC BY-SA 4.0, putem Wikimedia Commons

Isto tako, Perea je objasnio da marš nastoji okupiti adolescente i mlade ljude “kako bi zajedno radili na izgradnji Božjeg kraljevstva”, što je godišnji podsjetnik da je “Meksiko i dalje idealno mjesto za mlade katolike”.

Hodočašće će ići do spomenika Krista Kralja, impozantnog kipa od 75 stopa koji kruni brdo Cubilete, podignutog 1950. godine u čast mučenicima Cristerskog rata.

Godine 1926. u Meksiku je izbio rat Cristero koji je trajao do 1929. zbog vjerskog progona koji su katolici trpjeli u zemlji pod vladom predsjednika Plutarca Elíasa Callesa. Režim je ubio ne samo one koji su uzeli oružje u ruke kako bi obranili svoju vjeru, nego i vođe koji su mirno javno izrazili svoje protivljenje antiklerikalnim zakonima koje je donio Calles.

Unatoč vladinoj represiji, otpor Cristero bio je poznat po svom borbenom pokliču “Živio Krist Kralj!” i “Živjela Djevica od Guadalupe!”

Kao i prethodnih godina, očekuje se veliko sudjelovanje mladih iz cijele zemlje. Prema Pereaovim riječima, ovogodišnji cilj je oboriti rekord 2020. od 45.000 mladih.

Ova priča je prvi put objavljenod strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Diego López Colín

Diego López Colín diplomirao je na Školi novinarstva Carlos Septién García (Meksiko). Od 2023. dopisnik je ACI Prensa iz Meksika.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Pastor iz NJ kaže da je župa ‘slomljenog srca’ zbog podmetanja požara u njihovoj crkvi, moli se za počinitelja

Katoličke vijesti

Tanzanija: Svaka crkva zajednica, svaka zajednica obitelj – Vatican News

Katoličke vijesti

USCCB ima izbor sa Zakonom o pristupačnoj skrbi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti