U vrtiću „Sveta Obitelj“ završen program radionica za roditelje „Rastimo zajedno“
Biskupska konferencija BiH

U vrtiću „Sveta Obitelj“ završen program radionica za roditelje „Rastimo zajedno“

U srijedu, 22. svibnja 2024. u Predškolskoj ustanovi Dječji vrtić „Sveta Obitelj“, koji se nalazi u sarajevskom naselju Stup, svečanom dodjelom diploma zaključene su radionice za roditelje Rastimo zajedno, koje se kao dio šireg programa UNICEF-a za podršku roditeljstvu „Prve tri su najvažnije!“ provode s roditeljima najmlađe djece širom Hrvatske, a od ove godine i u Bosni i Hercegovini, objavljeno je na mrežnoj stranici Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije.

Nakon završene obuke, psihologinja DV „Sveta Obitelj“ Martina Lovrić vodila je ovaj program u razdoblju od ožujka do svibnja 2024. U program radionica bili su uključeni roditelji djece u dobi od 1 do 4 godine koji su raspoređeni u tri vrtićke skupine. „Prve tri godine života posebno su važne i osjetljive za razvoj svakog ljudskog bića jer se u tom razdoblju mozak najintenzivnije razvija. Ono što dijete doživi i usvoji u tom razdoblju ima ogroman utjecaj na kasniji razvoj, životne mogućnosti i odluke“, navodi se na mrežnoj stranici Caritasa VN.

Prvobitna svrha programa radionica za roditelje Rastimo zajedno je omogućiti razmjenu informacija, znanja, vještina i podrške roditeljima. Cilj programa je stvoriti ohrabrujuće okruženje u kojem roditelji s voditeljom radionica i ostalim roditeljima razmjenjuju iskustva o roditeljstvu, upoznaju bolje sebe kao roditelja i načine na koje se odnose prema svom djetetu.

Na radionicama su se roditelji upoznali sa znanstvenim stajalištima o pozitivnoj interakciji roditelja i djeteta, razmišljali o vlastitim vrijednostima i ciljevima, učili o temeljnim potrebama djece i roditelja, kao i o načinima njihovog zadovoljenja te vježbali vještine aktivnog slušanja i komunikacije.

„Današnji roditelji odgajaju djecu u drugačijem svijetu u odnosu na vrijeme u kojem su oni odrastali. Društvo se promijenilo, očekivanja od roditelja su velika, a odgovornost društva je omogućiti svakom roditelju da se nosi s izazovima suvremenog roditeljstva. Programom radionica za roditelje Rastimo zajedno roditelji su dobili mogućnost ostvarivanja prava na podršku i informaciju. Nadamo se da će naši roditelji osnaženi ovim radionicama rasti sigurnije i suočavati se lakše sa svakodnevnim izazovima koje donosi odgoj djeteta,“ naglasili su iz uprave vrtića. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Četvrto okupljanje prognanih i raseljenih vjernika zeničke župe Čajdraš

Katoličke vijesti

Papa: Sa Svetim Duhom njegujemo nadu u mir, bratstvo i pravednost

Katoličke vijesti

VIDEO: Papa: Sveta tri kralja uče nas čuditi se poniznom Djetetu Isusu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti