Papa Franjo imenovao je kineskog biskupa koji je prisustvovao Sinodi o sinodalnosti nadbiskupiji Hangzhou
Europa

Papa Franjo imenovao je kineskog biskupa koji je prisustvovao Sinodi o sinodalnosti nadbiskupiji Hangzhou

Vatikan, 22. lipnja 2024. / 10:00 sati

Papa Franjo imenovao je biskupa Josepha Yanga Yongqianga da vodi nadbiskupiju Hangzhou u Kini, premjestivši ga iz biskupije Zhoucun, objavio je Vatikan u subotu.

Nominacija 12. lipnja održana je “u okviru dijaloga o provedbi Privremenog sporazuma između Svete Stolice i Narodne Republike Kine”, stoji u priopćenju Vatikana od 22. lipnja.

Novi nadbiskup bio je jedan od dvojice biskupa iz kontinentalne Kine za sudjelovanje na zasjedanju Sinode o sinodalnosti u Rimu u listopadu 2023.

Od 2013. vodi biskupiju Zhoucun u pokrajini Shandong.

Biskup Luis Marín de San Martín, podtajnik Sinode, rekao je novinarima prošle godine da su Yang i biskup Antonio Yao Shun iz Jininga, u autonomnoj regiji unutarnje Mongolije, imenovani da prisustvuju Sinodi od strane pape Franje s popisa koji su odobrili Kinezi. vlada.

Yang je zaređen za katoličkog svećenika 1995. Biskupom je imenovan papinskim mandatom u studenom 2010., a njegovo posvećenje za biskupa dogodilo se nešto više od dvije godine kasnije, u veljači 2013.

Izabran je za potpredsjednika Kineske katoličke patriotske udruge u prosincu 2016.

Nadbiskupija Hangzhou nalazi se u provinciji Zhejiang, na istočnoj obali Kine. Glavni grad pokrajine Hangzhou ima procijenjenu populaciju od gotovo 12 milijuna ljudi, prema popisu iz 2020.

Nadbiskupija nije imala biskupa s papinskim mandatom od 1956. do 2008. Prethodno ju je vodio nadbiskup Matthew Cao Xiangde, kojeg je 2000. imenovala Kineska katolička domoljubna udruga i zaredio bez dopuštenja Vatikana. Godine 2008., na njegov zahtjev, Sveta Stolica priznavala je biskupovo biskupsko posvećenje, ali ne i njegovu jurisdikciju nad nadbiskupijom.

Matthew Cao Xiangde preminuo je u srpnju 2021. u dobi od 93 godine.

Statistike iz 1950-ih procjenjuju da je broj katolika u nadbiskupiji samo 0,4% ukupnog stanovništva.

Hannah Brockhaus

Hannah Brockhaus je viša dopisnica Katoličke novinske agencije iz Rima. Odrasla je u Omahi, Nebraska, a diplomirala je engleski na Državnom sveučilištu Truman u Missouriju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Bruxelleski nadbiskup se ispričao zbog skandala s izborima svećenika

Katoličke vijesti

Upoznajte suvremenog ‘đavoljeg odvjetnika’ u procesu kanonizacije

Katoličke vijesti

Katolički kipar priprema monumentalne postaje križnog puta u Orlandu na Floridi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti