Susret njemačkih katolika u Erfurtu
Biskupska konferencija BiH

Susret njemačkih katolika u Erfurtu

U Erfurtu na istoku Njemačke u srijedu, 29. svibnja 2024. započinje petodnevni, 103. susret njemačkih katolika (Deutscher Katholikentag), objavila je Katolička novinska agencija (KNA).

Na svečanom otvaranju Susreta u srijedu navečer pred katedralom u Erfurtu sudjelovat će i njemački savezni predsjednik Frank-Walter Steinmeier.

Na Susretu se očekuje 20 tisuća sudionika iz cijele Njemačke, među kojima će biti i vodeći predstavnici Crkve i države, uključujući i njemačkog saveznog kancelara Olafa Scholza i nekolicinu ministara.

Plan susreta do nedjelje obuhvaća oko 500 točaka, između ostaloga brojne podijske diskusije o aktualnim društveno-političkim i crkvenim pitanjima. Ovogodišnji Susret njemačkih katolika odvija se pod geslom „Budućnost ima čovjek mira“.

Programom dominiraju teme rata i mira, digitalizacije, demokracije, klimatskih promjena, socijalne pravičnosti i odnosa prema ekstremizmu. Suorganizator Susreta, Središnji odbor njemačkih katolika (Zentralkomitee der deutschen Katholiken), koji organizira Susret zajedno s domaćinom, Erfurtskom biskupijom, naglasio je da je važan cilj Susreta pokazivanje stajališta.

Uz vjerske sadržaje, Susret nudi i oko 150 priredbi s glazbom, kazališnim predstavama, plesom i kabaretom. Erfurtski biskup Ulrich Neymeyr naglasio je da Susret katolika ne nudi samo dijalog s kršćanima nego sa svim ljudima. U njemačkoj saveznoj zemlji Tiringiji, čiji je Erfurt glavni grad, katolici čine oko četvrtinu pučanstva.

Susret njemačkih katolika organizira se svake dvije godine na različitim mjestima, a to je prvi put da se održava u Erfurtu. U istočnoj Njemačkoj posljednji je put održan 2016. u Leipzigu. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Pismo franjevačkih generalnih ministara povodom 750. obljetnice smrti sv. Bonaventure

Katoličke vijesti

Crkva u Boliviji zabrinuta zbog nestale djece

Katoličke vijesti

Salezijanac Ivan Dvoraček zaređen za đakona u Jeruzalemu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti