Papa: Svećenik ne hodi sam; valja isplesti mrežu bratskih odnosa
Biskupska konferencija BiH

Papa: Svećenik ne hodi sam; valja isplesti mrežu bratskih odnosa

Papa Franjo primio je, 6. lipnja 2024. u audijenciju sudionike plenarnog zasjedanja Dikasterija za kler, na kojem promišljaju o tri teme: formaciji svećenika, promicanju poziva i trajnom đakonatu.

Sveti je Otac na početku izrazio zahvalnost, naklonost i blizinu svećenicima i đakonima cijeloga svijeta. Često sam upozoravao na opasnosti od klerikalizma i duhovne svjetovnosti – dodao je – ali dobro znam da velika većina svećenika daje sve od sebe s velikodušnošću i duhom vjere za dobro svetog Božjeg naroda, noseći breme mnogih napora i suočavanja s pastoralnim i duhovnim izazovima koji ponekad nisu laki.

Formacija u sjemeništu nije dovoljna

U nastavku se osvrnuo na tri teme zasjedanja, počevši sa središnjom – formacijom svećenika. Ona mora biti trajna, istaknuo je, osobito u svijetu poput sadašnjeg koji se neprestano mijenja.

Stoga se ne možemo zavaravati da je formacija u sjemeništu dovoljna, postavljajući sigurne temelje jednom zauvijek – ustvrdio je Papa – nego ju je potrebno učvršćivati, jačati i razvijati da bi svećenici dozrijevali u ljudskoj dimenziji, duhovno rasli i iznašli jezike prikladne za evangelizaciju, da bi mogli odgovoriti na nova suvremena pitanja.

Mnogi su svećenici previše sami

Pritom je važno da svećenik ne bude sam. Na put se ne polazi sam! – naglasio je papa Franjo, i dodao da su, nažalost, mnogi svećenici previše sami, bez milosti pratnje, bez osjećaja pripadnosti koji je poput pojasa za spašavanje u često olujnom moru osobnog i pastoralnog življenja.

Stoga je poručio da je tkanje snažne mreže bratskih odnosa prioritetna zadaća trajne formacije.

Ne pomiriti se s padom broja odaziva na kršćanske pozive

Pad broja svećeničkih i redovničkih kandidata jedan je od velikih izazova za Božji narod – primijetio-je nadalje Sveti Otac – kao i kriza bračnog poziva. Zbog toga se – pojasnio je – u najnovijim porukama za Svjetski dan molitve za zvanja nakana proširila na sve kršćanske pozive, posebice na temeljni poziv – učeništvo, koje ujedinjuje sve krštenike.

Ne možemo se pomiriti s činjenicom da je za mnoge mlade ljude perspektiva radikalne životne ponude nestala s vidika. Naprotiv, moramo zajedno razmišljati i ostati pozorni na znakove Duha, a vi također možete izvršiti tu zadaću zahvaljujući Papinskom djelu za svećenička zvanja. Pozivam vas da ponovno aktivirate tu stvarnost metodama primjerenima našem vremenu – rekao je Papa.

Đakon nije drugorazredni prezbiter

Naposljetku se osvrnuo na trajni đakonat čiji se specifični identitet danas umnogome preispituje. Podsjetio je da se na vrednovanje te službe, oživljene na Drugom vatikanskom saboru, poziva i u Sažetom izvješću prvog zajedanja skupštine Biskupske sinode o sinodalnosti. Sveti je Otac članove Diksterija za kler pozvao da se pritom usredotoče na diakoniju ljubavi i služenje siromasima.

Upozorio ih je da budu oprezni, jer često se o đakonu razmišlja kao o drugorazrednom prezbiteratu, što se nekada vidi za oltarom. Naprotiv, đakonska služba je u korist siročadi, udovica, socijalnog rada, u Caritasu, u podjeljivanju sakramenata pomažući župnicima.

Na kraju je papa Franjo sudionike audijencije potaknuo da se uvijek trude da Božji narod ima pastire po srcu Kristovu i raste u radosti učeništva, preporučivši ih zagovoru Djevice Marije, Majci i uzoru svakoga poziva. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Veleposlanik Sattler posjetio nadbiskupa Vukšića

Katoličke vijesti

Predsjednik Milanović uručio Povelju Republike Hrvatske Hrvatskome Caritasu u povodu 30. obljetnice djelovanja

Katoličke vijesti

U Rimu se okupili predstavnici Bogu posvećenog života iz cijeloga svijeta

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti