Katolička crkva u Francuskoj će 2024. godine imati 105 novih svećenika
Europa

Katolička crkva u Francuskoj će 2024. godine imati 105 novih svećenika

Osoblje ACI Prensa, 22. lipnja 2024. / 06:00

Francuska biskupska konferencija (CEF) izvijestila je da će 2024. biti zaređeno 105 novih svećenika, 17 svećenika više nego 2023., kada je 88 novih svećenika zaređeni su u europskoj zemlji.

Članak objavljen na web stranici CEF-a kaže da se velika većina svećeničkih ređenja slavi tijekom mjeseca lipnja, osobito u nedjelju prije svetkovine sv. Petra i Pavla, kojega Katolička Crkva slavi svake godine 29. lipnja.

Od 105 novih svećenika, 73 su biskupijska, 16 redovničkih redova, 10 su članovi zajednica, dva pripadaju družbama apostolskog života, dok su preostala četiri „zaređena u institutima pod bivšom komisijom Ecclesia Dei, slaveći prema Rimski misal iz 1962 [before the reform of Vatican II].”

Na tiskovnoj konferenciji Bertrand Lacombe, nadbiskup Aucha i član Vijeća za zaređene službenike i laike u crkvenim misijama, istaknuo je dva aspekta koja treba razmotriti u vezi s novim svećenicima: „bitno poslanje svećenika u Crkvi i značenje ove misije danas u sve više sekulariziranom francuskom društvu” i “trajna razmišljanja biskupa kao i inicijative pokrenute u biskupijama za podizanje zvanja”.

Francuski prelat je zaželio “lijepu službu svećenicima koji odgovaraju na duhovna očekivanja našeg vremena: Avantura je vrijedna truda i daje svjetlo svijetu!”

Članak CEF-a također navodi da prema istraživanju Catéchuménata iz 2024. svake godine ima sve više mladih i manje mladih koji žele primiti krštenje, euharistiju i potvrdu.

Nadbiskup je poručio novim svećenicima da je ovaj novi naraštaj mladih koji su privučeni Crkvom ujedno i njihov naraštaj u kojem su “rasli i sazrijevali” te da će se u podjeljivanju sakramenata obojica hraniti.

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Walter Sánchez Silva

Walter Sánchez Silva stariji je pisac za ACI Prensa (https://www.aciprensa.com). S više od 15 godina iskustva izvještavao je s važnih crkvenih događaja u Europi, Aziji i Latinskoj Americi za vrijeme pontifikata Benedikta XVI. i pape Franje. E-mail: [email protected]

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Demokrati Zastupničkog doma traže od ureda za odgovornost da istraži financiranje centara za trudnice

Katoličke vijesti

Udomitelji tuže Vermont nakon što im je država oduzela licencu zbog odbijanja rodne ideologije

Katoličke vijesti

Papa Franjo luteranima: ‘Isus Krist je srce ekumenizma’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti