Solin: Proslavljena treća obljetnica uspostave trajnog klanjanja u Splitu
Splitsko-makarska nadbiskupija

Solin: Proslavljena treća obljetnica uspostave trajnog klanjanja u Splitu

Treća obljetnica uspostave trajnog euharistijskog klanjanja u Splitu obilježena je u petak 7. listopada u crkvi Svete obitelji u Solinu.

Euharistijsko klanjanje uz molitvu krunice sa otajstvima svjetla, a potom misno slavlje predvodio je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Franjo Frankopan Velić, a suslavio je župnik u Žepču don Mirko Barbarić, SDB,  koji je prilikom uspostavljanja TEK-a u Splitu 2020., uz p. Justa LoFeuda, bio duhovni pratitelj za uspješnu uspostavu TEK-a.

Uvodeći nas u misno slavlje, don Franjo je naglasio da je katedrala glava nadbiskupije, ali kako je srce nadbiskupije upravu u crkvi Svetoga Duha gdje je trajno izložen Presveti Oltarski Sakrament. „Zašto je tu srce naše nadbiskupije? Zato jer tu svakoga dana možemo u prilikama kruha susresti samoga Isusa. Njegovo srce je tu koje kuca za nas. Kako uskladiti otkucaje našega srca sa tim srcem? Tu nam može najviše pomoći jedna Žena, ona koja je na najsavršeniji način slušala otkucaje njegova srca dok ga je nosila pod svojim srcem, Blažena Djevica Marija. Zato, kad god govorimo o Mariji, kad se susrećemo s Marijom, nemoguće je ne susresti Isusa“, istaknuo je.

„Dok u tišini susreta u svome satu klanjanja pred sobom uz Isusa u Presvetom Sakramentu vidimo sliku silaska Duha Svetoga nad apostole, osluškujmo što nam Isus ima reći. U tišini gledajmo i slušajmo mi njega dok on gleda i osluškuje naše srce, kao što je to činio jedan seljak iz župe sv. Ivana Marije Vianeya – Arškoga župnika, kako je on to posvjedočio“, dodao je.

Za prinos darova glavna koordinatorica TEK-a Split Nina Gruica prinijela je knjigu evidencije oko 550 klanjatelja koji se upisuju u svoj sat klanjanja, a na kraju mise don Franjo je poželio da, kao što su klanjatelji upisani u tu knjigu, isto tako budu upisani u knjigu vječnog života. Tijekom klanjanja i za vrijeme euharistijsko slavlja u crkvi je bila mogućnost za ispovijed.

Podsjećamo da je tijekom ljeta 2020. o. Justo Lo Feudo, misionar Presvete Euharistije iz Argentine, boraveći u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji po župama tumačio i poučavao koliko je važno za duhovni život uvijek iznova u šutnji i sabranosti stajati pred Gospodina u svetoj hostiji. Organizirao je i koordinatore te dao potrebne upute da se može uspostaviti ovaj oblik euharistijske pobožnosti, koja je tako i započela na blagdan Gospe od Ružarija 7. listopada 2020. kada je uz vodstvo tadašnjeg nadbiskupa Marina Barišića Presveti Oltarski Sakrament nakon svečanog misnog slavlja u katedrali svetoga Duje u procesiji prenesen u crkvu Svetoga Duha u Domaldovoj gdje je trajno izložen na klanjanje.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Na KBF-u održan Znanstveno-stručni skup pod nazivom „Kockanje: Bačena kocka izazova pred teologiju i medicinu“

Katoličke vijesti

Križni put grada Splita “Od Gospe do Gospe”

Katoličke vijesti

Prijatelji Malog Isusa sa sestrama srcem za misije

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti