Savezna vlada odustaje, dopušta Virginia Knights da održavaju godišnju misu za Dan sjećanja
Europa

Savezna vlada odustaje, dopušta Virginia Knights da održavaju godišnju misu za Dan sjećanja

Osoblje CNA, 23. svibnja 2024. / 14:38

Vijeću Kolumbovih vitezova iz Virginije bit će dopušteno održati svoju godišnju misu za Dan sjećanja na federalnom groblju nakon što je Služba nacionalnog parka (NPS) odstupila i dopustila skupini da održi obred.

Vijeće Knights of Columbus Petersburg 694 podnijelo je privremenu zabranu pristupa NPS-u nakon što je služba parka zabranila vijeću da održi godišnju misu za Dan sjećanja na nacionalnom groblju Poplar Grove.

First Liberty Institute, koji je zastupao Vitezove u sporu, rekao je u priopćenju za javnost ovog tjedna da je bratska organizacija “održavala službu u parku svake godine barem od 1960-ih.”

Podnošenjenapravljen na Okružnom sudu SAD-a za istočni okrug Virginije, rekao je da je NPS odlučio 2023. da će godišnja misa, koja se održava na groblju unutar Petersburg National Battlefielda, “od sada biti kategorizirana kao zabranjena ‘demonstracija’ prema propisima NPS-a jer je ‘vjerska služba’.”

Ipak, u četvrtak poslijepodne, First Liberty Institute objavio je u priopćenju za javnost da će Vitezovima biti dopušteno održati misu u ponedjeljak kao što je planirano.

NPS je u ponedjeljak “dao dopuštenje… koje dopušta godišnju misu za Dan sjećanja na vitezove”, rekla je organizacija.

“Zahvalni smo NPS-u što je dopustio vitezovima da održe svoju službu na ovaj Dan sjećanja”, rekao je u izjavi John Moran, partner odvjetničke tvrtke McGuireWoods.

Roger Byron, viši savjetnik u First Libertyju, rekao je da su Vitezovi “oduševljeni što će moći iskazivati ​​svoja vjerska uvjerenja i održati ovu časnu tradiciju živom.”

“Cijenimo ogromnu potporu vlade. [Glenn] Youngkin i glavni državni odvjetnik [Jason] Miyares u ovom slučaju,” rekao je Byron.

Službenici službe parka ranije su rekli da Knights može održati misu “izvan groblja na komadu trave u blizini parkirališta”, što je u podnesku Knightsa bilo “nerazumno, nepotrebno i protuustavno”.

Vitezovi su rekli da služba parka “pogrešno primjenjuje vlastite propise” i “nezakonito krši prava Vitezova iz Prvog amandmana”. U podnesku se navodi da savezna vlada također krši Zakon o obnovi vjerskih sloboda (RFRA), zakon iz 1993. koji postavlja stroga pravila o tome kako vlada može narušiti vjersku slobodu osobe.

Dužnosnici Službe nacionalnog parka također nisu odgovorili na upit o tužbi u četvrtak.

Byron je ranije ovog tjedna rekao da je usluga parka “pretjerala”.

“Ovo je vrsta nezakonite diskriminacije i cenzure koju su RFRA i Prvi amandman donijeli kako bi se spriječili”, rekao je Byron.

Daniel Payne

Daniel Payne je viši urednik Katoličke novinske agencije. Prethodno je radio za College Fix i Just the News. Živi u Virginiji sa svojom obitelji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Sudac u Nevadi odlučio je da država mora uključiti abortus u svoj program Medicaid

Katoličke vijesti

Kanađanin ‘više puta’ nudio eutanaziju: ‘Ne želim se odreći svog života’

Katoličke vijesti

Italija će usvojiti amandman kojim se skupinama koje se zalažu za život dopušta pristup klinikama za planiranje obitelji

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti