Broj katoličkih župa u jezgri Baltimorea bit će prepolovljen, kaže nadbiskupija
Europa

Broj katoličkih župa u jezgri Baltimorea bit će prepolovljen, kaže nadbiskupija

Osoblje CNA, 23. svibnja 2024. / 14:08

Nadbiskupija Baltimore objavila je ovaj tjedan da će se više od polovice župa u povijesnoj gradskoj jezgri Baltimorea zatvoriti ili spojiti kao dio velikog procesa pastoralnog planiranja.

The konačni planovi, najavljeno 22. svibnja, vidjet će 61 župu na 59 mjesta bogoslužja u gradu Baltimoreu i nekim obližnjim područjima okruga Baltimore smanjeno na 23 župe na 30 mjesta bogoslužja.

“Ove odluke, iako teške, donose se s pogledom prema budućem cilju nade”, rekao je nadbiskup William Lori u video poruka, rekavši da je plan sastavljen, “vođen Duhom Svetim,” s ciljem da se pomogne župama da prioritet daju naviještanju Evanđelja i pomoći bližnjima u potrebi.

Mnoge katoličke crkve u Baltimoreu izgrađene su kako bi služile “rastućem stanovništvu koje je sada izgubilo stotine tisuća ljudi”, kaže nadbiskupija na web stranica za inicijativu. S visokih 1 milijun ljudi u 1950-ima, populacija u gradu iznosi manje od 570 000 ljudi.

Prema nadbiskupijskom izdanju Katolička revija, 61 trenutna župa opslužuje približno 5000 katolika — oko 1% katolika u nadbiskupiji, koje opslužuje 44% trenutnih župa nadbiskupije.

Lori je rekao da će spajanja omogućiti preostalim župama da se “usredotoče na misiju i službu, za razliku od krovova koji prokišnjavaju, zidova koji se ruše i neispravnih električnih i vodovodnih sustava.”

Nakon što je prvi put objavila namjere plana 2022. godine, prošlog travnja nadbiskupija otkrio detalje plana okrupnjavanja, rekavši da je inicijativa “ušla u fazu javne rasprave”. Nekoliko javnih foruma koje je održala nadbiskupija o planu privuklo je “više od 6000 glasova u slušanju uz molitvu”, a Lori je rekao da su njihove povratne informacije pomogle u oblikovanju konačnih planova.

“Već dugo znamo da ne možemo nastaviti ignorirati pad posjećenosti mise i povećanje resursa potrebnih za održavanje zgrada i imovine”, rekla je nadbiskupija.

„Da bismo postigli Crkvu kakvu zamišljamo, onu u kojoj su župljani dobrodošli, angažirani i neprestano rastu u vjeri, te Crkvu ojačanu našim različitim etničkim pripadnostima, kulturama i podrijetlom, moramo preusmjeriti i konsolidirati naše napore i resurse. Naš propust da to učinimo bio bi kratkovidan i učinio bi nas lošim upraviteljima vremena, talenta i materijalnih darova kojima nas je Bog blagoslovio.”

Prema Catholic Review, nove konfiguracije i spajanja bit će dovršeni za većinu župa do prve nedjelje došašća 2024., 1. prosinca. Za druge bi to mogla biti prva nedjelja korizme 2025., a za neke čak i kasnije.

Brojne druge velike biskupije uključujući Chicago, Pittsburgh, St. Louis, i Cincinnatii manjih kao što je Peoria, Illinoisposljednjih su godina najavili planove reorganizacije kako bi uvelike smanjili broj svojih župa.

Baltimore je bio prva katolička biskupija u Sjedinjenim Državama, koja je kao takva osnovana 1789. i uzdignuta u nadbiskupiju 1808. Područje biskupije Baltimore izvorno je uključivalo cijeli novonastali SAD i ostala je jedina nadbiskupija u zemlji do 1846.

Prošle jeseni, Lori je najavio da će baltimorska nadbiskupija proglasiti stečaj prema poglavlju 11 kao rezultat stotina tužbi za zlostavljanje protiv njega u posljednjim desetljećima. Lori je u svojoj nedavnoj video poruci inzistirao da spajanja nisu povezana s bankrotom i da će prihodi od bilo kakve prodaje zgrada ostati u župi, kao što podupiru kanonsko i građansko pravo.

Jonah McKeown

Jonah McKeown je pisac i producent podcasta za Catholic News Agency. Magistrirao je na Fakultetu novinarstva Sveučilišta Missouri i radio je kao pisac, producent za javni radio i kao snimatelj. Nalazi se u St. Louisu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Biskupija San Diega podnijela je zahtjev za bankrot radi rješavanja tužbi za seksualno zlostavljanje

Katoličke vijesti

Ovo su zemlje koje su najgore rangirane u svijetu po pitanju vjerskih sloboda

Katoličke vijesti

Papa Franjo pozvao armenske katoličke biskupe da ‘preuzmu vapaj za mir’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti